Yuval Ron & Residents of the Future

Residence Of The Future

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst:  Israël/Duitsland
Label:  Eigen Beheer
Website: https://www.yuvalron.com/
Tracklist
Prelude
Greetings, Earthling
Object In The Mirror Are Larger Than They Appear
Beste Before 2074
Saryonara, Milkyway!
Watching Over Shizutani Kou Bay, Pt. 1
Watching Over Shizutani Kou Bay, Pt. 2
Residential Guitar Solo
Residence Of the Future
Long Distance Call
Postlude
Yatziv Caspi: drums
Aviram Gottfried: toetsen
Yuval Ron: gitaar
Yaniv Shalev: basgitaar

Met medewerking van:
Dorin Mandelbaum: zang
Somewhere In This Universe, Somebody Hits A Drum (2019)
Residence Of The Future (2009)
Futuristic Worlds Under Construction (2004)

Gitarist Yuval Ron is mijn ontdekking van het jaar sinds ik hem in september 2021 live zag spelen in de W2 in Den Bosch.

Zijn meest recente album, “Somewhere In This Universe, Somebody Hits A Drum”, werd door collega Wouter Brunner met gematigd enthousiasme ontvangen, maar ik hoor daarin toch één van de sterkere fusion-prog albums van de eeuw. Liefhebbers van Alan Holdsworth die ook van neoprog en/of spacerock houden zouden deze plaat zeker eens kunnen beluisteren via de Bandcamp van Yuval Ron.

Naast dit meest recente album uit 2019 was er al eens een album met Yuval Ron uitgebracht onder de bandnaam Residents Of The Future dat in 2012 een sonische oppoetsbeurt kreeg. De productie klinkt nu helemaal prima, ruimtelijk en gedetailleerd. Op dit Residence Of The Future-album hoor je Yuval Ron en zijn band, waarin ook drummer Yatziv Caspi al speelde, een stijl van fusion ontwikkelen die geladen is met spacerock geluiden en bekende toetsenklanken van het neoprog-genre. Daarnaast is er op dit album meer zang te horen, ingezongen door de erg competente Dorin Mandelbaum, hetgeen resulteert in avantprog-achtige passages zoals we gewend zijn van groepen als Magma en National Health. Tussen de complexe composities door is er ook wat ruimte voor filmische passages, zoals bijvoorbeeld bij Watching Over Shizutani Kou Bay, Pt. 1.

Toch is het de met spacerock behangen fusionprog die de plaat domineert en waarin de band ook excelleert. Of je dat als pakkend ervaart, hang enorm af van je smaak. Waar sommigen veredelde liftmuziek horen, horen anderen spectaculaire uitspattingen van complexe harmonieën en sferen. Wat de stijl van Yuval Ron, die ook bijna alle stukken schreef, voor mij interessant maakt is zijn aandacht voor sfeer en het muzikale verhaal. Op dit nog ietwat diffuse album zijn het met name Greetings, Earthling, Object In The Mirror Are Larger Than They Appear, Watching Over Shizutani Kou Bay, Pt. 2, het titelnummer en Long Distance Call erg geslaagd in het voorschotelen van een mooie muzikale reis. De andere nummers lopen dan een beetje achter of weten in elk geval niet de luisteraar op een zelfde manier te betrekken. Fusion kan soms wat complex zijn zonder een duidelijk punt te maken.

Bijzonder is overigens dat Yuval Ron en de groep muzikanten om hem heen uit Israël afkomstig zijn, maar zich gevestigd hebben in Berlijn. De band begint aardig te lopen en op 9 april 2023 zullen ze staan op het Progdreams Festival, een goede reden om die dag er vanaf het begin al bij te zijn.
 

Send this to a friend