Mystery

Caught In The Whirlwind Of Time

Info
Uitgekomen in: 2020
Land van herkomst: Canada
Label: Unicorn Records
Website: www.therealmystery.com
Tracklist
Looking For Something Else (16:08)
The Scarlet Eye (5:40)
Come To Me (5:09)
The Willow Tree (17:48)
How Do You Feel? (4:47)
Shadow Of the Lake (13:52)
Delusion Rain (10:23)
Dare To Dream (6:32)
Where Dreams Come Alive (7:32)
The Sailor And The Mermaid (4:56)
Wall Street King (6:16)
Pride (7:57)
Something To Believe In (7:46)
Travel To The Night (10:15)
A Song for You (14:40)
Chrysalis (16:38)
The Preacher’s Fall (8:12)
Bonus video:
Travel To The Night – A View From the Balcony
Something To Believe In – Time Lapse video
Jean Pageau: zang, fluit, toetsen
Michel St-Père: gitaar
Sylvain Moineau: gitaar, achtergrondzang
Francois Fournier: basgitaar, baspedalen, achtergrondzang
Jean-Sebastien Goyette: drums, achtergrondzang
Antoine Michaud: toetsen
Caught In The Whirlwind of Time (live) (2020)
Live In Poznań (live) (2019)
Lies And Butterflies (2018)
Second Home (live) (2017)
Delusion Rain (2015)
Tales From The Netherlands (live) (2014)
The World Is A Game (2012)
One Among The Living (2010)
Beneath The Veil Of Winter’s Face (2007)
Destiny? (1998)
Theatre Of The Mind (1996)

Het is al vaker gezegd: Mystery en de Boerderij, dat is een soort van twee-eenheid. Een andere verklaring kan er nauwelijks zijn voor het feit dat de Canadezen blijven terugkeren naar de Zoetermeerse rocktempel. En niet alleen om op te treden; in een aantal gevallen ook om audio- annex video-opnames te maken. Zo zijn we inmiddels al weer bij de derde in Holland opgenomen live-uitgave van de Franstalige progrockers aanbeland: “Caught In The Whirlwind Of Time” werd op 17 november 2018 opgenomen en zou de première betekenen van het zojuist uitgebrachte album “Lies And Butterflies”. Ik was erbij en was danig onder de indruk van het gebodene.

Waarom duurt het altijd zo lang voordat Mystery een nieuw live album uitbrengt? Er zit nu ruim twee jaar tussen opname en uitbrengen, dat was bij het vorige op Blu-ray uitgekomen live-album “Second Home – Live at Progdreams V” ook al het geval. Naar verluid komt het met name door de audio-opnames en de mate waarin de band (lees: Michel St-Père) streeft naar perfectie. En in videoland geldt: geen goede audio, geen video. Dus heeft de Nederlandse crew ruime tijd moeten wachten voordat de beelden aan de muziek gekoppeld konden worden. Maar het resultaat mag er zijn, wederom.

Dat is ook de reden dat het van latere datum stammende optreden van de band in Polen, op 7 april 2019, onder de titel “Live In Poznan” al veel eerder het licht zag, in november van datzelfde jaar, om precies te zijn. Opvallend dat de band nu twee vrijwel identieke live-optredens uit dezelfde tournee, relatief kort na elkaar uitbrengt. ‘Vrijwel identiek’, op enkele nummers na, is de setlist van beide shows gelijk. Ook “Live In Poznan”, kon op goede kritieken rekenen en vond in ruime mate zijn weg naar de consument.

Het tekent enerzijds het muzikale vakmanschap, de vaste schare fans, maar ook het uitstekende imago als liveband van de Canadezen. Die ooit, in 2013, voor de eerste maal voet op Europese (Nederlandse) bodem zetten en van dat optreden, bijna vanzelfsprekend in de Boerderij, hun eerste live-album “Tales From The Netherlands” uitbrachten. Indertijd nog met de latere Yes-zanger David Benoit in de gelederen.

Maar het is nu juist diens vervanger die de show steelt, zowel live als op de studio-opnames. Jean Pageau is een showman in hart en nieren. Zijn verkleedpartijen, expressieve stem en zijn dramatische podiumpresentatie maken hem tot ster van de show. Op enige afstand gevolgd door de leider van het stel, de introverte maar in zijn spel oh zo expressieve Michel St-Père. De veelvuldige close-ups laten zien wat een uitstekende gitarist de man is.

De show is opgenomen door het team van de ervaren John Vis, dat ook verantwoordelijk is voor Mystery’s “Second Home” br/dvd. Een uiterst professioneel team met prima camerawerk, vanuit alle hoeken en standen, met een overdaad aan vaste en mobiele apparatuur. De zogenaamde ‘mysterieuze’ camera voegt hier nog een extra accent aan toe. De liefde en diepgaande kennis van de muziek van Mystery komt je van alle kanten tegemoet. Dat uit zich met name in weergaloze overgangen en altijd de juiste muzikant/instrument in beeld. Het onderlinge spelplezier wordt eveneens op camera vastgelegd, het zorgt voor de extra ‘gun-factor’, de sympathie van de fans voor hun helden is groot. Het geluid is eveneens van hoge kwaliteit, dat mag ook wel als er twee jaar aan gewerkt is.

De luxe editie bevat een Blu-ray disc met 5.1 surround digitaal audio en maar liefst drie audio cd’s, naast een informatief boekje met 16 pagina’s. De 17 nummers nemen iets meer dan twee uur en drie kwartier in beslag, de videoversie kent nog een tweetal bonusvideo’s. Veel waar voor je geld dus. De Blu-ray disc bevat zoals gezegd een tweetal bonusvideo’s: zanger Pageau wordt gevolgd op zijn tocht naar het balkon, terwijl hij Travel To The Night zingt, het uitzinnige publiek om hem heen gaat uit zijn dak. Het tweede filmpje toont de set-up, de soundcheck en het concert, versneld afgespeeld, een grappig extraatje.

De Canadese melodieuze neo-proggers Mystery behoren live tot het hoogste echelon van het prog genre. Hun vierde live-release is wederom opgenomen in hun zelfverklaarde tweede huis, het Nederlandse Cultuurpodium Boerderij. Voor een enthousiast kennerspubliek brengen zij voor de eerste keer alle nummers van het laatste studio-album “Lies And Butterflies”. Daarnaast vertolkt de band een aantal epische stukken uit de meer dan 20-jarige historie, tijdens een bijna drie uur durend concert. Band en publiek zijn razend enthousiast over elkaar. Dat enthousiasme zal zeker worden overgebracht op de kijker van deze Blu-ray, thuis in zijn/haar huiskamer. Aanrader!

Send this to a friend