Diverse Artiesten

Prog Metal Rock - Compilation

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst: Multinationaal
Label: Prog Metal Rock Promotion
Tracklist
Cd 1
Maestrick - Origami (5:36)
Pyramid Theorem - Closer To The End (7:11)
Glasswork - Blackspot (6:07)
Artyfiction - Inflamer (7:07)
Alhena - Golden Lie (4:34)
Division By Zero - Independed Harmony (7:33)
Koronus - Discovery (8:15)
Days Of Ashes - Watching My Bleed (8:24)
Bright Ophidia - Survive (5:07)
Mechanism - Mon(k)ey Business (5:40)
Art Of Illusion - King Errant (10:09)

Cd 2
Distant Dream - Sense Of Calm (5:09)
Kingcrow - Watching Out Memories (6:08)
Pinn Dropp - Human Corporate Machine (7:29)
Structural Disorder - The Fool Who Would Be King (10:50)
Here On Earth - Out Of The Blue (7:18)
Fughu - Vexed Flower (4:32)
Avandra - Afferent Realms (6:54)
Metafox - Antyfra (5:04)
Prehistoric Animals - Floodgate (7:34)
AnVision - Lovely Day To Die (4:03)
Threshold - Lost In Translation (10:30)
N.v.t.
N.v.t.

Het overkomt mij niet vaak. Een recensie schrijven, koud nadat ik mijn spreekwoordelijke vingers heb afgelikt (en afgedroogd). Daarvoor verantwoordelijk is deze kostelijke compilatie van het Poolse label Prog Metal Rock Promotion met ruim 150 minuten prog- metal en rock. Verdeeld over twee cd’s en voor rekening genomen door 22 bekende, minder bekende en nog onbekende groepen van binnen en buiten Europa.

Compilatiealbums en samplers zijn een mooie gelegenheid kennis te maken met onbekende en nieuwe muziek. Bijkomstig voordeel is de doorgaans lage prijs voor zo’n album. Daarnaast snijdt het mes voor met name de groepen op zo’n album ook nog eens aan meerdere kanten. Een low-budget cd is immers een prima uithangbord om je muzikale hoogstandjes onder de aandacht te brengen.

Op deze dubbelaar staan enkele blikvangers en bekende namen. Zo hebben bijvoorbeeld Kingcrow (met Watching Out Memories van “Phlegethon”) en Threshold (met Lost In Translation van “Legends Of The Shire”) hun sporen al ruimschoots verdiend. Maar ook de Poolse groepen AnVision en Art Of Illusion (met het lange en gevarieerde nummer King Errant van “Cold War Of Solipsism”) moet de geoefende oren van een progger doen spitsen. In het vervolg van deze recensie neem ik je mee langs een aantal hoogtepunten en opvallende nummers.

We beginnen overzees. Het progbal wordt geopend door Maestrick met het instrumentale Origami. Deze Braziliaanse band raakte mij in 2011 flink met het fenomenale album “Unpuzzle!”. De heren weten hoe je de trommelvliezen van de liefhebber kunt strelen met hun mix van progrock, progmetal en powermetal. Een perfecte opener die recht doet aan de titel van dit compilatiealbum.




Het aansluitende Closer To The End van Pyramid Theorem (Canada) houdt de sfeer goed vast met progmetal dat geschoeid is op de leest van Dream Theater. Hoogtepunt is het ‘gevecht’ van de twee (!) toetsenisten met de gitarist.

Over naar Europa. Gezien het land van herkomst van het label wekt het geen verbazing dat Poolse groepen op deze compilatie een fors aandeel hebben. Ik dacht kenner te zijn van Poolse prog(metal), maar kende van de totaal elf groepen uit dit land er maar drie. Artyfiction maakt instrumentale progmetal waar een zanger(es) node wordt gemist. Met Inflamer braken ze in elk geval niet mijn potten. Ook de female-fronted metal van Alhena mist, ondanks goede intenties, nog identiteit op Golden Lie. Division By Zero maakt met Independed Harmony een mix van progmetal en powermetal. Het wemelt van de tempowisselingen. Desondanks blijft het melodieus. De combinatie van growls, grunts en piano-intermezzo’s maakt het boeiend om naar te luisteren. Mechanism valt met Mon(k)ey Business op door staccato gespeelde en bruut klinkende progmetal, doorspekt met elektronische effecten. Distant Dream is een soloproject van Marcin Majrowski. Op Sense Of Calm hoor je instrumentale progmetal waarin gitaarmuren worden afgewisseld met ruimtelijke stukken.

Van alle Poolse groepen is wat mij betreft Here On Earth dé openbaring. Deze zesmans formatie heeft twee gitaristen en speelt zware progmetal. De balans tussen de rustige en melodieuze passages is perfect. Het nummer Out Of The Blue van het album “Thallium” komt voor mij dan ook letterlijk uit de lucht vallen, en is een nader onderzoekje naar deze groep waard.

Wanneer we binnen Europa blijven dan mag Zweden op deze compilatie uiteraard niet ontbreken. Days Of Ashes levert met Watching Me Bleed een gevarieerd nummer, vocaal sterk met afwisselende zang van een zanger en zangeres. De eerste helft voltrekt zich rustig en melodieus met een grote inbreng van piano. Het tweede deel is een stuk krachtiger. Ook Structural Disorder komt uit Zweden. Instrumentaal heeft men de zaken op The Fool Who Would Be King (album “…And The Cage Crumbles In The Final Scene”) zeer goed voor elkaar. De spectaculaire intro van twee minuten en het gebruik van accordeon in hun progmetal is ongekend en tegelijk verrassend. Dat het vocaal wat minder is deerde mij daarom niet zoveel, net zomin als de spaarzame growls. De talloze tempowisselingen zorgen ervoor dat dit nummer de groepsnaam eer aandoet.

Minstens zo interessant is de progressieve rock van Prehistoric Animals op Floodgate. Een rustpunt ook gedurende de 150 minuten overwegend heftige muziek. Sterke (meerstemmige) vocalen en twee toetsenisten zorgen voor een melodieus werkstuk. Zeer goed te verteren ook doordat niet elk gaatje is dichtgesmeerd. Het nummer is afkomstig van het album “The Magical Mystery Machine Chapter One”, waarover collega Jacco Stijkel een positieve recensie schreef. Als enige vertegenwoordigt Glasswork Spanje met het Like Wendy-achtig nummer Blackspot wat een flamengo-touch heeft.

Begeven we ons weer buiten Europa dan (be)landen we naast Brazilië en Canada in Argentinië. Uit dat land noteren we Fughu met het nummer Vexed Flower. Dat staat op het album “Lost Connection”, waarvan je de recensie op deze website kunt lezen. Maar je kunt ook deze video bekijken en beluisteren.




Over het eiland Puerto Rico wordt nog wel eens minachtend gedaan. Maar dat op dit zonnige eiland retestrakke muziek wordt gemaakt bewijst Avandra. Over het album “Skylightning” en het nummer Afferent Dreams schreef Mario van Os al lovende woorden. Die ik ondersteun en hier citeer: ‘Pas op het nummer Afferent Realms worden de registers enigszins opengetrokken en horen we een heavier Avandra. Dit nummer brengt ons weer terug naar de vorige albums van de band en met name liefhebbers van metal komen hiermee toch nog enigszins aan hun trekken’. Check het op onderstaande videoclip.




Naast de muziek is ook aan de verpakking en informatie zorg besteed. Je vindt een uitgebreide introductie van de platenbaas in het Pools en Engels. Verder is van elke groep vermeld waar ze vandaan komen, wanneer ze zijn opgericht, de bezetting en op welk album het nummer staat. Dit album kan je voor € 15,00 inclusief verzendkosten aanschaffen bij Prog Metal Rock Promotion. Kortom, met deze compilatie is je kostje gekocht.

Send this to a friend