Tusmørke

Osloborgerlig Tusmørke: Vardøger Og Ut

Info
Uitgekomen in: 2018
Land van herkomst:  Noorwegen
Label:Karisma Records
Website:  www.facebook.com/tusmorke
Luisteren kan je hier:  https://tusm-rke.bandcamp.com/album/osloborgerlig-tusm-rke-vard-ger-og-utburder-vol-1
Tracklist
Skattegravere I Grefsenåsen (5:18)
Hovedøya (3:26 )
Gamle Oslo (3:49)
Djevelen Fra Oslo (4:11)
Kjentmannen (4:50)
Akers Akropolis (6:01)
Alvene I Oslo (4:21)
Gamle Aker Kjerke (10:54)
N.v.t., verschilt per nummer
Osloborgerlig Tusmørke: Vardøger Og Utburder Vol 1
Fjernsyn I Farver (2018)
Bydyra (2017)
Hinsides (2017)
Ført Bak Lyset (2016)
Riset Bak Speilet (2014)
Den Internasjonale Bronsjealderen (2013)
Underjordisk Tursmørke (2012)

Ik begon eerder dit jaar mijn recensie van Fjernsyn I Farver met een opmerking over de forse productie van het Noorse Tusmørke en naar nu blijkt is de stroom aan uitgaven nog lang niet opgedroogd. Onder de naam “Osloborgerlig Tusmørke: Vardøger og Utburder” verschijnt een eerste deel met demo’s en outtakes en als ik de promoteksten mag geloven dan volgen er spoedig meer, want zoals ze zelf schijven: “There is so much in the pipeline that we could have our own line of pipes”.

Het informatieve boekje bevat niet alleen alle teksten in het Engels en in het Noors, maar ook een verantwoording hoe en wanneer de nummers tot stand zijn gekomen. Hieruit blijkt dat aan de keuze voor de nummers een duidelijk concept is meegegeven, namelijk de geschiedenis van Oslo. Voor de luisteraars die verder nog niet heel bekend zijn met deze verhalen biedt “Osloborgerlig Tusmørke” dan ook een mooie gelegenheid om kennis te maken met de tamelijk tumultueuze historie van een stad die onder andere werd geplaagd door de pest en door een grote stadsbrand.
Muzikaal bezien is “Osloborgerlig Tusmørke” een mengelmoes. Djevelen Fra Oslo en Hovedøya zijn bijvoorbeeld erg oude nummers die door Benediktator al met diens vorige band Mornings werden vertolkt. Akers Akropolis en Alvene I Oslo zijn beide nog onuitgebracht, stammen uit de sessies voor de kindermusical Bydyra en ademen dezelfde blijmoedige sfeer. Gamle Aker Kjerke is een geslaagde bewerking van het nummer op het debuut “Riset Bak Speilet” met vrijwel dezelfde naam. De overige drie nummers stammen allemaal uit de meest recente jaren en zijn niet speciaal voor een bepaald album geschreven, maar hadden naar mijn mening bijvoorbeeld prima op “Fjernsyn I Farver” gepast.
Albums die gevuld worden met demo’s en outtakes zijn zelden toppers in het oeuvre van een band. Ze zijn bedoeld om te voorzien in een behoefte van de echte fans en om nummers waar de band zelf een goed gevoel bij heeft, toch onder de aandacht van de luisteraar te brengen. In deze opzet slaagt Tusmørke en als deze nummers representatief zijn voor het materiaal dat de Noren nog op de plank hebben liggen, dan gaat er de komende tijd nog meer moois volgen voor de fans.

Wouter Brunner

Koop bij bol.com

Send this to a friend