Von Hertzen Brothers

Live at Tavastia

Info
Uitgekomen in: 2024
Land van herkomst: Finland
Label: Eigen beheer
Website: Von Hertzen Brothers: Home
Tracklist
Day of Reckoning (5:43)
Blue Forest (9:35)
The Promise (5:28)
Frozen Butterflies (4:48)
Jerusalem (6:08)
Peace Patrol (11:14)
Trouble (5:09)
You Don’t Know My Name (3:45)
Flowers and Rust (4:39)
New Day Rising (5:45)
All of a Sudden, You’re Gone (7:23)
Long Lost Sailor (4:52)
Sunday Child (6:12)
Mikko Von Hertzen: gitaar, zang
Kie Von Hertzen: gitaar, zang
Jonne Von Hertzen: basgitaar, toetsen, zang
Sami Kuoppamäki: drums
Robert Engstrand: toetsen
Live at Tavastia
Red Alert In The Blue Forest (2022)
War Is Over (2017)
New Day Rising (2015)
Nine Lives (2013)
Stars Aligned (2011)
Love Remains The Same (2008)
Approach (2006)
Experience (2001)

Na acht studioalbums werd het weleens tijd om een van de energieke liveoptredens van Von Hertzen Brothers vast te leggen. Dat vond de band kennelijk ook. Bijna exact een jaar geleden nam de band een optreden op in de Tavastia club in Helsinki. Een thuiswedstrijd, want de band speelde in deze zaal in hun thuisstad al 25 keer. Bovendien is het zo ongeveer dé rocktempel van Finland, waar alle grote en kleine bands van Finland (en daarbuiten) willen spelen.

De setlist van die avond geeft aan dat de band zestien nummers speelde, waarvan er uiteindelijk dertien op de plaat belandden. Alleen Freedom Fighter, Northern Lights en Let Thy Will Be Done ontbreken. Geen groot gemis, maar een paar maanden ervoor speelden ze in De Boerderij dat laatstgenoemde nummer wel en dat werd een van de hoogtepunten.

Logischerwijs leunt de plaat sterk op het laatste album “Red Alert in the Blue Forest”. Zoals bij alle optredens sinds het verschijnen daarvan opent de show met het tweeluik Day of Reckoning/Blue Forest. De rest van de nummers is op het livealbum door elkaar gehusseld. Dat is als band natuurlijk je goed recht, maar waarom? Je wilt de sfeer van het optreden zoveel mogelijk benaderen en bovendien heb je nagedacht over de volgorde waarin je de nummers speelt. Overigens is de volgorde op de Blu-ray met de video van de show (die we helaas niet hebben gekregen om te bespreken) op enkele onderdelen weer anders.
Maar goed, van de afgelopen tien jaar zijn alle nummers die zo kenmerkend voor en/of populair geworden zijn door Von Hertzen Brothers aanwezig. Het geweldige Frozen Butterflies en Jerusalem van “War Is Over” en natuurlijk de doorbraak-single Flowers and Rust van “Nine Lives”. Alles bij elkaar een goed overzicht van hoe de broers en de band ervoor staan anno nu. Grote kracht blijft dat ze alle drie geweldig kunnen zingen en vooral samen klinken als een klok. Een van de mooiste nummers die de band ooit op de plaat heeft gezet is All Of A Sudden You’re Gone. Gelukkig ontbreekt dit niet op deze liveregistratie. Sterker, het is een van de hoogtepunten van het album. Tsjonge, wat klinken de mannen toch goed als ze samen zingen. Het is ook het enige nummer dat met akoestische gitaar gespeeld wordt. Dat hadden er best meer mogen zijn.

De productie van het geluid klinkt wat vlak; ik mis vooral de onderkant van de mix. Van mij had er best wat meer bas in gekund. Voor de rest een prima document dat de intensiteit van een optreden van de Finse broers goed weergeeft. En dan vergeven we maar dat alle aan- en afkondigingen in het Fins zijn. Op naar het volgende studioalbum.

Send this to a friend