Dreamwalkers Inc.

A Night at the Theater

Info
Uitgekomen in: 2020
Land van herkomst:  Nederland
Label: Layered Reality Productions
Website: https://www.dreamwalkersinc.com/
Tracklist
Chameleon (7:31)
Surface Scratching (3:42)
Happy Day (4:46)
Dirge (4:50)
Lovesong (4:33)
Your Room (4:11)
Aphrodisia (8:15)
The More We Remember (22:36)
New Strength (6:10)
Anthem (7:06)
Peter den Bakker: basgitaar
Radina Dimcheva: zang
Lennert Kemper: gitaar
Kenneth Martens: drums
Vincent Reuling: toetsen
Norbert Veenbrink: gitaar
Tom de Wit: zang

Met medewerking van:
Cailyn Erlandsson: zang op Dirge
A Night At The Theater (2020)
First Re-Draft (2019)

Als TDW:
The Antithetic Affiliation (2017)
Aphrodisia (Ep-2016)
Anthem (Ep-2016)
Music To Stand Around And Feel Awkward To (2014)
First Re-Draft (2011)
Scrapbook (2011)
The Haunts (2008)
Up Close And Personal (2006)
Promotorium (Ep-2005)
First Draft (2004)

Dreamwalkers Inc. is de live band geformeerd rondom zanger en tekstschrijver Tom de Wit (aka TDW). De Wit die al enige jaren symfonische progressieve metalmuziek maakt, laat zich vanaf 2016 begeleiden door deze groep van talentvolle muzikanten.

De debuutshow was op Progpower Europe in Baarlo en sindsdien is de band geevolueerd tot een hechte en vaste bezetting. Vorig jaar (februari 2019) nam Dreamwalkers Inc. het eerste album van TDW opnieuw op. Op “The First Re-Draft” is de band te horen als een hechte energieke band die het eenmans-album tot een echte bandprestatie omvormt. De muziek van TDW is geadopteerd door Dreamwalkers Inc. en deze nummers moesten natuurlijk live vertolkt worden op de bühne. In verschillende shows zijn vele nummers live neergezet en het optreden van Dreamwalkers Inc. in het Parktheater in Alphen aan den Rijn op 31 augustus 2019 is live opgenomen. Geproduceerd op een directe ‘in your face’ wijze, zodat de energie van het liveoptreden zo goed mogelijk is vastgelegd:
A living breathing live album that shows a band in an energetic and real setting…’

Wat meteen opvalt is zangeres Radina Dimcheva. De Wit is niet meer de enige solozanger maar wordt terzijde gestaan door Dimcheva. Meerdere duetten zorgen voor een extra dimensie. Het openingsnummer Chameleon is daar meteen een goed voorbeeld van. Op Dirge horen we dan ook nog Cailyn Erlandsson de zang aanvullen. Wordt de muziek van TDW en Dreamwalker Inc. al eerder vergeleken met Ayreon, door deze diversiteit in vocalen is dit zeker nog meer het geval.

De setlist bevat een dwarsdoorsnede van het repertoire van TDW, dus niet alleen van het door Dreamwalkers Inc. opnieuw opgenomen “First Redraft”. Sterker nog, de meeste nummers zijn afkomstig van het album “The Antithetic Affiliation” uit 2017 waarbij het epische nummer The More We Remember zeker een hoofdrol vervult. In de recensie van dat album maakte ik al de vergelijking met Dream Theater en deze invloeden zijn zeker wederom aanwezig. Een heerlijk nummer dat live wellicht nog beter uit de verf komt. De dynamiek, het enthousiasme en de afwisseling in sferen weet ook het publiek mee te krijgen.

Ook muzikaal is de muziek prima, stevige prog-metal muziek met symfonische en progressieve rock elementen. Een muzikale trip van de 70’s prog-rock bands als King Crimson, via metalbands als Deep Purple, naar de experimentele kant van Porcupine Tree en The Pineapple Thief tot de reeds genoemde invloeden van Ayreon en de complexiteit van Dream Theater. Een energieke live ervaring die deze muziek van Tom de Wit zeker eer aan doet.

Nog een laatste noot aan deze recensie van dit livealbum. Naast de cd die Tom De Wit via zijn eigen Layered Reality Productions uitbrengt, wordt tegelijkertijd op de releasedatum (22 mei 2020) de volledige show vrijgegeven via YouTube. De gehele show is met behulp van negen camera’s opgenomen en zal via een speciale ‘Covid-proof’ première worden getoond via het speciale YouTube kanaal, inclusief een live-chat met leden van Dreamwalkers Inc. Meer info op het facebook-event hiervan. Een mooie opsteker in deze lastige tijden.
Send this to a friend