Knight Area

D-Day II: The Final Chapter

Info
Uitgekomen in: 2022
Land van herkomst:  Nederland
Label: Butler Records
Website: http://knightarea.com/
Tracklist
The Enemy Within (7:17)
Peace Of Mind (5:27)
I Believe (4:38)
For Those Who Fell (2:35)
The Dream (5:01)
The Journey Home (5:20)
Crossroads (4:39)
Freedom For Everyone (Acoustic) (5:10)
Orchestra Compilation (5:57)
Marc Bogert: gitaar
Pieter van Hoorn: drums
Jan Willem Ketelaers: zang
Gerben KIazinga: toetsen
Peter Vink: basgitaar
D-Day II: The Final Chapter (2022)
D-Day (2019)
Heaven And Beyond (2017)
Hyperdrive (2014)
Nine Paths (2011)
Rising Signs From The Shadows (2010)
Realm Of Shadows (2009)
Under A New Sign (2007)
The Sun Also Rises (2004)

Dat een oorlog niet ophoudt wanneer de vredespapieren getekend zijn, is een gegeven dat veel mensen maar al te goed kunnen beamen…

Vooral voor veel mensen die zich in de frontlinie hebben begeven, blijft de oorlog je je hele leven bij. Iets dat drummer Pieter van Hoorn als veteraan ongetwijfeld kan bevestigen. Om die reden alleen al kon de verhandeling over D-Day niet beperkt blijven tot dat ene prima album van Knight Area uit 2019.

Waar “D-Day” verhaalde over de verschrikkingen over de oorlog, gaat “D-Day II: The Final Chapter” vooral over de naweeën die velen hun hele leven met zich meedragen. Direct wordt hierbij verwezen naar de ontberingen uit de Tweede Wereldoorlog, maar indirect is dit natuurlijk veel breder in de tijd te plaatsen. Oorlog is helaas nog steeds ontzettend actueel.

Muzikaal is het nieuwe album eveneens een logisch vervolg op zijn voorganger. Dat wil zeggen dat het hier weer stevigheid troef is. De symfonische omlijsting is overigens nergens ver weg en het lijkt of het spel van Gerben Klazinga weer een meer prominente plek heeft gekregen. De fraaie synthesizerpassage halverwege het openingsnummer The Enemy Within en de solo verderop in het nummer illustreren dit uitstekend. Dat nummer verdient overigens een prominente plek in de lijst van beste Knight Area nummers aller tijden. Wat een knaller van een track is dat zeg! De vijf heren laten individueel horen over veel kwaliteit te beschikken, maar het samenspel tussen het vijftal is magistraal. Klazinga en Bogert vechten mooie duels met elkaar uit, terwijl het zeer strakke spel van de ritmetandem Peter Vink en Pieter van Hoorn dit niet laat ontsporen.

En dan is daar nog de ‘nieuwe’ zanger. Jan Willem Ketelaers is helemaal op zijn plek in deze fase van Knight Area. Hij weet zijn ‘rockstrot’ heel goed af te wisselen met rustige zangpassages. Het toch wel delicate onderwerp van dit album vraagt hier en daar de juiste dosering in emotie van zijn zangstem, maar Ketelaers doet dit uitstekend. Peace Of Mind is hier een prachtig voorbeeld van. De rustige stukken, ondersteund door het pianospel van Klazinga, worden hier afgewisseld met stevige muzikale passages, waarbij de emotie van zijn stem druipt. Waar het eerst “D-Day” album nog een zekere afstand bewaarde ten opzichte van psychologische gevolgen voor de individuele soldaat, is er op deze opvolger geen ontkomen meer aan en komen de gevoelens keihard binnen. En dat is wat Jan Willem Ketelaers hier uitstekend weet over te brengen.

Deze intensiteit is misschien wel de reden dat het album wat aan de korte kant is. Muzikaal en tekstueel is alles af en toe best wel overweldigend. Hoewel er zeker rustigere passages aanwezig zijn, knalt de band er flink in. Mark Bogert laat zo nu en dan horen waarom hij recent na Jan Akkerman nog verkozen is tot beste gitarist van de Benelux. Zijn vingervlugge solo aan het eind van The Dream doet je naar adem happen. Na vijfendertig minuten is de koek op. Om toch enigszins te kunnen bijkomen van dit muzikale geweld, zijn er twee extra tracks toegevoegd. Een akoestische versie van Freedom For Everyone, dat al op het vorige album stond en een orkestrale compilatie van de nummers.

Wees zuinig op het leven lijkt Knight Area met dit nieuwe album te willen uitdragen. Iets wat met de huidige actualiteit maar weer eens extra relevant lijkt te zijn. Met dat in het achterhoofd is het misschien extra belangrijk om de dingen te doen die je wíl doen. Knight Area doet dat door de weg die het een aantal albums eerder is ingeslagen te continueren met deze nieuwe plaat. Er is in het verleden genoeg gezegd over deze nieuwe koers, maar als dit op dit niveau gebeurt is het wat mij betreft alleen maar een teken dat deze nieuwe richting de juiste is. Hier zijn vijf gepassioneerde muzikanten aan het werk die op een zeer fraaie wijze een belangrijke boodschap uitdragen. Hulde daarvoor!

Send this to a friend