Marillion

Yule Be Glad

Info
Uitgekomen in: 2022
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Racket Records
Website: http://www.marillion.com/
Tracklist
Cd1:
Sounds That Can't Be Made (9:06)
King (13:35)
Easter (7:03)
This Train Is My Life (4:44)
Bridge (2:30)
Living With The Big Lie (6:45)
Runaway (7:05)
Be Hard On Yourself (9:41)
  (I) The Tear In The Big Picture
  (II) Lust For Luxury
  (III) You Can Learn

Cd2:
Berlin (9:40)
The Release (4:43)
Neverland (11:59)
Splintering Heart (12:16)
Made Again (7:50)
The Leavers (20:15)
  I. Wake Up In Music
  II. The Remainers
  III. Vapour Trails In The Sky
  IV. The Jumble Of Days
  V. One Tonight
Steve Hogarth: zang, toetsen, percussie
Mark Kelly: toetsen
Ian Mosley: drums, percussie
Steve Rothery: gitaar
Pete Trewavas: basgitaar, achtergrondzang
Kerst-/Fanclub-cd’s/dvd’s:
Yule Be Glad (2022)
Extended Recycled Gifts (2021)
All I Want For Xmas Is You (2020)
Christmas Past (2019)
A Star In The East (2018)
Christmas At The Club (2017)
Festivities, Elation And Rejoicing! (2016)
A Monstrously Festive(al) Christmas (2015)
Chile For The Time Of Year (2014)
Proggin’ Around The Chrismas Tree (2013)
Sleighed Again (2012)
German Space Day (2011)
Ding Dong Loreley On High (2010)
Snow De Cologne (2009)
Pudding On The Ritz (2008)
Somewhere Elf(2007)
The Jingle Book (2006)
Merry Xmas To Our Flock (2005)
Baubles (2004)
Say Cheese (2003)
Santa & His Elvis (2002)
A Very Barry Christmas (2001)
A Piss-Up In A Brewery (2000)
Marillion.Christmas (1999)
Happy Christmas Everybody (1998)

Overige discografie, klik hier

Zoals ondertussen gebruikelijk valt rond Kerst een cadeautje van Marillion in de brievenbus. Dit jaar alweer voor de 25e keer! En na twee ietwat magere jaren, met in 2020 een single versie met een cover van Mariah Carey’s grootste kerstnummer, en vorig jaar een compilatie van eerdere kerstuitgaven, is er nu weer een complete uitgave. Op deze kerst-cd is het optreden dat Marillion deed in The Hammersmith Eventim Apollo, Londen, op 27 november 2021 vastgelegd. Overigens is dit ook geen geheel nieuwe opname, want dit optreden werd eerder uitgezonden als een live streaming event en is sindsdien verkrijgbaar op het speciale videokanaal “The Space” van Marillion. Maar nu dus voor het eerst op cd uitgebracht als gratis presentje voor hun trouwe fanbase. Jammer dat we de beelden van het optreden niet als extra dvd erbij hebben gekregen, maar een gegeven paard…

Vanwege de wereldwijde coronapandemie was de tour al eerder uitgesteld en ook alle weekendplannen van de band waren in de ijskast beland. Ook de reeds doorgeschoven tour eind 2021 dreigde wederom volledig in het water te vallen. Mede dankzij de loyale fans van Marillion konden de optredens in hun thuisland – het Verenigde Koninkrijk – wel doorgang vinden. Deze korte tour krijgt dan ook de zeer toepasselijk naam “A Light At The End Of The Tunnel”. De tour met tien optredens start op 14 november 2021 in Kingston Upon Hull en eindigt met twee avonden in Hammersmith Apollo, waarvan de laatste is vastgelegd op dit album.
Het concert is een soort van ‘Best of’ optreden, waarbij de nummers passeren die ze zelf als beste van hun enorme repertoire beschouwen. Steve Hogarth legt uit dat ze in eerste instantie hebben gekeken wat de fans hun beste nummers vonden. Daarna hebben ze toch vooral hun eigen keuzes gemaakt,  namelijk de nummers die ze zelf graag wilden spelen na zo’n lange tijd niet op het podium te hebben gestaan. Misschien leidt dit daarom tot een aantal opmerkelijke keuzes en waarschijnlijk ook bewust alleen nummers van hun huidige bezetting. 

Het album (en optreden) start met het titelnummer van het uit 2012 stammende “Sounds That Can’t Be Made”. In mijn ogen zeker geen topnummer van de band, maar het publiek lijkt het nummer goed te ontvangen. Of iedereen is gewoon blij dat de band eindelijk weer op het podium staat. Het daaropvolgende nummer King (van “Afraid Of Sunlight”) is natuurlijk wel een topper en staat live als een huis. Met name Steve Rothery weet dit nummer wederom naar grote hoogte te brengen. 

Na King neemt Hogarth uitgebreid het woord om een toelichting te geven op deze tour, hun nieuwe album en om de Lightsavers te bedanken. Door de coronacrisis was de band niet in staat om hun in 2020 geplande tour te doen en moest deze (meerdere malen) worden uitgesteld. De optredens van deze tour in Nederland hebben pas in oktober 2022 kunnen plaatsvinden. Deze reeks aan optredens in het Verenigd Koninkrijk heeft Marillion kunnen plannen dankzij een ‘verzekering’ van de fans. De voorbereidingen voor deze korte tour zou circa £ 150.000 kosten en als een van de bandleden positief zou worden getest dan was de band alles kwijt. Met geen enkele normale verzekering kon dit worden afgedekt. Daarom werd aan de fans gevraagd om geld te schenken als een soort verzekeringspolis. Nu de tour succesvol – zonder besmettingen – is afgerond krijgt iedereen zijn geld terug. Een mooi gebaar van de trouwe, enthousiaste en zoals Hogarth zegt, obsessieve fans, maar ook een geweldig idee van Marillion – die zo’n beetje de uitvinders zijn van crowdfunding.
Met Easter vervolgt Marillion de show. Een nummer dat met 765 live performances het op één na meest gespeelde Marillion nummer ooit is en dus terecht op de setlist is beland. Na This Train Is My Life zet Marillion de eerste tonen van hun album “Brave” in. Met de eerste drie nummers van dit album als ‘best of’ is dit wederom een opvallende keuze, maar het klinkt perfect en de andere succesnummers van dit album hebben we al vaak genoeg  gehoord. 

November 2021 kunnen we zien als de vooravond van hun nieuwe album “An Hour Before It’s Dark”. De band heeft het gehele jaar, tijdens de lockdowns, gewerkt aan dit album. En natuurlijk mag dan een nieuw nummer van dit album niet ontbreken. Be Hard On Yourself is het nummer geworden dat als eerste aan het publiek ten gehore wordt gebracht. Zoals collega Ruard schreef in zijn recensie van dit album wordt met dit nummer de lat hoog gelegd voor het gehele album. En ondertussen weten we dat dit niveau ook gemakkelijk is gehaald.

De tweede cd gaat verder met het meer dan uitzonderlijke optreden van Marillion, met prima uitvoeringen van Berlin, The Release, de absolute topper Neverland en Splintering Heart. Na de afsluiter Made Again volgt na een minutenlange ovatie dan nog een toegift. Het twintig minuten durende The Leavers – waarbij alle vijf afzonderlijke delen worden gespeeld – sluit dan tenslotte dit album af. Er is geen beter slot denkbaar dan de geweldige afsluitende gitaarsolo van Steve Rothery. Kippenvel!
De traditie om rond de kerstdagen een speciaal cadeau te mogen ontvangen, met liefde gemaakt door de band, is en blijft hartverwarmend. De band die mede door dit soort acties en ideeën een uiterst trouwe fanbase heeft opgebouwd, verdient het dan ook om tot de grootste progbands van de wereld te worden genoemd.

Send this to a friend