KLAN, een van de eerste echte rockbands van Polen, werd vrijwel meteen na het ontstaan een legende. Ze waren echter niet van plan om alleen over de liefde te zingen. In plaats daarvan experimenteerden ze met muzikale vormen en waren ze pioniers in het gebruik van stroboscopische lichten en kunstmatige mist tijdens optredens.
De groep uit Warschau nam zijn eerste album op in 1970. Een jaar later dook het album “Mrowisko” op, met muziek uit de balletshow met dezelfde titel. Helaas was KLAN destijds een te subversieve groep om door de autoriteiten te worden geaccepteerd en dus kansen voor verdere ontwikkeling te krijgen. In augustus 1971 bestond de band niet meer, in elk geval niet in de oorspronkelijke samenstelling.
In februari 1971 stond KLAN op de toppen van zijn creatieve kunnen. Het was in die tijd dat ze een tiental nummers opnamen die bedoeld waren als soundtrack voor de Polish Film Chronicle (PKF), een journaal in Poolse bioscopen. De band combineerde elementen van jazz, rock en psychedelica met groot gemak. De opnames hebben de tand des tijds in behoorlijke kwaliteit overleefd. Ze zijn overgezet van de originele tapes en zorgvuldig geremasterd door Andrzej Poniatowski, de originele drummer van KLAN en een gewaardeerd geluidstechnicus. Ook nu weer een boekje vol met vaak niet eerder gepubliceerde foto’s en uitgebreide beschrijving van de totstandkoming van het album. Denk ik tenminste: het is volledig in het Pools geschreven, blijkbaar heeft men geen moment gedacht aan het feit dat er ook muziekfans buiten de landsgrenzen interesse zouden hebben.
Het kwartet uit Warschau, opgericht in 1969, vierde in het vorig jaar zijn 50e verjaardag. Blijkbaar een ideale gelegenheid om een aantal oudere albums opnieuw uit te brengen en onder de aandacht te brengen met naast “Mrowisko” ook “Senne wędrówki” (Pools voor ‘slaapwandelen’). Het betreft hier een compilatie die oorspronkelijk werd uitgebracht in 1971 en heruitgebracht in 2011 met muziek van KLAN, opgenomen in opdracht van de PKF, zoals gezegd. Het materiaal keert nu terug in een vernieuwde vorm.
De dertien nummers liggen enigszins in het verlengde van de muziek op het eerdergenoemde “Mrowisko”, het magnum opus van de band. Sommige nummers betreffen nieuwe versies van eerder uitgebracht materiaal, er zitten dus nogal wat dubbelingen bij. Maar ook volledig onbekende opnames (hoewel sommige dezelfde naam dragen als eerdere titels, uiterst verwarrend!). Aardig als tijdsdocument en curiosa voor mijn gevoel, niet meer dan dat.