Mau, Melanie + Schnella, Martin

Crowdless Sessions

Info
Uitgekomen in: 2020
Land van herkomst: Duitsland
Label: Eigen Beheer
Weblink: https://melaniemaumartinschnella.bandcamp.com/
Website: https://melaniemaumartinschnella.bandcamp.com/
Tracklist
DVD:
Abbey Session (2020):
Aim L45 (Flaming Row) (6:48)
The Pure Shine – Medley (Flaming Row) (26:13)
My Dear Children (6:42)
Die Zwerge Vom Iberg (4:45)
In Dieser Zeit (4:56)

TV Session (2019)
The Spirit And The Old Bridge/Treasured Memories (10:55)
Close To The Heart (5:19)
My Dear Childeren (6:27)
Die Zwerge Vom Iberg/The Dwarf’s King (10:23)
Erinnerungen (5:43)

Bonus:
Interview
The Horsshoe (official music video)
Erinnerungen (official music video)
My Dear Children (official music video)
Die Zwerge Vom Iberg (official music video)
Close To The Heart (official music video)
In Dieser Zeit (official music video)

CD:
Aim L45 (Flaming Row) (6:48)
The Pure Shine – Medley (Flaming Row) (26:13)
My Dear Children (6:42)
Die Zwerge Vom Iberg (4:45)
In Dieser Zeit (4:56)
The Spirit And The Old Bridge (4:55)
Treasured Memories (5:55)
Close To The Heart (5:19)
The Dwarf’s King (5:52)
Erinnerungen (5:43)
Lars Lehman: basgitaar
Melanie Mau: zang
Mathias Ruck: zang
Martin Schnella: zang, gitaar
Simon Schröder: percussie
Through The Decades (2020)
Pieces To Remember (2018)
The Oblivion Tales (2017)
Gray Matters – Live In Concert (2017)
Gray Matters (2015)

Melanie Mau + Martin Schnella vormen een (muzikaal) koppeltje. Ze maken sfeervolle, vaak akoestische muziek. Martin Schnella is ook de grote man van Flaming Row, de band die rockopera’s maakt en in nog meer bands speelt.

In 2020 bracht het duo “Through The Decades” uit met louter covers van grote bands als Genesis, Kansas, Yes, Peter Gabriel en Queen, maar dan in een akoestisch jasje. Eind 2020 verschijnt hun tweede album van dat jaar, ditmaal met eigen werk. Op de cd/dvd zien en horen we vooral werk van hun cd “The Oblivian Tales”, en uitgeklede versies van opnamen van Flaming Row. Optreden zat er door corona niet in. Om hun fans niettemin te kunnen plezieren met ‘live-optredens’ bracht het duo een cd plus dvd uit. In 2019 namen ze al een set live op in een tv-studio en kort na het begin van de covid lockdown in 2020 deden ze hetzelfde in het klooster Bursfelde. De beide ‘concerten’ werden opgevoerd zonder publiek.

Werden op eerdere uitgaven nog wel instrumenten toegevoegd als viool, fluit en uillean pipes, op deze nieuwe uitgave, “Crowdless Sessions” getiteld, zijn deze helemaal weggelaten. We horen de zuivere stem van Melanie Mau, vocaal uitstekend bijgestaan door Mathias Rucken en Martin Schnella, die ook de akoestische gitaar betokkelt. Martin Schröder zorgt voor de percussie en Lars Lehman maakt het kwintet compleet op basgitaar.

De Abbey Session bestaat voor een flink deel uit werk van Flaming Row. Aim L45 verscheen op “Mirage – A Portrayal Of Figures”.
Ze vervolgen met een knap gemaakte uitsnede van bijna een half uur van “The Pure Shine”, het laatste product van dit gezelschap. De mooie solozang en de vakkundige samenzang van duo en trio vallen direct op. Dit lange nummer bevat een fraai stukje a capella zang, dat een beetje aan Gentle Giant doet denken. Deze sessie sluit af met een nieuw nummer. In Dieser Zeit is in de coronatijd geschreven en gaat hier ook over. De boodschap is dat we in deze onzekere tijd hoop moeten houden en er voor elkaar moeten zijn.
Martin Schnella kan écht iets op zijn gitaar, hij tikt, plukt en tokkelt dat het een lieve lust is, waarbij hij een hele goede techniek koppelt aan het leggen van veel gevoel in zijn spel. Er komt wel eens een korte solo voorbij, maar dat doet hij zeker niet om op de voorgrond te treden. Alles staat in het teken van het nummer en het als totale band als één geheel voor de dag komen.

Vanaf de eerste klanken is ook al duidelijk dat dit gezelschap in de folk-hoek geplaatst kan worden. Ook al ontbreken de aanvullende instrumenten die zo karakteristiek zijn voor dit genre, toch haal je de folk-elementen er zo uit.  De rock- pop- en prog-invloeden die het werk van Flaming Row en M&M’s solowerk kenmerken gaan grotendeels verloren. Het gezelschap geeft wel eens gas, door stemverheffingen, of door de gitaar wat steviger te bespelen en wat harder op de percussie-instrumenten te slaan, maar het blijft gewoon zeer rustig akoestisch werk.

Een akoestisch optreden is al een garantie voor een intieme sfeer, als dan ook nog eens het publiek ontbreekt komen we wel heel dicht bij de artiesten. Elke gezonden noot, elke gitaaraanslag, hoe subtiel ook, elk tikje op een van de percussie-instrumenten, alles komt direct binnen.

De cd bevat tien nummers, de dvd ook, maar net in andere volgorde en samenstelling. Het bonusmateriaal op de dvd laat de officiële video’s van een aantal nummers zien en horen, hetgeen één nieuw nummer oplevert, The Horsshoe. De toevoeging van fluiten, viool, cello en uilleann pipes op de bonusnummers en de bijpassende filmopnamen vormen een welkome aanvulling op de wel heel erg uitgeklede nummers op deze cd. Bij elkaar loont het dus zeker de moeite om alles te beluisteren en (deels) te bekijken.

Want hoe sfeervol, intiem, subtiel en knap de nummers ook worden uitgevoerd, en welke wendingen ze steeds aan de nummers weten mee te geven, een slordige anderhalf uur alleen stemmen en het beschreven beperkte instrumentarium te moeten aanhoren gaat toch een beetje opbreken. Je gaat iets van vuur en pit in de nummers missen.
Wat blijft is de gelegenheid die Mau + Schnella bieden om er in een relaxte setting eens goed voor te gaan zitten en de bedaarde folkklanken, gezongen in het Engels en het Duits, in volle overgave bezit van je te laten nemen; hiervan kan in deze jachtige tijd zonder meer een louterende werking  uitgaan.

Send this to a friend