Telergy

Black Swallow

Info
Uitgekomen in: 2020
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Eigen beheer
Website: https://www.telergymusic.com
Tracklist
Georgia (12:27)
Scene 1 (1:32)
Chased Pt. 1 (2:53)
Scene 2 (0:59)
Infantry (9:24)
Scene 3 (0:35)
Take To The Sky (10:14)
Scene 4 (0:43)
Marcelle (3:13)
Scene 5 (0:36)
Le Grand Duc (4:12)
Scene 6 (0:52)
Spy (6:14)
Scene 7 (1:01)
All Blood Runs Red (7:39)
Scene 8 (0:51)
Chased Pt. 2 (3:03)
Scene 9 (0:48)
Honor (3:43)
Robert McClung: gitaar, basgitaar, viool, mandoline, toetsen, fluit, percussie, zang
Met medewerking van:
Chris Bonito: drums
Todd Sucherman: drums
Tony Levin: contrabas
Michael Manring: basgitaar
Steve Di Giorgio: basgitaar
Tony Dickinson: basgitaar
Mike LePond: basgitaar
Pete Trewavas: basgitaar
Dave Meros: basgitaar
Caith Threefires: basgitaar
Charles Cormier: gitaar
Vernon Reid: gitaar
Phil Keaggy: gitaar
Gary Wehrkamp: gitaar
Timo Somers: gitaar
Stephan Lill: gitaar
Andy LaRocque: gitaar
Jimi Bell: gitaar
Jeff Rapsis: toetsen
Rachel Flowers: toetsen
Jeremy Heussi: toetsen
Vikram Shankar: toetsen
Basil Bunelik: accordeon
Troy Donockley: uilleann pipes
Magic Dick: harmonica
Tina Guo: cello
Adam Nunes: cello
Tim Nunes: viool
David Ragsdale: viool
Mattan Klein: fluit
John Cardin: trompet
Mitchel Bailey: trombone
Gus Sebring: Franse hoorn
Tracy Crane: Franse hoorn
Chip Brindamour: tuba
Edie Brindamour: eufonium
Katrina Veno: klarinet
Thomas Gimbel: saxofoon
Nils Crusberg: saxofoon
Bryan Campbell: saxofoon
Durga McBroom: zang
Marie-Madeleine Fourcade: zang
Lorelei McBroom: zang
Lara Smiles: zang
Emily Lynn: zang
Stephanie Slabon: zang
Martyna Halas-Yates: zang
Dustin Brayley: zang en radio newscaster *
Bryan Hicks: als William Bullard *
Pete Peterson: als Eugene Bullard *
Champ Hollins: als jonge Eugene *
Rev. Robert Thompson: als lofrede predikant en kerkganger *
Nadine Thompson: als kerganger *
Emmanuel De Saint Méen: als nachtclub MC *
Jordan Hall: als aanvaller 1 *
Tim Clarck: als aanvaller 2 *
*vertellende scenes met gesproken woorden
Black Swallow (2020)
Hypatia (2015)
The Legend Of Goody Cole (2013)
The Exodus (2011)

Voor de vierde maal komt Robert McClung onder de naam Telergy met een episch conceptalbum op de proppen. Ook nu weer wordt in hetzelfde stramien elk muzieknummer kort onderbroken om het verhaal in chronologische volgorde tussendoor te vertellen. Wat resteert is zo’n uur aan grotendeels instrumentale muziek waar het woord crossover prog voor is uitgevonden.

Zijn muzikaal netwerk is net zo intrigerend als die van Ayreon want hij weet andermaal uit zijn balboekje een keur aan verschillende muzikanten voor zijn nieuwe project te strikken. Met een enorm arsenaal aan muzikanten en een batterij aan zangers en zangeressen weet hij vooral sfeer op te roepen omtrent het verhaal, al ontgaat mij nut en noodzaak om zeven gastbassisten voor tien muzieknummers in te huren. En dan tel ik hem zelf als multi–instrumentalist en Tony Levin die de contrabas beroert gemakshalve niet eens mee.




Het concept gaat ditmaal over het waargebeurde verhaal van Eugene Bullard, de eerste afro Amerikaanse  gevechtspiloot in de 1e wereldoorlog. Voor het bijzonder leven waar deze Eugene voor geleefd en gevochten heeft verwijs ik graag naar het internet met als zoekopdracht ‘The Black Shallow Of Death’. Daarmee zijn de titelnummers makkelijk te herleiden naar zijn levensverhaal dat als leidraad vrijheid en gelijkheid heet. En dat tegen al het racisme en oorlogen die op zijn levenspad kwamen. Het eerste nummer roept datgeen op wat ik mij bij de zuidelijke Amerikaanse staat Georgia ook voorstel. De moerassen, de hitte over de katoenvelden en Bourbon. Nooit gedacht dat gospel vermengt met blues in het openingsnummer progressief kon zijn. Zelfs de harmonica en dobro gitaar in combinatie met de hard rock riffs die overlopen in een heerlijke zompige hammond orgelsolo passen prima en ondersteunen het bijzondere verhaal dat naast film, boek en ere-medailles op deze manier voor het nageslacht bewaard blijft.




Niet alles is beluisterend waardig voor de progliefhebber. Marcelle als pure jazz en Le Grand Duc als een dansbare Charleston uit de jaren 20 begrijp ik voor het verhaal, maar qua muziekstijl skip ik het liever. Positieve uitschieters zijn de demonische gothics Infantary en All Blood Runs Red. Dat geldt nog meer voor Take To The Sky dat zo in een actiefilm kan worden gebruikt en de metal nummers Spy en Chased Pt. 2. Dit laatste nummer is een interpretatie van het klassiek georiënteerde Chased Pt. 1 dat het geheel fraai inkleurt. Dat geldt ook voor het meer militair getinte Honor. De warme koperblazers doen me denken aan het blazersensemble van Big Big Train die het als slotnummer dit bijzondere album mooi en gepast uitblazen.

Meneer McClung is andermaal niet vies van een portie pompeuze instrumentale bombast en met zijn symfonische progmetalpower speelt het album als een film zonder plaatjes voor je ogen af. Ook nu weer nestelen de melodieën zich niet makkelijk in je hoofd. Toch blijft het geheel aardig om te beluisteren ondanks de wirwar en het ratjetoe aan uiteenlopende muziekstijlen die elkaar opvolgen. Ook nu weer krijgen verschillende instrumenten ruim de gelegenheid om op een gepast moment voor het voetlicht te treden. De gesproken stukken, onderverdeeld in negen scènes en elk beperkt tot een krap minuutje, zijn voor mij niet storend om de muzikale verbeelding van het album kracht bij te zetten. Toch had ik het liefst het uurtje aan muziek ononderbroken beluisterd zoals mede recensenten ook al eerder hebben aangegeven op het vorige werk, “Hypatia” en “The Exodus” van Telergy. Het is lovenswaardig dat McClung zijn nek blijft uitsteken voor dit soort complexe en dure werkstukken. Voor mij mag hij voor zijn volgende project een progheld uit de jaren ‘70 uitbeelden. Benieuwd hoe dit uit gaat pakken en vooral wie hij dan kiest. Keith Emerson is een persoonlijkheid die met zijn levenswerk en –wandel hier voor mij zeker in aanmerking komt.




Send this to a friend