Manfred Mann's Earth Band

Nightingales & Bombers

Info
Uitgekomen in: 1975
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Bronze Records
Website: https://www.manfredmann.co.uk/
Tracklist
Spirits In The Night (6:26)
Countdown (3:06)
Time Is Right (6:33)
Crossfade (3:39)
Visionary Mountains (5:42)
Nightingales And Bombers (4:52)
Fat Nelly (3:20)
As Above So Below (Live) (4:15)

Bonus Tracks op 1999 remaster:
Quit Your Low Down Ways (3:22)
Spirits In The Night (Single version) (3:14)
Manfred Mann: Hammondorgel, Mellotron, toetsen
Colin Pattenden: basgitaar
Mick Rogers: gitaar, zang
Chris Slade: drums, percussie
Met medewerking van:
Martha Smith: achtergrondzang
Doreen Chanter: achtergrondzang
Ruby James: achtergrondzang
Chris Warren-Green: viool
David Millman: altviool
Graham Elliott: cello
David Boswell-Brown: cello
Nigel Warren-Green: cello
Solo:
Lone Arranger (2014)
2006 (2004)
Manfred Mann’s Earth Band:
Mann Alive (1998)
Soft Vengeance (1996)
Plains Music (1991)
Masque (1987)
Criminal Tango (1986)
Budapest Live (1984)
Somewhere in Afrika (1983)
Chance (1980)
Angel Station (1979)
Watch (1978)
The Roaring Silence (1976)
Nightingales & Bombers (1975)
Solar Fire (1973)
Messin' (1973)
Glorified Magnified (1972)
Manfred Mann's Earth Band (1972)

“Nightingales & Bombers” is het zesde album dat Manfred Mann met zijn Earth Band heeft gemaakt. Op 22 augustus 1975 verschijnt dit album op het Bronze Records label. Alhoewel steeds meer nummers van eigen hand komen – en dan met name Manfred Mann en Mick Rogers – is er nog steeds een aantal covernummers op dit album aanwezig. Het openingsnummer en waarschijnlijk het meest bekend nummer van dit album, Spirits In The Night, is afkomstig van het debuutalbum van Bruce Springsteen. Interessant om te melden is dat de coverversie door MMEB een grote hit werd en wellicht hierdoor Springsteen meer bekendheid heeft verworven.

De muziek die MMEB maakt op dit album is typerend voor de symfonische en heavy rock uit die tijd. Vergelijkingen zijn makkelijk te maken met Uriah Heep, Led Zeppelin, King Crimson, ELP, Yes en Deep Purple – het instrumentale Countdown heeft toch wel duidelijk invloeden van Jon Lord. Maar ook zijn de blues en R&B-invloeden nog overduidelijk aanwezig. Het nummer Time Is Right heeft een bluesy inslag. Alhoewel er op dit album geen cover van Bob Dylan staat, is zijn invloed en inspiratie nooit ver weg. Overigens is het in 1999 toegevoegde bonusnummer Quit Your Low Down Ways wel een cover van Bob Dylan.

De tweede lp-kant, tja, in die tijd had je alleen nog maar vinyl, start met de tweede cover. Visionary Mountains is oorspronkelijk van Joan Armatrading, van haar album “Whatever’s For Us” uit 1972. Ook hier heeft Manfred Mann een geheel eigen interpretatie aan het nummer gegeven. Veel toetsen, Moog synthesizers en het Hammondorgel, hetgeen een handelsmerk van Mann is geworden, zijn aanwezig op dit nummer. Het stemgeluid van Mick Rogers, aangevuld met de vrouwelijke achtergrondstem, is hemels. Rogers zal op dit album voorlopig voor het laatst een hoofdrol spelen, wat toch jammer genoemd kan worden. Visionary Mountains is misschien niet het meest bekende nummer van MMEB, maar het heeft wel alle ingrediënten waarmee deze band bekend is geworden. Het reeds genoemde Hammondorgel, een aantal schitterende gitaarsolo’s en het mystieke, mysterieuze en intrigerende geluid waarmee deze band in de zeventiger jaren furore maakte.
Het instrumentale titelnummer Nightingales And Bombers kent een Rush-achtige synthesizer opening. Veel improvisatie op toetsen en gitaar die op een ingetogen wijze elkaar afwisselen. Halverwege is een heftige tempowisseling, waarbij het drumgeluid en de zware bas de overhand krijgen. Na deze uitbarsting van een minuut keert de symfonische rust weer terug.

Fat Nelly is een kort niemendalletje dat op curieuze wijze opent. Het kloppende orgelgeluid doet denken aan het nummer Blinded By The Light, dat op het volgende album “The Roaring Silcence” een grote hit werd. Gelukkig is er daarna nog veel geschaafd aan dit nummer, omdat Fat Nelly het absoluut niet haalt bij het latere succes van MMEB.

Het slotnummer As Above So Below is live opgenomen en toont waar de Manfred Mann’s Earth Band goed in is: Improviseren en technische perfectie. De titel van het album is te danken aan een opname die aan dit nummer is toegevoegd. Het verhaal gaat dat tijdens de tweede wereldoorlog een vogelspotter bij het opnemen van nachtegaal geluiden, toevallig de overvliegende bommenwerpers mee heeft opgenomen. Deze opname is verwerkt aan het eind van het nummer As Above So Below.

Het zesde album van MMEB is een sterke opvolger van “Solar Fire”. Het tussengelegen album “The Good Earth” is een schitterend album, maar “Nightingales & Bombers” ligt meer in de lijn van “Solar Fire” en het nog te verschijnen “The Roaring Silence”. Hoewel Manfred Mann’s Earth Band, zeker in progressieve kringen al erg populair was, is “Nightingales & Bombers” het eerste album dat de Nederlandse album hitlijst heeft gehaald.

Send this to a friend