We moesten er door Corona even op wachten, maar op 25 & 26 maart keert het Progdreams festival terug bij Poppodium Boerderij in Zoetermeer.

De afgelopen edities waren stuk voor stuk geweldig. Ook voor deze negende editie van het tweedaagse festival is weer een gevarieerde line-up gevonden. Op vrijdag 25 maart doet om 19:30 uur Kristoffer Gildenlöw de aftrap. Afgelopen zomer bracht hij nog het prachtige album “Let Me Be A Ghost” uit. Collega Rik van den Heuvel omschreef de muziek als ‘effectief en prachtig’. Het belooft een mooi en intiem optreden te worden.

Om 21:15 is het de beurt aan de Zweedse formatie PreHistoric Animals. In 2020 kwam hun album “The Magical Mystery Machine Chapter One” uit en op de dag van optreden komt het tweede deel uit. Jacco Stijkel schreef over dit album ‘Wat mij betreft is “The Magical Mystery Machine Chapter One” één van de meest positieve verrassingen van het jaar’.

Op zaterdag 26 maart kun je vijf optredens tegemoet zien. Om 14:45 opent het Nederlandse Argus de dag. In 2020 verscheen hun tweede album “The Outsider“. Mario van Os schreef daarover destijds ‘Argus heeft met dit album wederom een sterk stukje progrock met inhoud neergezet. Lange instrumentele stukken met hier en daar een ouderwetse rocksaus’.

Om 16:15 neemt T + band het stokje over. T is het kindje van de eigenzinnige Thomas Thielen. Deze man en zijn muziek laten zich niet in een vakje stoppen. Het is zoals Dick van der Heijde in zijn recensie van “Solipsystemology” schreef ‘hij weet keer op keer een wereld te creëren waar je volledig opgeslokt wordt door de gebeurtenissen‘.

Het Engelse Rain maakt om 18:30 zijn opwachting. Het is de band van John Jowitt (ex-Arena, ex-IQ) en Andy Edwards (ex- It Bites, ex-IQ). Hun album “Singularity” kwam in 2020 uit en werd goed ontvangen. Maarten Goossensen was niet heel erg te spreken over het album: ‘Dit album zwalkt te veel van links naar rechts en van boven naar beneden‘, maar laat je daar niet door tegenhouden. Deze twee klasbakken zullen zeker live indruk maken.

Band: Rain

Ronduit uniek is het optreden van de Brit That Joe Payne dat voor 20:15 uur gepland staat. Hij is bovenal bekend als de zanger van The Enid (tussen 2012 en 2016). Hij werd door het gezaghebbende Britse Prog Magazine twee keer op rij uitgeroepen tot Best Male Vocalist. In 2020 brengt hij het solo album “By Name. By Nature” uit. Math Lemmen schreef erover ‘Er klinken veel pop-invloeden door in de muziek van That Joe Payne. Er van uitgaande dat de gemiddelde prog-liefhebber muziek met een hoog melodisch gehalte wel kan waarderen, denk ik dat dit album zijn weg echter wel zal vinden bij onze lezers’.

Het Nederlandse Perfect Storm mag om 22:00 uur de avond afsluiten. Hun debuutalbum “No Air” was direct een voltreffer! Alex Driesen omschrijft de muziek: ‘de muziek van Perfect Storm is een eclectische mix van invloeden: alternatieve rock, progrock, electro, pop en jazz. Het leidt tot een behoorlijk eigen geluid waarbij melodie het hoofdmotief is‘. Het feit dat dit zestal de avond mag afsluiten zegt genoeg over hun talent.

Verder is deze dagen genoeg tijd om elkaar weer te ontmoeten, lekker te eten en te drinken. Voor dit festival zijn er geen restricties, dus zonder Coronatoegangsbewijs of testen kom je binnen.
Meer info vind je op de site van De Boerderij.