Dream Theater

Lost Not Forgotten Archives: When Dream and Day Reunite (Live)

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Insideout
Website: www.dreamtheater.net
Tracklist
A Fortune In Lies (5:23)
Status Seeker (4:38)
Ytse Jam (6:11)
The Killing Hand (12:30)
Light Fuse And Get Away (8:30)
Afterlife (5:46)
The Ones Who Help To Set the Sun (7:54)
Only a Matter Of Time (7:32)
To Live Forever (4:55)
Metropolis – Part 1: The Miracle And The Sleeper (14:20)
James LaBrie: zang
John Myung: basgitaar
John Petrucci: gitaar
Mike Portnoy: drums
Jordan Rudess: toetsen

Met medewerking van:
Charlie Dominici: zang
Derek Sherinian: toetsen

“When Dream And Day Reunite” is de eerste official bootleg dvd die verscheen op het Ytsejam fanclub label. In 1989 is het idee al ontstaan om live beelden en interviews te combineren tot een home video voor de fans.

Dit idee is later uitgewerkt waardoor vanaf 1996 t/m 2008 rond kerst een fanclub cd werd uitgebracht. In 2004 zijn daar de officiële bootleg uitgaven aan toegevoegd, waarvoor in tegenstelling tot de gratis fanclub cd wel een commercieel prijsje voor moest worden betaald. Het oorspronkelijk idee uit 1989 is door Mike Portnoy uitgevoerd. Live beelden van het debuutalbum (met de oorspronkelijke bezetting) en de diverse interviews die zijn gegeven, zijn samengevoegd in een meer dan een uur durende documentaire.

Helaas voor deze heruitgave in het kader van de “Lost Not Forgotten Archives” is de dvd met bonus features niet heruitgebracht, maar moeten we het doen met een live-opname opgenomen in The Pantages Theater in Los Angeles op 6 maart 2004. Deze live-opname was overigens ook met video opgenomen op de oorspronkelijke dvd-uitgave. Nu krijgen we dus alleen de audio-opnamen, maar voor de live beelden kan ik verwijzen naar YouTube.
 

Na bovenstaande mooie woorden en het prachtige archief dat is opgebouwd rondom Dream Theater moeten we het even hebben over het voorliggende “Lost Not Forgotten Archives”. De vorige vier uitgaven in deze reeks mochten op onze site geen daverend applaus ontvangen. Sterker nog, intern op de Progwereld burelen wordt getwijfeld of we aan deze releases wel aandacht moeten besteden. En ja, eerlijk gezegd voegen deze albums weinig toe aan de overcomplete discografie van Dream Theater, maar toch zijn er voldoende fans die blijven vragen om de oorspronkelijke uitgaven. Het zal zeker een verdienmodel zijn voor de band en het label, maar een aantal fans zal hier ook van smullen. Jammer is het dan alleen dat niet dat extra beetje zorg wordt verleend bij het opfrissen van de bootleg en/of uitbreiden van het materiaal. In dit geval krijgen we zelfs minder dan bij de oorspronkelijke uitgave.

Dan naar de muziek zelf. Deze opname is gemaakt precies vijftien jaar na het verschijnen van het album “When Dream And Day Unite“ waarbij voor deze unieke, eenmalig beleving het album integraal wordt gespeeld. In mijn recensie – die wij ook pas vorig jaar in 2021 plaatsten – geef ik aan dat dit debuutalbum van Dream Theater het meest vergruisde en vergeten album van de band is, maar toch lijkt het publiek dit vijftien jaar na dato prima te ontvangen. Speciaal is natuurlijk dat het gehele album live wordt gezongen door James LaBrie en dat ook nummers die bijna nooit meer live worden gebracht weer eens verzameld zijn op een album. Zo is The Killing Hand – een nummer dat toch zeker tot één van betere nummers van Dream Theater gerekend kan worden – nooit meer live gespeeld na dit optreden. Vermoedelijk is het stemgeluid van LaBrie niet berekend op deze nummers, hetgeen ook duidelijk opvalt bij deze opnamen. Het hoge falset stembereik van Dominici wordt door LaBrie nergens gehaald en regelmatig zit hij er qua toonsoort gewoon naast. In de toegift horen we Charlie Dominci een gastoptreden verzorgen. Op het nummer To Live Forever – dat nooit op een officieel studioalbum van Dream Theater is verschenen – laat Dominici horen wie de betere zanger is (tenminste voor dit nummer). Het feit dat beide zangers daarna voor “Metropolis” samen op het podium staan, met daarnaast ook nog Derek Sherinian – tezamen met Jordan Rudess – is toch wel uniek te noemen. Deze 7-koppige band maakt er echt een feestje van en ze hebben duidelijk plezier in het samen spelen. Een heerlijke hereniging (reunite) van oude bandleden.

Al met al is deze live-opname een prettig album voor de jongere fans die meer van historie van Dream Theater willen ontdekken. Het ontstaan van de band wordt gevierd met vernieuwde opnamen en gezongen door de huidige zanger. Daarmee is het zeker de moeite waard. Maar als je de kans krijgt om de oorspronkelijke official bootleg in je bezit te krijgen, zou ik daar voor gaan. En dat is dan wederom een gemiste kans van deze Lost Not Forgotten heruitgave.

CD:

Send this to a friend