Kaipa

Sommargryningsljus

Info
Uitgekomen in:2024
Land van herkomst: Zweden
Label: eigen beheer
Website: https://kaipa.info
Tracklist
Sommarskymningsljus (1:33)
Seven Birds (9:49)
Like Thousand Dawns (11:09)
Revelationview (9:28)
Chased by Wolves and Burned by the Sun (10:18)
Spiderweb Train (15:29)
Songs in Our Hands (13:01)
Sommargryningsljus (3:57)
Sommargryningsljus (single edit) (bonus track) (5:23)
Aleena Gibson: zang
Hans Lundin: toetsen, zang
Patrik Lundström: zang
Per Nilsson: gitaar
Jonas Reingold: basgitaar
Darby Todd: drums

Met medewerking van:
Olof Åslund: saxofoon
Fredrik Lindqvist: dwarsfluit, blokfluit
Elin Rubinsztein: viool
Sommargryningsljus (2024)
Urskog (2022)
Children Of The Sounds (2017)
Sattyg (2014)
Vittjar (2012)
In The Wake Of Evolution (2010)
Angling Feelings (2007)
Mindrevolutions (2005)
Keyholder (2003)
Notes From The Past (2002)
Stockholm Symphonie (1993)
Nattdjurstid (1982)
Händer (1980)
Solo (1978)
Inget Nytt Under Solen (1976)
Kaipa (1975)

We zijn alweer aangekomen bij het vijftiende Kaipa-hoofdstuk. Hans Lundin houdt de vaart er goed in sinds hij begin jaren 00 de band nieuw leven inblies. En bij Kaipa weet je dat vaste onderdelen in elk nieuw hoofdstuk terugkeren. Dat maakt alles prettig herkenbaar. De tegendraadse passages, die typische Kaipa overgangen, de stem van Aleena Gibson en zalige instrumentale stukken, ze zijn allemaal weer van de partij.

Hans Lundin heeft dit keer een geweldige, niet uit te spreken, titel aan zijn vijftiende kindje gegeven. Er we noemen het: Sommargryningsljus. Het betekent ‘zomer ochtendlicht’. Lundin gebruikt het als metafoor voor de periode tussen dood en wedergeboorte. Maar goed, het is net of een Nederlandse band een album zou uitbrengen met de titel “Gezelligheid in Scheveningen” of “Aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen” (Het langste Nederlandse woord dat bestaat).

Ik had na “Sattyg” de band een beetje uit het oog verloren. Op dit album werd ik enorm verrast en dat zag ik niet aankomen. Het is het fenomenale drumspel. Wat een drummer! Bij vlagen lijkt het wel of deze man vier armen heeft. Hij gooit er een enorme schwung in en slaat de pannen van het dak. Het blijkt te gaan om Darby Todd die pas sinds het vorige album “Urskog” de drumkruk bezet. Collega Hans Ravensbergen was ook al van zijn spel onder de indruk. Geweldig hoe een drummer zo zijn stempel kan drukken. Bij vlagen valt je mond open van verbazing. Neem het nummer Like Thousand Dawns. Het is ongetwijfeld het beste nummer van dit album. Wat Todd hier allemaal voor elkaar krijgt is geweldig. Zijn spel is strak en toch ook heel losjes van stijl. Daarbij weet hij enorm te variëren en tilt hij eigenhandig het nummer naar grote hoogte. En als je dan nog niet overtuigd bent, moet je even luisteren naar het intro van Chased by Wolves and Burned by the Sun. Dat is toch niet normaal goed?

Gelukkig is ook Aleena Gibson weer van de partij. Wat zou een Kaipa-album zijn zonder haar typerende loepzuivere stem? Op dit album krijgt ze meer ruimte dan op het vorige. Op Seven Birds mag ze een hoofdrol vertolken. Ik kan er niet genoeg van krijgen. Erg tof is het langste nummer Spiderweb Train. Tekstueel is het een soort Hotel California maar dan op het spoor. Het is het zalige toetsenspel van Hans Lundin dat zo gevarieerd is en steeds weer weet te overtuigen. Voeg daar het, wederom, fantastische drumspel van Todd, het ronkende basspel van Jonas Reingold en de sterke gitaarsolo van Per Nilsson bij op en je hebt een nummer dat staat als een huis.

Net als op alle Kaipa-albums is de schijfruimte optimaal benut. Dit album klokt precies tachtig minuten. Dat is veel waar voor je geld, maar ik vind het te lang. Na een uur ben ik vaak wel verzadigd. Maar dat zou dan ook mijn enige puntje van kritiek zijn over dit album. Ook dit vijftiende album is weer een feest voor het oor en overtuigt op alle fronten. Het boek Kaipa wordt hopelijk nog lang niet gesloten.

CD:

Vinyl:

Send this to a friend