Draconian

Turning Season Within

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Zweden
Label: http://label.napalmrecords.com/
Website: https://www.draconianofficial.com/
Luisteren kan je hier: https://www.draconianofficial.com/
Tracklist
Seasons Apart (6:31)
When I Wake (5:50)
Earthbound (8:10)
Not Breathing (5:39)
The Failure Epiphany (6:20)
Morphine Cloud (7:32)
Bloodflower (5:32)
The Empty Stare (5:46)
September Ashes (1:10)
Daniel Arvidsson: gitaar
Johan Ericson: gitaar
Anders Jacobson: grunts
Frederik Johansson: basgitaar
Lisa Johansson: zang
Jerry Torstensson: drums

Meewerkende artiesten:
Andreas Karlsson: toetsen en programmering
Paul Kuhr: verteller
Sovran (2015)
A Rose For The Apocalypse (2011)
Turning Season Within (2008)
The Burning Halo (2006)
Arcane Rain Fell (2005)
Where Lovers Mourn (2003)
Dark Oceans We Cry (ep) (2002)
Frozen Features (ep)(2000)
The Closed Eyes Of Paradise (ep) (1999)
Shades Of A Lost Moon (demo) (1995)

“Turning Season Within” is het vierde officiële studioalbum van Draconian en in tegenstelling tot “The Burning Halo” gingen de opnames voor deze cd een stuk voorspoediger. Tekstueel gaat de cd voornamelijk over stukgelopen relaties en alle kommer en kwel die daarbij gepaard gaat. Vooral zanger alias grunter van dienst Anders Jacobson ging tijdens het schrijfproces door een diep dal, wat bijzonder poëtische teksten opgeleverde.

Een wezenlijk verschil met de albums uit het verleden van Draconian is dat de muziek op dit album vlotter klinkt en het ritme aanzienlijk hoger ligt dan op albums als  “Where Lovers Mourn” en “Arcane Rain Fell”. Nog steeds klinken de gitaren van Johan Ericson bijzonder melodieus en melancholisch, maar er is vooral meer ruimte voor optimisme in het totaalgeluid. En dat is bijzonder gezien het feit dat de songteksten meer dan ooit droefgeestig zijn. De eindmix en mastering van het album ligt in de goede handen van topproducer Jens Bodgren. De Belg Dennis Sibeijn is verantwoordelijk voor het artwork van het album.

Een goed voorbeeld van het snelle ritme en totaalgeluid van dit album is The Failure Epiphany. Het intro beloofd een opgewekte song, hoewel het refrein direct een dreigende maar ook verdrietige sfeer uitdraagt. Je zou bijna zeggen dat de melodie en ritme naar een catchy niveau stijgt, maar wanneer Anders Jacobson zijn genadeloze grunts in de strijd gooit ben je weer volledig bewust van wat deze band in zijn mars heeft en waar de roots van de band liggen. En dat is melodieuze doom metal. Hier etaleert de band een fantastische mix van melodie, agressiviteit, melancholie en ultieme schoonheid. Er worden zoveel gemoedstoestanden verenigd in ruim zes minuten, dat je het gevoel hebt continu in een rollercoaster te zitten. Een geweldige track!

Waar zangeres Lisa Johansson in het verleden wat minder aandacht kreeg qua taakverdeling is dat op dit album totaal anders. In tegenstelling tot de andere albums neemt zijn nu vaak het voortouw en technisch gezien is zij in de loop der jaren een stuk beter geworden. De verhouding tussen de zang/grunt partijen is nu ook meer op elkaar afgestemd dan voorheen, er is een betere verdeling tussen de beide zangers. Karakter versus schoonheid viert hoogtijdagen op “Turning Season Within”.

Productioneel is deze plaat genieten, maar tegelijk is het ook een vermoeiende plaat. Er gebeurd altijd wat binnen de afzonderlijke songs en de arrangementen zijn over het algemeen flink volgebouwd. Dat “vermoeiende” komt gek genoeg nooit van de drummer van Draconian en dat verdient gelijk een compliment. Waar veel drummers nog wel eens een hoofdrol eisen in soortgelijke bands, is dat bij Jerry Torstensson juist het tegenovergestelde. Hij speelt volledig in dienst van de muziek en dat doet hij verdienstelijk. Nergens dichtgetimmerde arrangementen en de snelle basedrums zijn gedoseerd en nergens vermoeiend. En vermoeiend zijn drummers nog wel eens in dit genre. Daarnaast is Torstensson een meester in het toepassen van de variatie in zijn spel.

Draconian heeft na het zwakke “The Burning Halo” de weg omhoog weten te vinden met een prima plaat die gehoord mag worden door de fans van gothic /doom metal.

Ruard Veltmaat

Koop bij bol.com

Send this to a friend