Jack O’ The Clock

Leaving California

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Cuneiform Records
Website: http://jackotheclock.com
Tracklist
Jubilation (2:50)
You Let Me Down (3:32)
The Butcher (8:39)
A Quarter-Page Ad (3:17)
Leaving California (6:57)
Fascination (8:13)
Narrow Gate (11:50)
Jordan Glenn: drums
Jason Hoopes: basgitaar
Thea Kelley: zang
Emily Packard: viool
Damon Waitkus: zang, gitaar, mandoline, toetsen, hammered dulcimer
Met medewerking van:
Myles Boisen: pedal steel
Ivor Holloway: clarinet
Josh Packard: cello
Leaving California (2021)
Repetitions Of The Old City – II (2018)
Repetitions Of The Old City – I (2016)
Outsider Songs (2015)
Night Loops (2014)
All My Friends (2013)
How Are We Doing And Who Will Tell Us? (2011)
Rare Weather (2009)

Jazzy? ‘n Bietje! Folky? Meer dan! Complex? Zeker! Eigenzinnig? Zonder enige twijfel. Jack O’ The Clock’s nieuwste album “Leaving California” weet elk bijvoeglijk naamwoord op het lijstje van menig progliefhebber in zekere mate elegant af te strepen. Het resultaat is een bonte collectie nummers dat voor ieder wat wils weet te bieden, zonder dat het zijn focus verliest. Maar waar het album zijn focus weet te behouden, weet het de luisteraar op een aangename manier te verliezen in fijne melodieën.
Zodra het album opent met Jubilation zijn de invloeden uit de folk en Americana meteen duidelijk. Op een eerste luisterbeurt had je de band makkelijk kunnen verwarren met legendarische formaties uit de jaren ‘60 en ‘70, zoals Crosby, Stills & Nash en bovenal Jefferson Airplane. In de eerste instantie lijken de melodieën tamelijk toegankelijk, maar zet het nummer op repeat en je ontdekt steeds weer nieuwe lagen en details. Hoe meer je luistert, hoe complexer het geheel wordt. Je zou het album dan ook bijna de term Woodstock-prog mee kunnen geven.

Dankzij bovengenoemde doet het openingsnummer dan ook precies wat het moet doen: de toon zetten voor de rest van het album. Op wat uitzonderingen na zijn de relatieve toegankelijkheid en de folk-invloeden in alle nummers in meer of mindere mate terug te vinden. Eén van die uitzonderingen is het nummer The Butcher, dat met zijn duisterdere geluid en jazzinvloeden een aangename stijlbreuk lijkt met de rest van het album. Misschien is de vergelijking wat vergezocht, maar het nummer doet vaag denken aan de muziek van Pram.

Al met al is “Leaving California” een bijzonder album waar de luisteraar veel plezier mee kan beleven, en een perfect instappunt voor het bijzondere oeuvre van Jack O’The Clock. Hoewel de meer casual luisteraar hier prima mee uit de voeten zou kunnen, komt het album pas echt tot zijn recht voor de muzikale ontdekkingsreiziger die zich wil verliezen in de details. Met andere woorden: tot welke groep je behoort maakt weinig uit, dit is een prima plaat die niet zal misstaan in de collectie van zowel de bezielde progliefhebber als de kenner van folk en Americana.

Send this to a friend