Millenium

Tales From Imaginary Movies

Info
Uitgekomen in: 2022
Land van herkomst: Polen
Label: Lynx Music
Tracklist
Tales of Imaginary Movies (The Opening Credits) (2:21)
Invisible Superhero (7:49)
A World Full Of Spies (5:00)
Brightness Hidden In The Dark (7:28)
A Comedy Of Love (5:30)
The Sounds Of War (7:02)
Memories In Tears (6:42)
Second Earth (4:24)
Tales Of Imaginary Movies (The End Credits) (3:33)
Grzegorz Bauer: drums en percussie
Ryszard Kramarski: toetsen, akoestische gitaar
David Lewandowski: zang
Piotr Plonka: gitaar
Krzysztof Wyrwa: basgitaar
Tales From Imaginary Movies (2022)
The Sin (2020)
The Web (2019)
MMXVIII (2018)
44 Minutes (2017)
In Search Of The Perfect Melody (2014)
Ego (2013)
Puzzles (2011)
White Crow (2011)
Back After Years (DVD-CD)(2010)
Exist (2008)
Three Brothers ep (2008)
7 Years (2007)
Numbers And The Big Dream Of Mr Sunders (2006)(heruitgave 2010)
Interdead (2005)
Déja Vu (2004)(heruitgave 2008)
Reincarnations (2002)(heruitgave 2010)
Vocanda (2000)(heruitgave 2007)
Millenium (1998)

Het Poolse Millenium doet niet heel veel aan publiciteit en persberichten. Ik houd met regelmaat de site van Lynx Music in de gaten om te zien of er nieuws is. Nadat de band tussen 2017 en 2020 vier nieuwe albums presenteerde, bleef het nu langer stil. Neo-prog liefhebbers mogen nu weer hun hart ophalen, Millenium stelt immers nooit teleur.

Maar dat teleurstellen is precies wat er gebeurde bij mijn eerste luisterbeurt. Deze zanger klinkt niet als Lukasz Gall! Na kort speurwerk wordt duidelijk dat hij geen deel meer uitmaakt van de band. Wat een domper. Ik vond hem altijd één van de beste Poolse zangers. Maar ik hoefde niet lang te rouwen, nieuwkomer David Lewandowski is ook echt een geweldige zanger en na een paar luisterbeurten mis je Lukasz al niet meer. David was overigens ook te horen op het album “Books That End In Tears” van Ryszard Kramarski’s TRKproject

Het thema van dit album is zowel eenvoudig als briljant. We volgen de jonge acteur David L. Sunders, hij wil niets liever dan een belangrijke hoofdrol spelen in een grote film. Een week lang heeft hij elke dag een auditie en droomt hij ervan een ster te worden. Zo doet hij onder andere auditie voor een superheldenfilm, een spionagethriller, een romantische komedie, een oorlogsfilm en een science-fiction productie. Voor wie het leuk vindt om te weten, deze knul is de zoon van Daniel Sunders, de hoofdpersoon van het album “Vocanda” dat in 2000 uitkwam.

Dankzij de verhalende teksten en het passende thema dat elk nummer heeft gekregen, trekt het album zelf als een film aan je voorbij, inclusief opening- en einde credits. In Invisible Superhero moet nieuwkomer David Lewandowski direct zijn visitekaartje afgeven. Dat doet hij met verve. Een paar keer moet hij behoorlijk aanzetten en doet dit met glans. Van deze jonge kerel mogen we nog veel verwachten. De dubbelingen in de zang, die we op “The Web” en “The Sin” veelvuldig voorgeschoten kregen, zijn verdwenen, maar gelukkig is er nog heel veel wel gebleven, zoals die zalige melodieuze gitaarsolo’s van Piotr Plonka waarmee hij ook op dit album weer indruk maakt.

Millenium is heer en meester in het schrijven van pakkende songs. De refreinen zing je al snel mee en de melodie blijft nog lang in je hoofd ronddwalen. Wat dat betreft is A World Full of Spies een perfect voorbeeld. De melodie, sterke zanglijnen, mooie toetsenmuren en de fijne gitaarsolo pakken je al snel in. A Comedy Of Love is allesbehalve flauw. Folky dwarfluitspel geeft het nummer iets extra’s. Het heeft een aantal heerlijke tempowisselingen en weer zo’n geweldige gitaarsolo. Op het ingetogen Second Earth kleurt Ryszard Kramarski met zijn prachtige orkestraties het geheel prachtig in. Bij de The End Credits gaat Piotr Plonka nog één keer los op zijn gitaar om daarna de luisteraar versuft achter te laten.

Zo houdt de band de volle 49 minuten de aandacht van de luisteraar vast. Er zit wederom geen zwak nummer in. Ik vroeg Ryszard Kramarski waarom Lukasz Gall de band had verlaten. Hij antwoordde dat het andersom was. De band heeft Lucasz verlaten. De wens is namelijk om de muziek van Millenium naar de podia te gaan brengen en Lucasz Gall zag dat niet zitten. De band zou graag in 2023 gaan toeren en zou graag ook Nederland aandoen. Welke promotor staat hiervoor op?

Send this to a friend