Moon Safari

Himlabacken Vol. 2

Info
Land van herkomst: Zweden
Label: https://moonsafari.bandcamp.com/
Website: https://moonsafari.bandcamp.com/
Tracklist
198X (Heaven Hill) (3:55)
Between the Devil and Me (10:38)
Emma, Come On (3:19)
A Lifetime to Learn How to Love (8:28)
Beyond the Blue (2:12)
Blood Moon (5:44)
Teen Angel Meets the Apocalypse (21:03)
Forever, for You (10:08)
Epilog (3:22)
Pontus Åkesson: zang, achtergrondzang, gitaar
Sebastian Åkesson: achtergrondzang, toetsen, percussie
Simon Åkesson: zang, achtergrondzang, toetsen
Mikael Israelsson: drums, achtergrondzang
Petter Sandström: zang, achtergrondzang, akoestische gitaar
Johan Westerlund: zang, achtergrondzang, basgitaar
Himlabacken Vol. 2 (2023)
Himlabacken Vol. 1 (2013)
Lover's End Pt. III: Skellefteå Serenade ep (2012)
The Gettysburg Address (2012)
Lover's End (2010)
Blomljud (2008)
A Doorway To Summer (2005)

Tien jaar moesten we wachten, op het vervolg van “Himlabacken Vol. 1“. Tien jaar wachten over hoe het verder zou gaan met de ‘hemelse heuvel’. Op Progwereld staan louter lovende recensies over de werken van deze Zweedse band en mijn inziens meer dan terecht. Met name “Blomljud” en “Lover’s End” zijn pareltjes. En met “Himlabacken Vol. 2” voegt Moon Safari een geweldig album aan hun indrukwekkende oeuvre toe.

De muziek van Moon Safari blijft (uiteraard) schatplichtig aan Yes en Genesis van de eerste helft van de jaren 70. De fantastische samenzang à la The Beatles en The Beach Boys geven deze prog een unieke impuls. Ook Queen is nooit ver weg. Vaak is prog wat moody en ik omarm dat. Maar de zonnigheid van Moon Safari geeft een zekere lichtheid die helemaal welkom is. Dit alles zorgt voor een uniek geluid, dat zowel fris als vertrouwd is. En, waar “Himlabacken Vol. 1” goed was maar niet zo goed als eerder genoemde albums, is dit tweede deel dat zeker wel. Het is frisser, energieker en directer.

Het album trapt af met het energieke 198X (Heaven Hill). De toetsen lijken zo uit de jaren 80 te zijn weggelopen en als de heren samen beginnen te zingen ontploft het nummer helemaal. “Welcome back to Heaven Hill”, laten de mannen horen. De muziek is vrolijk en vooral aanstekelijk. Het mooie vind ik ook dat je direct in een andere wereld bent.

Na dit kortere nummer volgt Between The Devil and Me dat net boven de tien minuten klokt. De Zweden trakteren de luisteraar op optima forma prog. Dit is swingende symfo die urgent en appellerend is en zich laaft aan de traditie. Het is wat ‘harder’ dan eerder werk, al is dat wel enorm relatief. De overgangen zijn mooi en natuurlijk en ook qua solo’s is er genoeg te genieten. Met name het gitaargeweld springt eruit, de samenzang is en blijft de kers op taart.

Emma, Come On is dan weer een kort, vrolijk en energiek nummer, dat voor een glimlach zorgt. Het nummer dat erop volgt is zonder twijfel een van de beste songs die ik dit jaar heb gehoord. A Lifetime to Learn How to Love biedt voor mij alles wat symfo mooi maakt: een prachtige opbouw, emotioneel, wat melodramatisch, vol overtuiging en met schitterende melodieën. Ook nu is er een hoofdrol voor de gitaar van Pontus Åkesson. In de finale van dit nummer brengt hij de muziek tot grote hoogte. Dit is muziek die ik telkens wil horen. Briljant gewoon.

Er is nog een nummer waar ik even aandacht voor vraag en dat is Teen Angel Meets The Apocalypse, een fantastische epic van ruim twintig minuten. Dit is hier-kun-je-me-’s-nachts-voor-wakker-maken-prog. Moon Safari combineert in dit nummer op een zalige manier alles wat deze band zo ongelooflijk goed maakt. Het nummer is een soort van trip waarbij je echt even in een andere wereld vertoeft. De band strooit met geweldige melodieën. Het klinkt theatraal en soms wat sprookjesachtig. De zang is weer uit de kunst. Na zo’n dertien minuten is er een twist met een prachtig Beatlesque stukje dat helemaal de hardere (voor Moon Safari dan) muziek breekt. Zeer smaakvol gedaan. Wederom een prachtige gitaarsolo. Sowieso zijn de laatste vijf à zes minuten van deze epic fantastisch. Een geweldige bombastische eruptie, zwaar symfonisch genieten. Dit is een epic die je gerust een aantal keren op repeat zet (ondergetekende in elk geval).

Het sprookjesachtige Forever, For You volgt op dit prijsnummer, met wederom een zeer fijne melodie. Moon Safari beheerst de kunst om nummers uitstekend op te bouwen. Met het geweldige Epilog wordt “Himlabacken vol 2” beëindigd. Een kerkorgel en prachtige samenzang doen je denken alsof je in een grote gotische kathedraal staat en naar boven kijkt. Naar het ‘hemelse’ dat niet te pakken is en weer verdwijnt.

Ik weet het wel; je kunt zeggen dat de melodieën van Moon Safari te toegankelijk zijn, je kunt zeggen dat de zang te zoet is, je kunt zoveel zeggen. Voor mij is dit album een waar symfonisch feestje. Dit is #jaarlijstmateriaal. De tijd zal uitwijzen of dit echt een klassieker is. Maar dit is zeker zo goed als “Lover’s End”, en wellicht zelfs beter.

Send this to a friend