Knight Area

13 maart 2022, Luxor, Arnhem

Locatie
Luxor, Arnhem
Mark Bogert: gitaar
Pieter van Hoorn: drums
Jan Willem Ketelaers: zang
Gerben Klazinga: toetsen
Peter Vink: basgitaar
New Horizon
Overlord
Blood On The Risers
The Landing
Omaha Beach
Wings Of Time
Freedom For Everyone
D-Day II: The Final Chapter
The Enemy Within
Peace Of Mind
I Believe
For Those Who Fell
The Dream
The Journey Home
Crossroads
Toegiften:
Bas-drum duet
Heaven And Beyond

Het viel toch wel mooi samen allemaal. Een dikke twee jaar waren de concerten erg schaars door de welbekende oorzaak. Dat gaf de mannen van Knight Area de kans om aan een opvolger te gaan werken voor de eerste “D-Day” plaat. Kort na het afschaffen van de maatregelen rondom corona kwam “D-Day: The Final Chapter” uit, zodat twee weken later dit feit kon worden gevierd met een kleine tournee door Nederland.

Ook op een andere manier viel een en ander op een wat wrange manier samen. Het nieuwe album verhaalt over de gevolgen van de oorlog en komt uit op een moment dat een deel van de wereld letterlijk in brand staat. Het toont eens te meer aan hoe belangrijk het is om verhalen over oorlogen te blijven verspreiden. Meer hierover valt te lezen in het interview dat ik voorafgaand aan het concert had met Jan Willem Ketelaers en Mark Bogert.

Dan de muziek. De laatste optredens van de band waren inmiddels alweer enige maanden geleden, maar daar was weinig van te merken. De heren klonken als een hecht collectief dat goed op elkaar ingespeeld is. De beide D-Day albums bevatten de nodige indrukwekkende teksten en de beelden die tijdens het optreden op het grote scherm werden vertoond gaven hier de nodige extra lading aan. En als dat nog niet duidelijk genoeg was, was er altijd nog Jan Willem Ketelaers die tussen de nummers door alles nog van extra uitleg voorzag.

Deze show in Luxor was eigenlijk de album release show voor de nieuwe plaat en deze werd dan ook integraal gespeeld. Maar voor het zover was, werden we eerst getrakteerd op een uitgebreide bloemlezing van het eerste album, waarvan bijna elk nummer werd gespeeld. Een logische volgorde, aangezien de albums zowel muzikaal als tekstueel in elkaars verlengde liggen. De band had er overduidelijk zin in. Zanger Jan Willem Ketelaers was goed bij stem en de vingervlugheid van Mark Bogert was soms adembenemend om te aanschouwen. Pieter van Hoorn en Peter Vink hielden alles super strak bij elkaar. Dat die twee een niet te onderschatten onderdeel van de band zijn, lieten zij tijdens de toegift middels een bas-drum duet zien. Dit alles gebeurde onder de goedkeurende blik van Gerben Klazinga die aan de zijkant van het podium achter zijn toetsinstrumenten alles met een grote grijns in de gaten hield.

Wat is het fijn dat we de podia weer kunnen gaan bezoeken. En dat er bands in Nederland zijn die die bezoekjes waard zijn. De show in Arnhem was een heerlijke aftrap van de tour die Knight Area naar verschillende delen van het land brengt. Het zou mooi zijn als dat voor flink gevulde zalen is, want dat verdient deze band. Gaat dat dus zien, er zijn nog kaarten beschikbaar!

Send this to a friend