Metallic Taste Of Blood

Metallic Taste Of Blood

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Italië/Verenigd Koninkrijk/Hongarije/Verenigde Staten
Label: Rare Noise Records
Website: http://www.metallictasteofblood.com/
Luisteren kan je hier: http://www.metallictasteofblood.com/
Tracklist
Sectile 5:57
Schizopolis 5:42
Glass Chewer 5:54
Bipolar 4:31
Maladaptive 6:10
King Cockroach 7:01
Crystals And Wounds 5:03
Fist Full Of Flies 4:30
Twitch 6:53
Transverse 5:32
Eraldo Bernocchi: gitaar
Colin Edwin: basgitaar
Balázs Pándi: drums
Jamie Saft: piano, toetsen
Metallic Taste Of Blood (2012)

“Metallic Taste Of Blood” is het resultaat van de experimentele samenwerking tussen Porcupine Tree bassist Colin Edwin, Italiaanse ambient gitarist Eraldo Bernocchi, Hongaarse electronica-metal-breakcore drummer Balázs Pándi en New York doom/avant-garde jazzspecialist Jamie Saft. In mijn interview met Colin Edwin vertelt hij hoe dit ongewone samenwerkingsverband tot stand is gekomen. Op papier een vreemde samenvoeging van talenten die uit alle uithoeken van het muzikale spectrum komen. Op cd klinkt het wellicht nog vreemder en excentrieker dan men zou kunnen verwachten. Een heerlijke experimentele reis door het muzikale universum.

Het album start met Sectile, waarin vooral veel Oosterse invloeden te horen zijn. Saft laat met vreemde toetsen en pianoklanken horen waarom hij een experimentele avant-garde jazzmuzikant wordt genoemd. Schizopolis heeft een heel ander gevoel. Het heeft veel elektronische tingeltjes en een stevige metal drone sound, alsof je op een drukke weg staat met een flinke file en veel toeters en bellen.

Ga er maar aan staan om deze muziek te beschrijven, indelen in enig genre is onmogelijk. Elke track en zelfs binnen elke track, zijn verschillende genres aanwezig. Van avant garde tot rock, van ambient tot drone, van klassiek tot punk, van jazz tot heavy metal, en ga zo maar door. Maar elke nummer heeft diezelfde diepe bas en dat geweldige toetsengeweld, het wegdromen en meebeleven van de muziek. Een basgeluid dat dwars door je heen gaat of pingeltjes en tingeltjes die irriterend mooi zijn.

Glass Chewer is helemaal een allegaartje van invloeden. Bellen, zware toetsen, vervormend gitaargeluid, kapot vallend glas, schelle percussie en repeterende gitaaraanslagen. Maar bovenal een hypnotiserende deun die je meesleurt door het nummer. Om te eindigen met harde beatslagen en rustig wegebbende toetsen. Waarschijnlijk snapt niemand meer waar deze muziek over gaat, maar zoals ik al zei, dit moet je ervaren, niet beschrijven.

Ik heb het al gehad over het heerlijke vette zware basgeluid dat op elk nummer aanwezig is, maar naar mate het album vordert, wordt de invloed van Colin Edwin duidelijker. Binnen Porcupine Tree vervult hij vaak een haast onderdanig rol, zijn basspel is dan ondersteunend aan de muziek. Hier kan hij zich uitleven. Op Bipolar mag Edwin eindelijk helemaal los gaan. Bipolar bevat een stevig drone gitaarbeat, waarbij de immer rustige Edwin te keer gaat als een beest. Virtuoos op de basgitaar. Heerlijk.
King Cockroach is het sociale visitekaartje van Metallic Taste Of Blood. Op Facebook was dit het eerste nummer dat beluisterd kon worden en het is waarschijnlijk ook het meest toegankelijke nummer, dat ska, punk en reggae combineert tot een bombastisch hoogtepunt.

Terwijl we nog even moeten wachten op een nieuw album van Porcupine Tree, zitten de afzonderlijke leden zeker niet stil. Zoals Steven Wilson met Storm Corrosion dit aantoont, Gavin Harrison met 05Ric en Richard Barbieri met Steve Hogarth, zo bewijst Colin Edwin dat in dit samenwerkingsverband met Eraldo Bernocchi. Je zou bijna hopen dat een nieuw Porcupine Tree album nog even op zich laat wachten.

Mario van Os

Bestel deze cd rechtstreeks bij Discorder

Send this to a friend