Meadows

Modern Emotions

Info
Uitgekomen in: 2020
Land van herkomst:  Nederland
Label:  Freya Records
Website: https://allmylinks.com/meadowsbandofficial
Tracklist
Dance With The Corpse Bride (3:44)
Modern Emotions (6:48)
Nostalgia (4:12)
Rebecca (5:23)
Powerture (3:31)
Good Times (5:48)
The Void (1:18)
The Brave (7:15)
Daniel van der Weijde: gitaar, drumsynthesizer
Jurjen Bergsma: basgitaar
Peter Meijer: zang

Met medewerking van:
Erik Laan: piano op Dance With The Corpse Bride en The Brave
Sophie Zaaijer: Viool op Dance With The Corpse Bride, Rebecca en The Brave
Ruud Jolie: gitaarsolo op Good Times
Richard Henshall: gitaarsolo op The Brave
Modern Emotions (2020)

Meadows is een solo project / band geformeerd door gitarist Daniël van der Weijde, met name bekend van Silhouette. Samen met bandleden van Silhoutte en Incidense – Jurjen Bergsma en Peter Meijer – en met inbreng van een viertal gastmuzikanten is dit album opgenomen. Na zijn ‘swap-the-band’ optreden op het Marillion Weekend van 2013 is zijn muzikale carrière in een stroomversnelling gekomen.

Als leadgitarist bij Silhoutte neemt van der Weijde twee cd’s en een live dvd op (Beyond The Seventh Wave, The World Is Flat en Staging The Seventh Wave). Maar ondertussen werkte hij ook aan zijn eerste soloalbum. Na zo’n drie jaar werk is dit debuut van Meadows dan een feit.

En wat kun je dan verwachten van een soloalbum van een begenadigd gitarist? Een volledig op gitaargeoriënteerd album of toch een meer een mainstream prog-pop album? Dit album hinkt op beide gedachten. Enerzijds is het een instrumentaal, gitaargedreven album. Het deel met de instrumentale nummers – waarop ook de gastmuzikanten hun opwachting maken – kan zo in het rijtje met soloalbums van Steve Vai, Joe Satriani, Jason Becker en Marty Friedman worden opgenomen. Anderzijds is het een melodieus, symfonisch en toegankelijk neo-prog album, dat muzikaal dicht tegen de invloeden van zijn andere band – Silhouette – aanschurkt.
Het album begint met het instrumentale Dance With The Corpse Bride, dat rustig van start gaat met akoestische en vervolgens elektrische gitaar, piano en viool. Erik Laan en Sophie Zaaijer leveren hier de eerst gastbijdrage. De rustige intro slaat halverwege het nummer om in een meer krachtig gitaarspel, waarop vervolgens weer sterke piano en viool klinken. Een sterke opening die krachtig wordt gevolgd door het titelnummer Modern Emotions. Het titelnummer is een sterk progmetal nummer dat de invloeden van bijvoorbeeld Dream Theater tentoonspreidt. In dit nummer horen we ook de zang van Peter Meijer. Meijer is lang na het debuutalbum “Incarcerated” toegetreden als zanger bij Incidense. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat met name dit nummer eenzelfde sfeer uitademt. Meijer heeft een krachtige powermetal stem, maar kan ook zacht en emotioneel overkomen. Een vergelijking met Richard de Geest – van een andere Nederlandse band Sylvium en My Arrival – is ook makkelijk te maken.
Het album is gemaakt om op vinyl geperst te worden. Dit spreekt natuurlijk een specifieke markt heel erg aan, maar het heeft ook een aantal nadelen. Ten eerste is de speelduur van dit album beperkt tot 38 minuten, wat in deze tijd en voor deze muziek natuurlijk veel te kort is. Daarnaast – zelfs op mijn cd-promo die ik mocht ontvangen – hoor ik aan het begin van het album de ruis en kraak zoals bij vinyl gewoon is. Dit brengt je enerzijds in een nostalgische stemming, maar voor mij had dat niet gehoeven en doet toch afbreuk aan de kwaliteit van de muziek.

<Errata: Daniël van der Weijde meldde ons dat het album begint met een regen sample en dus geen intentionele vinyl ruis, zoals ik beschreef. Het nummer Dance with the Corpse Bride eindigt hier ook weer mee, samen met onweer. Toch goed om dit extra weetje toe te voegen aan deze recensie en luister hier vooral zelf naar.>

Zoals al aangegeven wordt van der Weijde op dit album bijgestaan door een aantal gastmuzikanten. Ruud Jolie (Within Temptation) levert een prachtige gitaarsolo op Good Times en Richard Henshall (Haken) horen we in een gitaar battle met van der Weijde op The Brave. Uitstekende gastoptredens natuurlijk, maar het sterkste gitaargeweld komt toch van Daniël van der Weijde zelf op Rebecca. Zijn vingervlugge gitaarwerk is prachtig en technische perfect. Hij komt hierbij dicht bij de eerder genoemde topgitaristen.

Gitarist Daniël van der Weijde levert met “Modern Emotions” een goed debuutalbum. Hij blijft met zijn muziek dicht bij de muziek van zijn andere band Silhouette, maar heeft op dit album meer ruimte voor zijn geniale gitaartalenten. Voor het liveoptreden (helaas moest de releaseparty vanwege Covid-19 worden uitgesteld) is de drumcomputer vervangen door Rob van Nieuwenhuijzen (ook bekend van Silhouette, Incidense en Realisea) en wordt van der Weijde op gitaar bijgestaan door Jeffrey van Driest (ex-Coppersky). Op de videoclip van Modern Emotions (zie hierboven) zijn beide heren al te zien, maar hoe dit klinkt daar moeten we nog even op wachten. Hun eerste optreden staat nu gepland op zaterdag 6 februari 2021 in De Pul te Uden. Nu maar hopen dat dit doorgang kan vinden.

Send this to a friend