Na een afwezigheid van ruim 10 jaar keert Canvas Solaris terug met hun nieuwe en zesde album “Chromosphere”. Het album is de opvolger van het in 2010 uitgekomen album Irradiance.

Canvas Solaris komt uit de Verenigde Staten en speelt complexe instrumentale progressieve metal. In een tijdsbestek van zes jaar produceerde men in rap tempo vijf albums. In 2010 stopte het kwartet om in 2014 weer bij elkaar te komen en te werken aan het zesde album. Een reeks uiteenlopende persoonlijke omstandigheden zorgden voor een niet geplande onderbreking van twee jaar. Nieuw oponthoud en malaise was de reden dat opnames verspreid over drie jaar in verschillende studio’s plaatsvond. De laatste hand aan “Chromosphere” werd in 2019 gelegd bij Nathan Sapp thuis met het opnemen van de toetsen.


Omdat het contract met label Sensory Records was geëindigd ontstond de idee om het album in eigen beheer uit te brengen. Toch besloot men in extremis terug te keren op het oude nest Tribunal, die het sublabel Divebomb Records hadden gelanceerd. Uitgerekend de baas van Tribunal was een van de eerste fans van de groep.

Degene die denkt dat Canvas Solaris na tien jaar een rustiger album zou afleveren komt bedrogen uit. Zo memoreert drummer Hunter Ginn: “Niet eerder maakten wij een agressiever en vastberadener klinkend album”.
“Chromosphere” verschijnt op 14 mei 2021.

Tracklist:
Extrasolar Biosignature (10:54)
Hidden Sector (6:00)
Zero Point Field (13:24)
Black Drop Effect (4:26)
Renormalization (6:19)
False Vacuum (8:15)

Line-up:
Hunter Ginn: drums
Gael Pirlot: basgitaar
Chris Rushing: gitaar
Nathan Sapp: gitaar, toetsen

Discografie:
Irradiance (2010)
The Atomized Dream (2008)
Cortical Tectonics (2007)
Penumbra Diffuse (2006)
Sublimation (2004)
Spatial / Design EP (2003)