Epica

Omega Alive

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst: Nederland
Label: Nuclear Blast Records
Website: http://www.epica.nl
Tracklist
ACT I: Overtura
- Alpha - Anteludium (1:38)
- Abyss Of Time - Countdown To Singularity (5:20)
- The Skeleton Key (5:05)
- Unchain Utopia (4:47)

ACT II: Magnitude
- The Obsessive Devotion (7:17)
- In All Conscience (5:07)
- Victims Of Contingency (3:32)

ACT III: Elysia
- Kingdom Of Heaven, Pt. 1 - A New Age Dawns Part V (13:31)
- Kingdom Of Heaven, Pt. 3 - The Antediluvian Universe (13:23)

ACT IV: Gravita
- Rivers - A Capella (4:32)
- Once Upon A Nightmare (7:11)

ACT V: Alpha & Omega
- Freedom - The Wolves Within (5:36)
- Cry for the Moon - The Embrace That Smothers Part IV (8:31)
- Beyond The Matrix (6:26)
- Omega - Sovereign Of The Sun Spheres (7:00)
Isaac Delahaye: gitaar
Mark Jansen: gitaar, grunts
Coen Janssen: toetsen, piano
Rob van der Loo: basgitaar
Simone Simons: zang
Ariën van Weesenbeek: drums

Met medewerking van:
Kamerkoor PA'dam o.l.v. Maria van Nieukerken
Kinderkoor – zangschool BrabantTalent o.l.v. Gert Oude Sogtoen
Omega Alive (2021)
Omega (2021)
Design Your Univers Gold Edition (2019)
The Score 2.0 (2017)
The Solace System (ep-2017)
The Holographic Principle (2016)
The Quantum Enigma (2014)
Retrospect (2013)
Requiem For The Indifferent (2012)
Design Your Universe (2009)
The Classical Conspiracy (2009)
Live At Rockpalast (2007)
The Devine Conspiracy (2007)
The Road To Paradiso [Photo Sound Book] (2006)
The Score [An Epic Journey] (2005)
Consign To Oblivion (2005)
2 Meter Sessies – We Will Take You With Us (2004)
The Phantom Agony (2003)

Op 26 februari 2021 bracht Epica het achtste studioalbum “Omega” uit. Zoals in mijn recensie van dat album aangegeven is dit album uitermate geschikt om live op een podium ten gehore te brengen. Alle nummers spetteren uit je speakers, bombastisch en melodieus. En hoewel Epica een groteske liveshow heeft voorbereid mocht het om bekende (Covid-19) redenen niet gebeuren dat deze show voor een groot publiek wordt gespeeld. Om die reden besloot Epica om – onder de noemer “Omega Alive – A Universal Streaming Event” – de show online te streamen voor een miljoenen publiek over de gehele wereld.

Het optreden start met de intro tonen van het laatste album Alpha – Anteludium. Hierbij worden de beelden getoond van de elfjarige Zoey Bracke, visuals met Ωmega Ωvertura en vervolgens verschijnen Simone Simons en de heren muzikanten ten tonele. Na deze introductie gaat het optreden live verder met Abyss Of Time – Countdown To Singularity, gevolgd door The Skeleton Key, waarmee de spits wordt afgebeten door het nieuwe album “Omega”.
Het podium dat voor deze eerste act is opgebouwd uit drie delen is een meer klassieke concert opstelling. Op de voorgrond zien we Simone Simons en beide gitaristen (Isaac Delahaye en Mark Jansen). Op de eerste verhoging is in het midden de drums (Ariën van Weesenbeek) gepositioneerd, geflankeerd door Coen Janssen (die niet stil kan staan achter zijn draaibare, verrijdbare en draagbare toetsen) en bassist Rob van der Loo (die iets minder bewegelijk is). Achterin – op een extra verhoging – is ruimte ingericht voor de vele artiesten die de show opluisteren. Volgens de pers-info zijn 75 artiesten betrokken bij deze show. Regelmatig zien we dansers, danseressen, acrobaten en gymnasten die hun kunsten vertonen. Daarnaast zien we tijdens het nummer Skeleton Key een volledig kinderkoor – vanuit de zangschool “BrabantTalent” (o.l.v. Gert Oude Sogtoen), die ook op het studioalbum medewerking verlenen.

Voor de show is overduidelijk kosten noch moeite gespaard en Jens de Vos – regisseur van deze Epica show – trekt alles uit de kast. Naast een uitgebreide lichtshow, videoproducties en grafische effecten, krijgen we spectaculaire pyro-effecten, vuurwerk elementen, vuurspuwers en vuurdansers, regen op het podium, acrobatische acts en luchtacrobatiek (tissue act of Aerial Silks). Tevens wordt het podium meerdere malen omgebouwd, zodat elke keer een andere sfeer wordt neergezet, passend bij de act. De gehele show is namelijk opgebouwd uit vijf acts, die telkens worden ingeleid door een kort filmpje. Naast de openingsact Ωvertura, krijgen we achtereenvolgens Magnituda, Elysia, Gravita en Alpha & Omega.
Degene die had verwacht – zeker tijdens het livestream event – te maken te krijgen met een echte live-show komt wellicht bedrogen uit. Deze show blijkt namelijk pre-recorded te zijn in de AED Studio in Lint (België). De ombouwpauzes, omkleedpartijen en stagewisselingen kunnen dan ook kort gehouden worden. Voor de dvd/blu-ray opnamen is dit zeker geen gemis, want we krijgen hierdoor een perfect opgebouwde show te zien, die in een echte live omgeving niet te realiseren valt. Natuurlijk blijven we het publiek en vooral de reacties van het publiek op de muziek missen.

De eerste ombouw krijgen we al tijdens de eerste act na de “Omega”-intro en voor de “Quantum Enigma” klassieker Unchain Utopia. Een extra verstelbare verhoging is neergezet, zodat Simone Simons nog beter in beeld gebracht kan worden. Voor de tweede act is het podium verder aangepast, waarbij iedere muzikant een eigen plateau heeft gekregen en Simons heeft van kleding gewisseld. Voor de derde act – met de ongelooflijk mooie tweeluik Kingdom Of Heaven Part I en Part III – The Antediluvian Universe – is het podium volledig getransformeerd naar een gelijkvloerse opstelling, met drums achterin en een verlicht looppad. En gelukkig hebben alle bandleden zich kunnen omkleden na de heuse regenval aan het eind van Victims of Contingency. De vierde act Gravita kent een arena-opstelling, waarbij een kippenvel trekkende a-capella versie van Rivers wordt gepresenteerd tezamen met het kamerkoor PA’dam (onder leiding van Maria van Nieukerken). Ook de ballad Once Upon A Nightmare met voornamelijk zang en piano past goed in deze ronde piste-opstelling. In de laatste Act – Alpha & Omega – zijn we weer terug bij de eerste opstelling en zijn we ook weer terug bij de meer bombastische en stevigere nummers. Met Cry For The Moon – The Embrace That Smothers Part IV wordt teruggegaan naar het debuutalbum uit 2003, waardoor verleden en heden aan elkaar verbonden worden. Simone Simons weet hierbij op voortreffelijke wijze haar fans te bedanken ‘Cry For The Moon was our alpha and now we are here to celebrate the release of our latest album Omega … We love you guys, forever and ever.
Het blijft natuurlijk jammer dat we in deze vreemde tijden niet echt live aanwezig kunnen zijn bij een wervelende show als deze van Epica. Maar een dergelijke livestream – die overigens door meerdere bands wordt aangeboden – is toch de ‘next best thing’. En dan moet ook nog eens gezegd worden dat Epica het zich hier niet gemakkelijk van heeft afgemaakt, maar daadwerkelijk een schitterende show heeft neergezet waar menig collegaband een punt aan kan zuigen. De speciale effecten, showelementen en acrobatische acts zijn perfect in beeld gebracht. Dit had in een echte liveshow zeker anders in beeld gekomen. Nu is er ruimte geweest voor de showproductie. Dus alle lof voor een dergelijke show in de huidige moeilijke tijd.

Hopelijk kunnen we volgend jaar wel weer een echt feestje bouwen als Epica twintig jaar bestaat. Ze hebben hun verjaardagsfeest – dat plaats zal vinden op 3 september 2022 in 013 te Tilburg – al aangekondigd. Dat belooft weer een geweldig exclusief muzikaal evenement te worden.

Blu-Ray + DVD:

2 CD:

4 CD + Blu-Ray:

3 vinyl:

Send this to a friend