Wie had verwacht dat Kerry Livgren na het voltooien van zijn meesterwerk “The Resurrection Of Lazarus” in 2021, een jaar later al weer een opvolger op de schappen had liggen?
De vraag stellen is hem beantwoorden, naar nu blijkt. Het schijnt dat Livgren al weer een aantal jaren aan dit album heeft gewerkt. Op de onvermijdelijke vraag wat de titel van het album betekent anticipeerde Livgren heel handig in een persbericht met “Don’t ask”. Het nieuwe album bevat niet alleen maar nieuwe muziek. Zo staan er gedeeltelijk tot volledig heropgenomen versies op van Nobody’s Home, de klassieke track van het Kansas-album “Point Of Know Return”, Song Du Jour, dat in 2000 verscheen op “Collector’s Sedition” en When You Walk dat in 2002 is uitgebracht op “The Best Of Kerry Livgren”
Nobody’s Home zul je echter in de tracklist van dit album niet terugvinden. Livgren heeft het herbewerkt tot Everyone’s Home. Was het origineel een donkere, wanhopige song, in de nieuwe versie klinkt louter optimisme uit de keel van Susan Shewbridge, die ook al schitterde op “The Resurrection Of Lazarus”. Dit optimisme wordt ondersteund door een nog grotere orkestrale grandeur dan het origineel van Kansas al in zich droeg. Het is overigens wel even wennen om dit nummer door een zangeres, uiterst relaxed te horen zingen. Zeker als je bedenkt dat Steve Walsh dit vaak uit zijn tenen moest halen.
Er werken overigens opvallend veel vocalisten uit “The Resurrection Of Lazarus” mee aan dit album. Wat te denken van het indrukwekkende When You Walk met Greg X. Volz achter de microfoon. Een majestueuze reli-ballad met prachtige vocale arrangementen en fijn lead-gitaarwerk van de maestro himself.
Song Du’Jour is een cross-over niemendalletje, gezongen door John Elefante, met een lekker refrein en een minimale bijdrage van wijlen Robby Steinhardt op de viool. Het instrumentale middendeel is heavier en doet wel aan Kansas denken.
De “nieuwe” tracks vormen een mix van symfonisch, progressief, cross-over en Southern rock. The Intelligence Theory opent met een middeleeuws fluitdeuntje dat wordt voortgezet in een vette Emerson, Lake & Palmer-jas. De voering van deze jas is gevuld met de gitaar van Livgren, maar de Hammond klinkt als om door een ringetje te halen. Nog mooier wordt het wanneer Steve Morse met zijn kenmerkende solospel ten tonele verschijnt.
One Out Of One lijkt in het begin wel wat van Protow-Kaw weg te hebben, maar het wordt al snel een lekkere symfonische rocker. Na de intro horen we John Elefante met sterke zanglijnen die duidelijk sporen van “The Resurrection Of Lazarus” dragen. De instrumentatie is in eerste instantie vrij dun maar wordt in het tweede couplet zwaar met slepende gitaren. Het sterke refrein heeft prachtige koortjes, vaak door Livgren zelf ingezongen. Het instrumentale middendeel is uiterst progressief met opnieuw die fantastische Hammond die nu aan “Tarkus” doet denken. Het slot is een fraai symfonische uitwerking met elementen uit de intro.
De cross-overs hebben duidelijke AOR-kenmerken zoals het sterk door Jake Livgren gezongen Above This Night en het jazzy The Days We Live, van vocalen voorzien door de prettige stem van Lynn Meredith. Beide zangers hebben ook hun medewerking verleend aan Proto-Kaw, mede waardoor deze tracks soms aan die band doen denken.
De Southern-rock stamper Fire In The Boiler is een mix van You’re So Vain en (tekstueel) Met de Vlam in de Pijp. De vocalen zijn hier van Warren Ham (bekend van Kansas en Toto). Erg fraai zijn hier de Eagles-koortjes, ingezongen door Kerry en Jake Livgren.
Het ZZ-Top-achtige Block And Tackle Blues wordt door Kerry Livgren zelf gezongen en dat werkt uitstekend. We horen hem uiteindelijk zeer zelden als leadzanger. Ook zijn bluesy gitaarspel is hier zeer smaakvol.
Opnieuw heeft Livgren op “Q.A.R.” een sterke verzameling gevarieerde composities bij elkaar gebracht waar de nodige AOR-invloeden op doorklinken, maar die als geheel een meer aangename indruk achterlaten dan bijvoorbeeld het laatste Kansas-album. Misschien weer eens tijd om de koppen bij elkaar te steken Somewhere, Elsewhere?