Nightwish

Decades

Info
Uitgekomen in: 2018
Land van herkomst: Finland
Label: Nuclear Blast
Website: http://nightwish.com/en
Tracklist
CD 1
The Greatest Show on Earth (24:00)
Élan (4:48)
My Walden (4:38)
Storytime (5:22)
I Want My Tears Back (5:07)
Amaranth (3:51)
The Poet and the Pendulum (14:00)
Nemo (4:36)
Wish I Had an Angel (4:06)

CD 2
Ghost Love Score (10:02)
Slaying the Dreamer (4:32)
End of All Hope (3:55)
10th Man Down (5:24)
The Kinslayer (3:59)
Dead Boy's Poem (6:47)
Gethsemane (5:22)
Devil & the Deep Dark Ocean (4:46)
Sacrament of Wilderness (4:12)
Sleeping Sun (4:01)
Elvenpath (4:40)
The Carpenter (5:58)
Nightwish (Demo) (5:54)
Troy Donockley: Uilleann pipes, low whistle, bodhran, bouzouki, zang op My Walden, achtergrondzang op Slaying the Dreamer
Floor Jansen: zang op tracks 1, 2 en 3
Kai Hahto: drums op tracks 1, 2 en 3
Marco Hietala: basgitaar, akoestische gitaar, zang (op CD1 en CD2, tracks 1,2 en 3)
Tuomas Holopainen: toetsen, zang op The Carpenter
Jukka Nevalainen – drums
Anette Olzon: zang op tracks 4,5,6 en 7
Tarja Turunen: zang op CD2 en Nemo, Wish I Had An Angel
Sami Vänskä: basgitaar (op CD 2, tracks 4 - 10)
Emppu Vuorinen: gitaar, basgitaar op Elvenpath en The Carpenter

Met medewerking van:
Richard Dawkins: verteller op The Greatest Show On Earth
London Philharmonic Orchestra op meerdere tracks
Guy Elliott: jongenssopraan op The Poet And The Pendulum
Tom Williams: tweede sopraan op The Poet And The Pendulum
Decades (2018)
Vehicle Of Spirit (DVD-2016)
Endless Forms Most Beautiful (2015)
Showtime, Storytime (DVD-2013)
Imaginaerum (2011)
Made in Hong Kong (DVD-2009)
Dark Passion Play (2007)
End Of An Era (DVD-2006)
Highest Hopes (2005)
Best Wishes (2005)
Tales From The Elvenpath (2004)
Once (2004)
Century Child (2002)
From Wishes To Eternity (DVD-2001)
Over the Hills and Far Away (2001)
Wishmaster (2000)
Oceanborn (1998)
Angels Fall First (1997)

Anderhalf jaar geleden – in november 2016 – sprak ik met Floor Jansen over hun pas uitgekomen dvd “Vehicle Of Spirit”. Net teruggekeerd van een anderhalf jaar durende tour over de wereld vertelde Jansen over haar vier jaar in Nightwish, haar zwangerschap en toekomstplannen. Nightwish zou in 2017 een jaartje vrijaf nemen, maar vanaf 2018 komt de band weer volop in de schijnwerpers te staan.

En inderdaad dochter Freja is ondertussen gezond geboren en Nightwish start het jaar 2018 met een schitterend dubbel verzamelalbum “Decades”. Hierna zal Nightwish meteen op een negen maanden durende tour vertrekken. Ze doen hierbij onder ander 34 concerten in Noord-Amerika en tientallen Europese festivals als head-liner. Hieronder ook het Fortarock Festval op 2 juni 2018 in het Goffertpark te Nijmegen. Evenals het album zal hun show een speciale verzameling van nummers door de gehele carrière van Nightwish bevatten; van hun eerste demo Nightwish tot en met hun laatste epische The Greatest Show On Earth.

Het album “Decades” is zeker geen ‘best of’ album, maar geeft een unieke doorkijk in de muzikale ontwikkeling van deze Finse band. Mede oprichter Tuomas Holopainen geeft aan dat de selectie met name de essentie van Nightwish door hun ruim 20-jarige carrière bevat. Van elk tijdperk zijn de meest toonaangevende nummers gekozen die Nightwish hebben gevormd tot wat ze nu zijn. Niet altijd hun meest bekende of populaire nummers, maar de nummers die bandleden zelf het meest waarderen of kenmerkend waren voor deze periode. Platinum singles Ever Dream en Bless The Child zijn niet opgenomen in de compilatie, maar we horen wel Elvenpath van hun debuutalbum “Angels Fall First”, Dead Boys Poem van “Wishmaster” (2000), Slaying the Dreamer van “Century Child” (2002) en Ghost Love Score van “Once” uit 2004.

Nightwish is ontstaan in 1996 toen Tuomas Holopainen met enkele vrienden een nacht rond het kampvuur doorbracht. Met akoestische gitaar en zang van Tarja Turunen nam hij, samen met Emppu Vuorinen, de demo “Nightwish” op. Het gelijknamige nummer is natuurlijk ook opgenomen op “Decades”. Het driemanschap dat rond het kampvuur is ontstaan, is in hun ruim 20-jarige bestaan uitgegroeid tot een zesmansformatie van wereldformaat. De meest kenmerkende bandwisselingen zijn die van de zangeressen. De band is gestart met de Finse Tarja Turunen die eind 2005 – aan het eind van de “Once World Tour” – door de band werd ontslagen. Haar laatste optreden is vastgelegd op de dvd met de toepasselijke titel “The End Of An Era”. Turunen horen we op de gehele tweede cd en de laatste twee nummers van cd1. De Zweedse Anette Olzon komt na een auditie ronde als beste uit de bus en volgt in 2006 Turunen op. Met Olzon worden de albums “Dark Passion Play“ en “Imaginaerum” opgenomen. Het 14 minuten durende epos The Poet And The Pendulum is zeker één van de meest kenmerkende nummers uit deze tijd. Collega Ruard Veltmaat schreef hierover in zijn recensie: “Veertien minuten lang word je hier gebombardeerd met symfonische bombast van een meer dan voortreffelijk spelend London Philharmonic Orchestra en heftige gitaarmuziek.”

De huidige zangeres van Nightwish is natuurlijk onze eigen Floor Jansen. Jansen mocht tijdens de Amerikaanse tour in 2012 Olzon vervangen en werd in 2013 als officieel lid van Nightwish aangekondigd. Met Jansen hebben ze tot nu toe hun meest succesvolle album “Endless Forms Most Beautiful“ opgenomen. Het meest essentiële en tot nu toe langste nummer The Greatest Show On Earth mocht natuurlijk niet ontbreken op dit historisch overzicht van Nightwish.

Hoe het verder gaat met Nightwish zal de toekomst leren. Voor nu kunnen we terug kijken met dit album “Decades” op een succesvolle twintig jaar met symfonische metal. Dit met de wetenschap dat de band weer terug is en dat we ook weer live van ze kunnen genieten. Na hun tour van dit jaar zal er vanzelfsprekend weer een nieuw studioalbum worden opgenomen. Ik kijk er weer naar uit.

Mario van Os
Koop bij bol.com

Send this to a friend