Slaves To Fashion

The History of Heavy Metal

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst: Noorwegen
Label: Fish Farm
Website: www.slavestofashion.net
Tracklist
MCMLXX (6:08)
The Priest Of Maidenhead (5:30)
Sex, Drugs & Rock ‘N’ Roll (3:19)
Thrash Of The Titans (7:20)
Expressions Of Extremity (7:54)
Garden Of Chains (3:18)
The Evergrowing Tree (13:23)
The Power Of Metal (5:33)
The Nu Wine (3:03)
Too Close (To See Clearly) (3:46)
Stein Arild Grønås: gitaar
Vidar Ingvaldsen: drums
John Henry Lind: basgitaar
Torfinn Sirnes: gitaar
Johannes Støle: toetsen en zang

Met medewerking van:
Marco Alverado: zang
Vini Assis: gitaar
Ashton Chase: zang
Haris Dekanovic: zang
Ernst Eielsen: zang
Ståle Gismarvik: basgitaar
Steffen Horn: toetsen
Kirsten Jorgensen: zang
Cesar Moneira: zang
Daniel Palmovist: gitaar
Mads Pedersen: zang
Geir Arne Haaland Nordhuus: zang
Hugo Rebeiro: drums
Rudolf Redly: basgitaar
Geir Thorstensen: drums
Tsubaki: zang
Tryge André Tvedt: drums
The History Of Heavy Metal (2021)
Artistic Differences (2011)
Slaves To Fashion (ep) (2009)

Zonder dollen. Kijk eens goed naar de cover van dit album.

Die wekt op zijn minst een verwachting, niet?

In de eerste minuten bleek dat ook het probleem bij het inspecteren van deze cd. Heeft het label of de band zich vergist in het sturen van deze promo? Dat was mijn eerste gedachte. Dat de promo eigenlijk bedoeld was voor het magazine Aardschok, Lords Of Metal of Zware Metalen.

Toen ging er een spreekwoordelijk lampje branden. De band achter deze cd is Slaves To Fashion. Nu strookt die naam ook al niet met de hoes van dit album, de naam van de formatie kwam mij wel bekend voor. En dat klopt, want al in 2011(!) schreef ik een recensie van hun debuutalbum “Artistic Differences”, korte tijd nadat ik ook een stuk over de gelijknamige eerste ep had geschreven. Dat zal de reden zijn dat wij als Progwereld een promo-exemplaar hebben ontvangen. Dat hoeft echter niet te betekenen dat deze promo op de juiste plek is beland.

Muziek kan progressief klinken, de aanpak kan ook progressief zijn. Wat Slaves To Fashion op deze cd doet is niet uniek en toch spaarzaam uitgevoerd. Het bijzondere aspect is dat “The History Of Heavy Metal” een tribute is aan het genre heavy metal. De band heeft na de vorige release een aantal jaren stilgestaan, maar vooral de laatste vier jaar hard aan dit album gewerkt. Strikt genomen is de band sinds “Artistic Differences” bij elkaar gebleven, hoewel er op dit nieuwe album veel verschillende gastmuzikanten worden gebruikt. Dat hebben de Noren bewust gedaan om de juiste sound te kunnen creëren. In 2020 heeft Slaves To Fashion elke maand een song op zijn bandpagina vrijgegeven en uiteindelijk werden de complete werken via deze fysieke release uitgegeven. Een mooi detail is dat elke song in het boekje voorzien is van artwork wat refereert aan de gemiddelde albumhoes van de stroming of de toenmalige tijdsgeest.

De songs zijn ingericht naar een bepaalde stroming in de metal geschiedenis. Power metal, progressive metal, death metal, verschillende stromingen komen aan bod. Vaak geven de titels van de songs het eerste zetje waardoor je kan raden wat de band brengt. MCMLXX (1970) is bijvoorbeeld duidelijk geïnspireerd door de pionieren van de heavy metal Deep Purple en Black Sabbath. Ook een band als Led Zeppelin kan je er in vinden. Inclusief een heerlijke gitaarsolo en frontman Johannes Støle levert een puike prestatie af.

The Priest Of Maidenhead laat zich makkelijk voorspellen en kent invloeden van Iron Maiden en Motörhead. Hier participeert gastzanger Mats Pedersen, die bijvoorbeeld ook zingt in Garden Of Chains. Die song vertolkt weer bands als Nirvana en Soundgarden. Powermetal komt aan bod in The Power Of Metal en laat onder andere het geluid horen van Helloween, Rapsody en Stratovarius.

Waar de regulier progliefhebber zich wellicht wel in kan vinden is The Evergrowing Tree. De song is in verschillende fases opgebouwd, duurt ruim dertien minuten en daarin kan je een meer progressieve aanpak van heavy metal vinden die wijst naar Dream Theater, Opeth, Amorphis, Fates Warning, Porcupine Tree en Anathema. Als klap op de vuurpijl kan je er zelfs Rammstein in vinden, inclusief Duits gezongen zang.

De medley Expressions Of Extremity bestaat uit een uitgebreid pakket aan verschillende substromingen. Het spreekt voor zich dat in deze song ook de meeste gastmuzikanten participeren. Speed metal benadert Helloween, doom metal benaderd Candlemass en Paradise Lost. Ook death metal, grindcore en black metal kan je er in vinden. Hoewel de song heen en weer gaat tussen de verschillende stromingen is het verbazingwekkend te noemen hoe vaak Slaves To Fashion dicht bij het originele geluid van de genoemde bands komt.

Nu-metal veroverde de muziekwereld aan het begin van dit millennium door bands als Limp Bizkit en Linkin Park. De nu-metalbands combineerden heavy metal met hiphop, rap en industriële rock. Ze waren zeer succesvol en toegewijd aan hun kunst, maar bleven altijd controversieel in de metalscene. De song The Nu Wine presenteert dat genre op typerende wijze.

Slaves To Fashion heeft een formidabel tribute aan de heavy metal geproduceerd waarin de brede diversiteit ook als zwakte omschreven kan worden. Niet iedereen is natuurlijk liefhebber van dezelfde stroming. Desondanks heeft de band in mijn ogen een uniek werkstuk met een progressieve aanpak geproduceerd die je duidelijk kan vertellen wat je wel en niet mooi vindt binnen deze stroming. Misschien krijgt het geen essentieel plekje in je progrock platenkast, desondanks is dit een waardevolle aanvulling voor de liefhebber van stevige muziek.

Send this to a friend