Redemption

Alive In Color

Info
Uitgekomen in: 2020
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: AFM Records
Website: https://www.redemptionweb.com/
Tracklist
CD1:
Intro / Noonday Devil (5:29)
The Suffocating Silence (6:53)
The Echo Chamber (8:24)
Damaged (5:01)
Someone Else’s Problem (7:16)
Little Men (5:12)
Long Night’s Journey Into Day (10:38)
CD2:
Threads (feat. Ray Alder) (6:13)
Black And White World (8:15)
Indulge In Color (feat. Chris Poland) (8:04)
Peace Sells…But Who’s Buying (feat. Chris Poland) (4:11)
Walls (7:32)
Bonus Tracks:
Threads (feat. Tom Englund) (5:52)
The Fullness Of Time Part 3: Release (7:05)
BluRay:
Tracklist gelijk aan cd’s,minus Peace Sells en de bonus tracks
Extra’s BluRay:
Behind the Scenes
The Fullness Of Time Part 3: Release
Sean Andrews: basgitaar
Nicolas van Dyk: gitaar, achtergrondzang
Tom S. Englund: zang
Chris Quirarte: drums, achtergrondzang, zang op Peace Sells…But Who’s Buying
Vikram Shankar: toetsen, achtergrondzang
Met medewerking van:
Ray Alder: zang
Simone Mularoni: gitaar
Chris Poland: gitaar
Alive In Color (2020)
Long Night’s Journey Into Day (2018)
The Art Of Loss (2016)
Live From The Pit (2014)
This Mortal Coil (2011)
Snowfall On Judgment Day (2009)
Frozen In The Moment – Live In Atlanta dvd (2009)
The Origins Of Ruin (2007)
The Fullness Of Time (2005)
Redemption (2003)

In deze moeilijke tijd van verplicht thuiszitten waarbij het gemis aan live-optredens erg groot is, is het wel lekker als we zo nu en dan eens verwend worden met een lekkere liveplaat. Helemaal als dat van een topact als Redemption is. De band staat sinds kort onder contract bij AFM Records en om dat te vieren wordt er nu een mooie set met twee cd’s en een blu-ray uitgebracht.

De discografie van Redemption bestaat uit een fraai stel studioplaten en een aantal live-albums. Bij het recenseren van het vorige livealbum, “Live From The Pit”,  had collega Mario wel wat aan te merken op met name de kwaliteit van de opnames. Het album werd opgenomen tijdens ProgPower USA en de mindere kwaliteit had wellicht te maken met het feit dat de band niet als headliner speelde. In 2018 stond de band opnieuw op hetzelfde festival, dit keer wel als hoofdact en de heren zagen hun kans schoon om te laten zien en horen dat het ook anders kan. Beeld en geluid zijn dit keer om door een ringetje te halen.

Dat laatste is natuurlijk verspilde moeite als de band niet goed presteert. De heren spelen hier echter op de toppen van hun kunnen en we krijgen een aantal geweldige uitvoeringen voorgeschoteld van oude krakers en (destijds) nieuw materiaal. De hoofdmoot van het optreden bestaat uit nummers van het op dat moment nieuw studioalbum “Long Night’s Journey Into Day”. Die nummers blijven moeiteloos overeind tussen prog metal toppers als The Suffocating Silence en Threads. Met name het titelstuk van dat album valt wat dat betreft positief op.

Deze show zal ook (een van) de eerste zijn geweest met nieuwe zanger Tom Englund. De van Evergrey bekende Zweed treedt hierbij in de voetsporen van de vertrokken Ray Alder. Geen gemakkelijke taak dus om deze te vervangen, zelfs voor iemand van het kaliber van Englund. Maar hij doet het uitstekend en zijn stem past prima bij de muziek van Redemption. Daarnaast zijn er nog wat personele wisselingen. Bandleider Nicolas van Dyk is uiteraard nog van partij evenals de uitstekende ritmesectie bestaande uit drummer Chris Quirarte en bassist Sean Andrews. Deze drie heren spelen al geruime tijd samen. Afwezig is gitarist Bernie Versailles die nog steeds werkt aan zijn herstel van een aneurysma. In zijn plaats speelt de Italiaanse Simone Mularoni een riedeltje mee. Deze man bewijst maar weer eens een formidabele gitarist te zijn. Hij vecht hier een flink aantal schitterende duels uit met Van Dyk en de nieuwe toetsentovenaar Vikram Shankar. Kortom, een podium met louter topmuzikanten. Als speciale gast komt Ray Alder nog een liedje meedoen en is voormalig Megadeth gitarist Chris Poland van de partij om twee nummers mee te spelen. Dat een van die twee nummers de Megadeth cover Peace Sells…But Who’s Buying is, vind ik dan weer jammer.

“Alive In Color” is een prima visitekaartje van een prog metal band die ik altijd als een van de betere in het genre heb gezien. Volgens de bijgeleverde info moet ergens in 2021 het achtste studioalbum uitkomen. Dat is een mooi vooruitzicht. Tot die tijd is dit live document een prima zoethoudertje.
Send this to a friend