Nightwish

HUMAN. :II: NATURE.

Info
Uitgekomen in: 2020
Land van herkomst: Finland
Label: Nuclear Blast
Website: http://nightwish.com/en
Tracklist
CD 1:
Music (7:23)
Noise (5:40)
Shoemaker (5:19)
Harvest (5:14)
Pan (5:18)
How's the Heart? (5:02)
Procession (5:32)
Tribal (3:57)
Endlessness (7:12)

CD 2:
All the Works of Nature Which Adorn the World (31:03)
- Vista (4:00)
- The Blue (3:36)
- The Green (4:42)
- Moors (4:44)
- Aurorae (2:08)
- Quiet as the Snow (4:05)
- Anthropocene (incl. "Hurrian Hymn to Nikkal") (3:06)
- Ad Astra (4:42)
Troy Donockley: Uilleann pipes, low whistle, zang
Floor Jansen: zang
Marco Hietala: basgitaar, zang
Tuomas Holopainen: toetsen
Jukka Nevalainen: drums
Emppu Vuorinen: gitaar

Met medewerking van:
Geraldine James: gesproken tekst op cd2
HUMAN. :II: NATURE. (2020)
Decades: Live in Buenos Aires (DVD-2019)
Decades (2018)
Vehicle Of Spirit (DVD-2016)
Endless Forms Most Beautiful (2015)
Showtime, Storytime (DVD-2013)
Imaginaerum (2011)
Made in Hong Kong (DVD-2009)
Dark Passion Play (2007)
End Of An Era (DVD-2006)
Highest Hopes (2005)
Best Wishes (2005)
Tales From The Elvenpath (2004)
Once (2004)
Century Child (2002)
From Wishes To Eternity (DVD-2001)
Over the Hills and Far Away (2001)
Wishmaster (2000)
Oceanborn (1998)
Angels Fall First (1997)

Na een periode van zo’n vijf jaar is daar dan het langverwachte nieuwe album van Nightwish. Twee wereldwijde tours, een sabbatical jaar en natuurlijke een persoonlijke boost in Nederland voor de elders allang bekende Nederlandse zangeres Floor Jansen door het programma Beste Zangers. In 2018 kreeg Jansen al de Buma ROCKS! Export Award uitgereikt tijdens Fortarock voor haar verdienste als ambassadrice van de rock muziek als exportproduct naar het buitenland, maar een tv-programma moest er dus aan te pas komen om de rest van Nederland te overtuigen van haar zangkwaliteiten.

Na het bijzonder goed ontvangen album “Endless Forms Most Beautiful” – waarop onze Floor debuteerde – zijn de verwachtingen natuurlijk erg hoog gespannen. En om maar meteen de spanning weg te nemen; Nightwish weet met dit album zelfs te overtreffen! Hun eerste dubbelalbum met ruim 80 minuten aan muziek weet muzikaal te excelleren, tekstueel te beroeren en met het thema te emotioneren. Met dit album weet de band, die al volle zalen en stadiums kreeg, boven zichzelf uit te stijgen en zjn status als wereldband te versterken. Een hoofdrol is hierbij zeker weggelegd voor onze Nederlandse trots Floor Jansen, want meer dan in de voorgaande albums worden de zangkwaliteiten van de frontvrouw op de voorgrond geplaatst.

Het album begint meteen sterk met Music. Na een minutenlange rustig en atmosferisch intro barst het nummer los in heerlijk zware gitaarriffs, stevige base-drums, goed georkestreerde string-arrangementen en de in topvorm presenterende sopraan stem van Jansen. Noise is vervolgens een op-en-top herkenbaar Nightwish nummer. Bombastisch, hoog tempo, donker en instrumentaal perfect. De rustige synth intermezzo’s en orkestrale gedeelten vormen een heerlijk contrast met het verder stevig en heavy nummer.
Shoemaker zal met name de nieuwe fan schare kunnen bekoren. Jansen laat hier haar operakwaliteiten ten volle tot haar recht komen. Het via het tv-programma bekend geworden Phantom Of The Opera kan hierbij echter alleen maar in de schaduw staan. Het daarop volgende Harvest is weer een echte Fins Folk-nummer, waarbij Troy Donockley de vocalen voor zijn rekening neemt. Daarmee is het wellicht een ietwat vreemde eend in de bijt, maar het past wel bij de Nightwish traditie.

De eerste cd van dit dubbelalbum, “Human”, bevat negen nummers waar mensen verhalen vertellen over de mensheid, de menselijke natuur.  De tweede cd, “Nature”, bevat een ode van Nightwish aan de planeet Aarde. Haar schoonheid wordt vertolkt in een 30-minuten lange orkestrale epos. All The Works Of Nature Which Adorn The World is een instrumentaal symfonisch hoogstaand werk dat in acht delen de natuur laat spreken. Geen snoeiharde gitaren of bonkende drums, maar klassiek vertolkte instrumentale soundscapes met enkele geïmproviseerde zangklanken van Floor Jansen.

In The Greatest Show On Earth heeft Nightwish al bewezen om niet alleen mooie muziek te kunnen maken, maar ook een boodschap mee te willen geven in zijn muziek. Was in The Greatest Show On Earth Richard Darwin die een toelichting gaf op onze wonderbaarlijke wereld, het ontstaan van de verschillende diersoorten en de evolutietheorie, hier wordt de tekst van Carl Sagan over onze ‘Pale Blue Dot’ uitgesproken door actrice Geraldine James.

Nightwish is een samenwerking aangegaan met de internationale non-profitorganisatie World Land Trust, die zich inzet voor natuurbehoud. De videoclip bij Ad Astra is naar aanleiding van deze samenwerking ontstaan:
Het was even wachten, maar Nightwish overtreft met dit album alle verwachtingen. Ik schreef vier jaar geleden al dat “Nightwish is uitgegroeid tot één van de grootste symfonische metalbands ter wereld”. Met “HUMAN. :II: NATURE.” bewijzen ze wederom dat ze deze status meer dan waard zijn.  Mede dankzij de huidige populariteit van frontvrouw Floor Jansen zal nu ook in Nederland dit album hoge ogen gaan gooien. Maar gelukkig is Nightwish trouw gebleven aan zijn eigen identiteit en blijft dit een op-en-top Nightwish album.

Send this to a friend