Major Parkinson

A Night At The Library

Info
Uitgekomen in: 2022
Land van herkomst: Noorwegen
Label: Apollon Records
Website: http://www.majorparkinson.com/
Tracklist
Lover, Lower Me Down (Live) (5:22)
Black River (Live) (4:22)
The Wheelbarrow (Live) (7:13)
Beaks of Benevola (Live) (3:55)
Strawberry Suicide (Live) (3:32)
Isabel: A Report to an Academy (Live) (6:54)
Baseball (Live) (5:26)
Night Hitcher (Live) (6:35)
Before the Helmets (Live) (7:00)
Jonah (Live) (7:25)
Heart of Hickory (Live) (2:14)
Lars Christian Bjørknes: piano
Claudia Cox: viol
Jon Ivar Kollbotn: zang
Sondre Veland: drums
A Night at the Library (2022)
Blackbox (2017)
Live at Ricks (2015)
Twilight Cinema (2014)
Songs from a Solitary Home (2010)
Major Parkinson (2008)

Collega Luke Peerdeman bleek aardig onder de indruk van de excentrieke Noorse formatie Major Parkinson. Het laatste album “Blackbox” viel goed in de smaak en werd beschreven als nachtelijk en schaduwrijk, en vergeleken met een autorit met felle koplampen door een donker bos.

Van een donker bos en felle lampen verplaatsen we ons naar een melancholische studeerkamer met grimmig sfeerlicht. De eclectische Noren brengen namelijk diezelfde muziek ditmaal naar een andere setting met “A Night At The Library”.

“A Night At The Library” is een registratie van een livestream die in mei 2020 werd gehouden in de Bergen Public Library. De intentie van de band was om enkele recente nummers tot hun meest eenvoudige vorm te strippen. Wat overblijft is een Major Parkinson zoals we deze zelden hebben gezien, kwetsbaar zonder al te veel toeters en bellen, maar wel met zeer intense en bij vlagen krankzinnige chamber prog.
Muzikaal zou dit live-album het beste kunnen worden vergeleken met Nick Cave, maar dan onder bezielde regie van de excentrieke filmregisseur Tim Burton. De avond blijkt gevuld te zijn met waargemaakte beloftes, de composities zijn beheerster dan op het studio-album en dit komt de elegantie van de nummers ten goede. Alle instrumenten worden optimaal benut en iedere muzikant krijgt genoeg kans om te laten zien wat hij of zij in huis heeft.

De zang van Jon Ivar Kollbotn houdt het midden tussen de eerder genoemde Nick Cave en Leonard Cohen, donker en rauw en hoewel we te maken hebben met slechts een audioregistratie spat de theatrale energie van de plaat af. Je ziet Kollbotn haast als een manische, koortsachtige Herman van Veen wapperen, springen en dirigeren. De beelden in de videoclips bevestigen dit beeld.
Het album bestaat voornamelijk uit nummers van hun laatste albums, “Blackbox” en “Twilight Cinema”. Niet gek, gezien deze nummers zich stilistisch ook het beste lenen voor de behandeling die ze deze avond hebben gekregen. De teksten zijn immer poëtisch en macaber van aard en weten samen met het muzikale vakmanschap een intieme sfeer te creëren.

“A Night At The Library” is een prachtig wapenfeit van Major Parkinson. Een duistere, intense en intieme achtbaan, maar je moet er tegen kunnen. Liefhebbers van de meer avontuurlijke chamber prog of meer theatrale escapades doen er goed aan zich een avond te begeven in het bijzijn van dit bijzondere gezelschap.

Send this to a friend