Ayreon

Electric Castle Live And Other Tales

Info
Uitgekomen in: 2020
Land van herkomst:  Nederland
Label: Mascot
Website: https://www.arjenlucassen.com/
Tracklist
CD1:
Welcome To The New Dimension (3:10)
Isis And Osiris (10:52)
Amazing Flight (8:26)
Time Beyond Time (6:31)
The Decision Tree (5:45)
Tunnel Of Light (4:29)
Across The Rainbow Bridge (6:05)
The Garden Of Emotions (9:01)
Valley Of The Queens (4:19)
The Castle Hall (5:45)
Tower Of Hope (5:33)
Cosmic Fusion (6:52)

CD2:
Robby Valentine (4:53)
The Mirror Maze (6:52)
Evil Devolution (5:01)
The Two Gates (6:54)
Forever Of The Stars (1:39)
Another Time Another Space (6:18)
Shores Of India (5:23)
Ashes (5:07)
Out In The Real World (4:02)
Twisted Coil (9:19)
Kayleigh (4:15)
Pink Beatles In A Purple Zeppelin (4:36)
Songs Of The Oceans (5:43)
Edwin Balogh: zang
Marcela Bovio: achtergrondzang
Joost van den Broek: toetsen
John JayCee Cuijpers: zang
Ferry Duijsens: gitaar
Fish: zang
Anneke van Giersbergen: zang
Dianne van Giersbergen: achtergrondzang
Mark Jansen: grunts
Jan Willem Ketelaers: achtergrondzang
John De Lancie: verteller
Thijs van Leer: dwarsfluit
Arjen Lucassen: gitaar, zang
Ben Mathot: viool
George Oosthoek: grunts
Edward Reekers: zang
Simone Simons: zang
Marcel Singor: gitaar
Robert Soeterboek: zang
Johan van Stratum: basgitaar
Ed Warby: drums, zang
Jurriaan Westerveld: cello
Bob Wijtsma: gitaar
Damian Wilson: zang
Electric Castle Live And Other Tales
Ayreon Universe – The Best Of Ayreon Live (2018)
The Source (2017)
The Theater Equation (2016)
The Theory Of Everything (2013)
Timeline (2009)
01011001 (2008)
Ayreon vs. Avantasia – Elected EP (2008)
Loser [cd-single] (2004)
The Human Equation (2004)
Ayreonauts Only (2000)
Flight Of The Migrator (2000)
The Dream Sequencer (2000)
Into The Electric Castle (1998)
Actual Fantasy (1996)
The Final Experiment (1995)

Man, wat had ik er de balen van dat ik de shows van Ayreon waar de integrale uitvoering van “Into The Electric Castle” werd uitgevoerd aan me voorbij moest laten gaan. Gelukkig was collega Ruard wel in de gelegenheid om te gaan, zodat een fraai verslag van deze shows op onze website te vinden is.

Het kon ook eigenlijk niet uitblijven dat er van deze shows een registratie op cd en dvd zou verschijnen. Wat dat betreft is het misschien wel een voordeel dat ik de shows gemist had, omdat ik dan lekker onbevooroordeeld kon kijken en luisteren. Hoewel, helemaal onbevooroordeeld kon ik ook weer niet zijn, aangezien ik louter positieve verhalen over deze shows had gehoord.

En aan die verhalen is geen woord gelogen, want wat we hier voorgeschoteld krijgen is niets minder dan adembenemend. Voor de inhoud van de shows verwijs ik graag naar het concertverslag. Ik zal me hier beperken tot de beeld- en geluidsdragers.
Als we starten met het beoordelen van het muzikale gedeelte kunnen we stellen dat we louter sterk uitgevoerde en natuurgetrouwe uitvoeringen van de nummers krijgen. En dat is op sommige momenten voorwaar geen sinecure omdat er behoorlijk wat muzikanten en zangers tegelijk hun ding doen en de nummers niet allemaal even eenvoudig zijn. Het geluid is echter kraakhelder en een genot voor het oor. De grootste afwijking zit in het feit dat een aantal toetsensolo’s hier niet op de klavieren, maar door violist Ben Mathot worden uitgevoerd. Chapeau voor Joost van den Broek die voor deze shows alle nummers tot in detail heeft uitgeplozen.

Ook op visueel gebied valt er genoeg te genieten. Alles is voortreffelijk in beeld gebracht. Er zijn camera’s op instrumenten geplaatst zodat er geen cameramensen hinderlijk in de weg lopen. Op sommige momenten gebeurt er erg veel op het podium, maar alle solisten en zangers zijn steeds op de juiste momenten in beeld gebracht zodat we niets hoeven te missen. Veel fraaie close-ups, ook van verteller John De Lancie en de diverse achtergrondvocalisten die vanuit de zaal misschien niet altijd even goed zichtbaar moeten zijn geweest, staande bovenop het enorme ‘Electric Castle’. Fraai zijn ook de shots van toetsenman en ‘musical director’ Joost van den Broek die achter zijn enorme arsenaal toetsinstrumenten met een grote grijns op zijn gezicht zichtbaar staat te genieten. Ook de zichtbare emoties bij het publiek op sommige momenten (maar vooral tijdens de sublieme uitvoering van Valley Of The Queens) zijn mooi om te zien.

De dvd is bevat verder een lang interview met Lucassen en Van den Broek en een ‘Behind the scenes’ waar alle betrokkenen uitgebreid aan het woord komen en we fraaie inkijkjes krijgen in het tot stand komen van dit toch wel zeer uitdagende project. De grote gemene deler in de commentaren van de diverse zangers en muzikanten is dat ze zich welhaast zonder uitzondering vereerd voelen om hier deel van uit te mogen maken. En dat terwijl Lucassen juist zo gelukkig is dat iedereen wil meedoen. Zo ontstaat er een mooi en oprecht familiegevoel onder de betrokkenen.

Zoals bekend kwamen fans van over de hele wereld om deze shows bij te wonen naar Tilburg. Voor hen zal deze uitgave een mooie herinnering van een geweldige show vormen, terwijl zij die er niet bij waren toch kunnen genieten van een buitengewoon staaltje vakmanschap. De uitgave verschijnt in verschillende uitvoeringen, waarbij vooral de zeer fraaie, tot 1500 stuks gelimiteerde wooden super deluxe box voor de echte fans de moeite waard zal zijn. Voor deze recensie heb ik het moeten doen met een download van het album en een stream van de show, maar dit is dermate de moeite waard dat er hoogstwaarschijnlijk ook wel een fysiek exemplaar zijn weg naar huize Uffing zal vinden.
Send this to a friend