Yesterdays

A Moonlit Night In Budapest

Info
Uitgekomen in: 2023
Land van herkomst: Hongarije
Label: Eigen beheer
Website: http://www.yesterdaysband.eu/
Tracklist
Napfénykert (2:27)
Várj Még (5:53)
So Divine (Like Cherrypie) (5:59)
Végtelen (4:34)
Ne félj (8:37)
Willow (Ákos solo) (4:10)
Memories of Light (Zsolt solo) (3:10)
Hol vagy? (8:44)
Valahol a térben (6:44)
Seven (+ Peter Banks talks) (12:13)
Bogáti-Bokor Ákos: gitaren, piano, achtergrondzang, MouthMoog
Kósa Dávid: percussie, achtergrondzang
Fazas Emese: dwarsfluit, achtergrondzang
Oláh József: drums
Vitályos Lehel: basgitaar
Molnár Kinga: leadzang
Fülop-Gergely Timea: achtergrondzang, piano
Enyedi Zsolt: toetsen
A Moonlit Night In Budapest (2023)
Saint-Exupéry Álma (2022)
Senki Madara (2018)
Colours Caffé (2010)
Holdfénykert (2006)

Yesterdays brak vorig jaar door met het schitterende album Saint-Exupéry Álma. Dat was het laatste album waarop toetsenist Enyedi Zsolt nog kort te beluisteren was. Deze geweldige muzikant overleed helaas in 2020 op 54-jarige leeftijd.
In 2007 traden drie prog-bands op in de A38 Ship Club in Boedapest: Yesterdays, de Nederlandse band Flamborough Head en het Britse Harmony In Diversity, met ex-Yes gitarist Peter Banks in zijn gelederen. Ook deze markante muzikant overleed te vroeg in 2013.

Toen de bandleden van Yesterdays de opnamen van dit mini-festival terugvonden in een oude doos ontstond het idee om deze op cd uit te brengen als een soort eerbetoon aan Enyedi Zsolt en Peter Banks. Dit sympathieke idee resulteerde in “A Moonlit Night In Budapest”.
In 2007 had de band net een jaar daarvoor zijn debuutalbum uitgebracht en daarom vinden we op dit livealbum uitsluitend composities van “Holdfénykert” terug. Dit debuutalbum werd ten tijde van de release (2006) opgepakt door toetsenist Edo Spanninga van Flamborough Head, die de band Yesterdays daarop uitnodigde voor een optreden tijdens het Progfarm Festival in Nederland. En zoals goede vrienden plegen te doen nodigde Yesterdays vervolgens Flamborough Head uit voor een optreden tijdens het mini-festival in Budapest.

Terug naar het livealbum. Yesterdays is een band die zijn Roemeens/Hongaarse roots in zijn progressieve rock verweeft en daarbij redelijk opzichtig refereert aan het oude Yes. Dat begint al met de openingsmaten die rechtstreeks uit Parallels van “Going For The One” stammen. Daarna neemt de dwarsfluitiste Fazas Emese het heft in handen in het verdere verloop van Napfénykert. De bas, drums en gitaarsolo doen wel degelijk denken aan het oude Yes, waardoor je een ietwat merkwaardige mix krijgt van feeërieke folkmuziek met progressieve rock, die in de sound soms zelfs op Focus lijkt.

In Várj Még krijgen we fraaie vocalen te horen van Molnár Kinga, ondersteund door Fazas Emese en Fülop-Gergely Timea, in prachtige koortjes. Door de jazzy melodielijnen en toevoeging van percussie krijgt het geheel bij vlagen een Latin-sfeertje. Enyedi Zsolt maakt daar met zijn ‘Wakey’ toetsensolo meedogenloos een einde aan.
In het Engelstalige So Divine weer dat jazzy/latin-sfeertje, nu wat lichtvoetiger, compleet met percussie-intermezzo als opmaat naar de Moogsolo van Enyedi.
Over het algemeen klinkt de ‘twang’-gitaar van Bogáti-Bokor Ákos iets te dominant in de mix. Behalve de Moogsolo’s en wat Mellotronklanken blijft Enyedi Zsolt redelijk op de achtergrond.

In de overgang naar Ne Felj horen we flarden Soon (uit The Gates Of Delirium) in de Fender Rhodes en Nous Sommes Du Soleil (uit Ritual) in de gitaar, gevolgd door een mooie folky fluitpassage. Na een vocaal gedeelte keert de dwarsfluit terug met een thema uit Close To The Edge.




Na een solospot op akoestische gitaar van Bogáti-Bokor Ákos en op toetsen van Enyedi Zsolt (waar hebben we dat vaker gehoord/gezien?), volgt het folkloristische Hol vagy? met opnieuw fraaie leadzang en koortjes en een lekkere gitaarsolo. Na een piano-intermezzo worden we op een jazzy tweede deel getrakteerd.
Valahol a térben opent met een drumcomputer en jazzy pianospel, waarna Bogáti-Bokor Ákos ons een knappe gitaarsolo voorschotelt. In de vocalen blijft de jazzy kleur doorklinken.
De slottrack Seven schiet energiek en ‘Yessy’ uit de startblokken. Ook de vocalen zijn hier krachtiger, opnieuw met mooie koortjes. Gelukkig weet de band de energie tot het einde vast te houden met mooi gitaarwerk, flitsende toetsen en een stevige ritmesectie. Hiermee wordt dit optreden op waardige wijze afgesloten.
Na afloop neemt Peter Banks de microfoon om zijn bewondering voor deze band met typisch Britse humor uit te spreken.

Op dit “A Moonlit Night In Budapest” horen we nog niet die eigen, sublieme mix van Hongaarse folk, jazz en progressieve rock. De band had koud één album uit en hinkte daarop nog te veel op twee of drie gedachten, maar we horen wel degelijk de potentie die dit gezelschap ten toon spreidt. Laten we hopen dat ze met hun meest recente muzikale bagage nog een keer de lange reis naar ons kikkerlandje zullen maken.

Send this to a friend