Marillion

Marbles By The Sea

Info
Uitgekomen in: 2005
Label: Racket Records
Website: http://www.marillion.com/
MySpace: www.myspace.com/marillion
Fanclub: http://www.marillion.nl/
Progwereld Biografie
Tracklist
Cd 1:
The Invisible Man
Marbles I
Genie
Fantastic Place
The Only Unforgivable Thing
Marbles II
The Damage
Marbles III
Don't Hurt Yourself
Cd 2:
You're Gone
Angelina
Drilling Holes
Marbles IV
Neverland
Ocean Cloud
Steve Hogarth: zang, toetsen, percussie
Mark Kelly: toetsen
Ian Mosley: drums, percussie
Steve Rothery: gitaren
Pete Trewavas: bas, achtergrondzang
Studio
Happiness Is The Road (2008)
Thankyou Whoever You Are - Most Toys cd single (2007)
Somewhere Else (2007)
Marbles (2004)
Anoraknophobia (2001)
Marillion.com (1999)
Radiation (1998)
This Strange Engine (1997)
Afraid Of Sunlight (1995)
Brave (1994)
Holidays In Eden (1991)
Seasons End (1989)
Clutching At Straws (1987)
Brief Encounter EP (1986)
Misplaced Childhood (1985)
Fugazi (1984)
Script For A Jester's Tear (1983)
Market Square Heroes EP (1982)

Live / Compilatie (selectie)
Early Stages (2008)
Mirrors (2006)
Marbles Live (2005)
Marbles By The Sea (2005)
Anorak In The UK (2002)
Made Again (1996)
The Thieving Magpie (1988, heruitgave: 2009)
B'sides Themselves (1988)
Live From Loreley (video 1987, video/cd 1994, cd 2004, 2-cd 2009)
Real To Reel (1984)
Recital of the Script (video 1983, dvd 2003, 2-cd 2009)

 Volgens mij ben ik de laatste recensent die nog niets over het laatste studio album “Marbles” van Marillion heeft gezegd. Gelukkig kan ik dat met de recensie van dit dubbel live album helemaal goed maken. Het album “Marbles” heb ik, op “The Visitor” van Arena na, nog nooit zo lang in mijn cd speler gehad. En nog steeds verveelt het album mij geen seconde. Nog steeds krijg ik kippenvel bij het beluisteren van The Invisible Man, word ik emotioneel bij het horen van Fantastic Place en The Only Unforgivable Thing en ben ik elke keer weer onder de indruk wanneer ik Neverland en Ocean Cloud hoor. Ik krijg er maar geen genoeg van.

Zoals verwacht – en inmiddels traditie bij Marillion – wordt het studioalbum opgevolgd door een storm van live albums, speciale edities, singles, dvd’s en compilaties. De fan wordt hierdoor echt door de Engelse formatie in de watten gelegd. Inmiddels is er al een live album uit en een dvd en nu is daar “Marbles By The Sea”. Het concert is opgenomen tijdens het Marillion Weekend en voor het eerst speelt de band hier de hele special edition, inclusief Neverland en Ocean Cloud. Een ware traktatie!

De productie van dit album is prima in orde en de band maakt er een waar feest van. Ook bij deze uitvoering van The Invisible Man kan ik het kippenvel niet onderdrukken. Het laatste stuk, met een prachtig overslaande stem van Hogarth, is fenomenaal. Fantastic Place, mijn persoonlijke favoriete Marillion song ooit, wordt ook fantastisch gespeeld en You’re Gone swingt de pan uit. Het ware oorgasme wordt gevormd door het achterelkaar gespeelde Neverland en Ocean Cloud. Beide nummers worden nagenoeg perfect gespeeld en vormen de enorme dot slagroom op dit lekkere live album.

De versies zoals ze op dit live album te horen zijn, wijken vrijwel niet van het origineel af. Je moet je na mijn bovenstaande verhaal dan ook meteen afvragen in hoe verre dit album iets toevoegt als je het studioalbum al in bezit hebt. Ben je een echte fan? Dan is de keus niet moeilijk en had je hem eigenlijk al in de kast moeten hebben. Voor de mensen die destijds alleen de enkele versie van “Marbles” hebben aangeschaft, zal dit album een echte aanvulling zijn. Ben je echter al in het bezit van de speciale dubbelaar dan kun je jezelf afvragen wat de meerwaarde van dit album is. Persoonlijk vind ik het leuk om al die nummers eens in een live setting te horen met een enthousiast publiek erbij. Doet je dat niet zo veel, dan kun je misschien beter wachten op de volgende Marillion release.

Maarten Goossensen

P.S. Dit album is alleen rechtstreeks (= online) te bestellen via Racket Records

Send this to a friend