Marillion

Mirrors

Info
Uitgekomen in: 2006
Label: Racket Records
Website: www.marillion.com
MySpace: www.myspace.com/marillion
Fanclub: www.marillion.nl
Progwereld Biografie
Tracklist
Cd 1:
Born To Run (5:50)
A Collection (3:23)
Now She'll Never Know (4:30)
The Space (4:05)
Brave (8:00)
Faith (3:56)
One Fine Day (5:55)
House (7:46)
Cd 2:
Enlightened (4:41)
Estonia (8:26)
After Me (3:14)
When I Meet God (10:15)
A Few Words For The Dead (10:10)
Made Again (6:11)
Steve Hogarth: zang, piano
Mark Kelly: toetsen, achtergrondzang
Ian Mosley: drums, percussie
Steve Rothery: gitaren, akoestische gitaar
Pete Trewavas: bas, akoestische gitaar, achtergrondzang
Studio
Happiness Is The Road (2008)
Thankyou Whoever You Are - Most Toys cd single (2007)
Somewhere Else (2007)
Marbles (2004)
Anoraknophobia (2001)
Marillion.com (1999)
Radiation (1998)
This Strange Engine (1997)
Afraid Of Sunlight (1995)
Brave (1994)
Holidays In Eden (1991)
Seasons End (1989)
Clutching At Straws (1987)
Brief Encounter EP (1986)
Misplaced Childhood (1985)
Fugazi (1984)
Script For A Jester's Tear (1983)
Market Square Heroes EP (1982)

Live / Compilatie (selectie)
Early Stages (2008)
Mirrors (2006)
Marbles Live (2005)
Marbles By The Sea (2005)
Anorak In The UK (2002)
Made Again (1996)
The Thieving Magpie (1988, heruitgave: 2009)
B'sides Themselves (1988)
Live From Loreley (video 1987, video/cd 1994, cd 2004, 2-cd 2009)
Real To Reel (1984)
Recital of the Script (video 1983, dvd 2003, 2-cd 2009)

 Stel, je bent een fan van het huidige Marillion (overigens niets om je voor te schamen) en je koopt braaf om het jaar de nieuwe cd van je favoriete groep in de cd zaak. Eens in de zoveel tijd word je aangenaam verrast door een leuke live cd in de Marilllion bak en je voelt je helemaal de koning te rijk. Dan blijkt ineens dat je toch eigenlijk wel heel erg veel aan het missen bent. Marillion is namelijk zo’n groep die zijn fans op de wenken bedient… een Marillion hater zou zeggen ‘oplicht’… De groep doet met grote regelmaat allerlei live albums via de fanclub dan wel internet op zijn fans afschieten. Ik volg de band sinds 1990 behoorlijk intensief dus ik heb al een aardig metertje Marillion live werk in de kasten staan. De één wat beter dan de ander maar over het algemeen genomen van goede kwaliteit. Ik zelf ben altijd een beetje op zoek naar dan wel unplugged platen of de shows waar ze enkel het wat rustigere werk spelen. De reden daarvoor is dat je over het algemeen genomen dan een betere geluidskwaliteit hebt, maar zeker ook omdat dit Marillion’s sterkste kant is. Door de jaren heen heb ik wel de nodige pareltjes in mijn bezit gekregen. Soms met een exotische naam zoals”Los Trios Marillos”, soms met een grappige naam; “A Piss Up In The Brewery”, soms gewoon lekker simpel “Bright Light Convention 10 januari 1998” en dan de cd met de meest normale naam maar onbetwist de beste van het stel; “Unplugged At The Walls”.

Gelukkig is er weer een nieuwe cd in deze categorie uitgekomen via Marillion’s label Racket Records. De dubbel cd die overuren maakt in mijn cd speler luistert naar de naam “Mirrors”. Twee maal drie kwartier verspreid over twee glimmende schijven met het rustigere doch zéér sfeervolle materiaal van de Engelse mannen. Dit optreden is in Minehead opgenomen op dertien maart 2005 ten tijde van het zogenaamde Marillion weekend in Engeland. Het optreden vond plaats op een zondag en dát was de reden voor deze quiet and mellow music volgens frontman Steve Hogarth.

Wat schotelen Hogarth, Kelly, Mosley, Rothery en Trewawas ons allemaal voor? In totaal veertien verschillende nummers die ons een aardige dwarsdoorsnede laten zien van waar Marillion nu eigenlijk voor staat. Gelukkig geen kabbelende ballads van het kaliber No One Can en Beautiful maar stuk voor stuk topcomposities. De oudste nummers op deze dubbelaar zijn After Me en The Space, beide liederen zijn afkomstig van de eerste Marillion plaat met Hogarth op zang “Season’s End”. Het toch al rustige After Me is eigenlijk ongewijzigd gelaten, de versie van het normaal gesproken zo bombastische The Space is omgetoverd tot een veel meer jazzy variant zoals deze ook al op “Unplugged At The Walls” te horen was. Vrijwel alle albums komen aan bod. Er wordt gelukkig niet enkel naar de bekende nummers en platen gekeken, maar er komen opvallend veel liederen langs die normaliter niet als eerste bij je boven komen drijven. Zo is het wisselvallige, doch aardige, album “Radiation” met maar liefst drie nummers vertegenwoordigd (incluis persoonlijk favoriet Now She’ll Never Know) en het alom geprezen “Afraid Of Sunlight” komt er eigenlijk maar bekaaid van af met één nummer (Faith) wat uit die periode kwam maar nimmer de uiteindelijke plaat haalde. Zelfs Marillion’s meest discutabele cd “Marillion.Com” komt met Enlightened en een zeer fraaie versie van House goed voor de dag.

Over de muzikale prestaties van de heren niets dan lof. Net zoals altijd is Hogarth weer subliem bij stem (zelfs dronken nog een genot voor het oor weet ik uit ervaring). De toetsenpartij van Mark Kelly is op dit soort cd’s meer ondersteunend dan op de voorgrond tredend, maar ook dit doet hij met verve. Kettingroker Mosley weet weer goed raad met zijn drumstokken en het jazz gerichte percussie werk. Het spel van Rothery is solide maar dat woord is eigenlijk verkeerd gekozen gezien het verschrikkelijke hoge niveau dat hij toch telkens weet te halen. Over de kwaliteiten van snarenplukker Trewawas kan ik wel een boek vol schrijven, dat zal ik maar niet doen maar och och wat een bassist! Het geluid op deze dubbel cd is glashelder en doet niets onder voor een officiële release, sterker nog… De hoes is fraai en zeer passend en het enige dat ik eigenlijk te zeuren heb is dat Made Again de cd afsluit en niet A Few Words For The Dead maar een kniesoor die daar op let.

Ik kan nog wel verder uit gaan wijden over de nog niet eerder gememoreerde nummers (Born To Run, A Collection (b-kant No One Can), Brave, One Fine Day, Estonia en When I Meet God), maar ik kan met een schoon geweten schrijven dat deze ook fabeltastisch gebracht worden.

Al met al een waanzinnig goede cd die je doet verlangen om keer op keer te laten ronddraaien in je cd speler. Een aanrader voor één ieder die Marillion anno nu een warm hart toedraagt en voor iedereen die van kwaliteitsmuziek houdt. 

Sander Kok

P.S. Dit album is alleen rechtstreeks (= online) te bestellen via Racket Records

Send this to a friend