Twinspirits

Legacy

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Italië
Label: Lion Music
Website:
http://www.twinspirits.net/
MySpace: http://www.myspace.com/twinspiritsband
Tracklist
Senseless (8:10)
Pay For Their Art (4:19)
Blind Soul (4:45)
Slave To This World (4:41)
Don't Kill Your Dreams (4:06)
Over And Over Again (5:34)
The Endless Sleep / The Endless Sleep (1:53)
The Endless Sleep / What Am I Supposed To Do (7:32)
The Endless Sleep / Legacy (6:20)
The Endless Sleep / I'm Leaving This World (6:09)
The Endless Sleep / Tell Me The Truth (7:38
Dario Ciccioni: drums
Tommy Ermolli: gitaar
Daniele Liverani: toetsen
Göran Nyström: zang
Alberto Rigoni: basgitaar

Daniele Liverani zit nog steeds niet stil. En dat is maar goed ook, want de toetsenist en mastermind van Twinspirits bewijst ook deze keer dat hij een begenadigd componist is die mooie songs kan voortbrengen. Niet zo vreemd eigenlijk, want inmiddels heeft de Italiaan al achttien albums geproduceerd in verschillende projecten.

Muzikaal staat ook dit werkstukje weer als een huis. Net als de voorgaande cd’s van Twinspirits staat op dit album de progressieve metal als een blok in het midden van de composities. Ten opzichte van The Forbidden City (2009) is het geluid op deze schijf echter niet erg veranderd, behalve dan dat het allemaal wat verfijnder klinkt. Er is wat meer aandacht besteed aan de details, waardoor het geheel spannender is geworden. Dit album is onderverdeeld in twee gedeelten; track één tot en met track zes zijn op zich zelf staande nummers, daarna begint de The Endless Sleep, wat een conceptverhaal binnen het album is. De meeste progressiviteit is ook in dit gedeelte te vinden, terwijl de eerste zes tracks stevige heavy metal songs zijn. De liefhebbers van de Genius trilogie kunnen met name in The Endless Sleep weer wat van het vertrouwde Liverani geluid vinden.

Zanger Göran Nyström lijkt steeds meer op zijn plek en heeft een mooi aandeel in de muziek veroverd. Er zijn voor zijn stemgeluid minder moeilijke passages te vinden en tegelijkertijd kan hij zijn klasse tonen in stukken die hem op het lijf zijn geschreven. Wat mij betreft hoor ik sowieso meer inbreng van zijn kant dan op het voorgaande album, op welk hij later in het muzikale proces bij de groep kwam. Je moet dit natuurlijk wel tussen haakjes lezen, want uiteindelijk blijven de muzikanten met uitzondering van Danielle Liverani min of meer sessiemuzikant. Het is ‘meester’ Liverani die de belangrijke lijnen uitzet. Ondanks dat is goed te horen dat de groep meer en meer naar elkaar toe is gegroeid in de loop der jaren. Wellicht is dit het resultaat van de vele live-optredens die de band met name in Italië heeft gedaan.

Liefhebbers van progmetal kunnen dit album met een gerust hart kopen. De zanger alleen al is typisch voor het genre en levert een goede beurt af. Daarnaast is de muziek van onberispelijke kwaliteit met hier en daar een gitaarsolo en mooie toetsentapijtjes. Ook de drum- en bassecties worden geleverd door professionals. Dus, wat let je?

Ruard Veltmaat

Koop bij bol.com

Send this to a friend