Empyrium

Into The Patheon

Info
Land van herkomst: Duitsland
Label: Prophecy | Online Shop
Website: Music | Empyrium (bandcamp.com)
Tracklist
Intro (1:10)
The Days Before The Fall (6:40)
The Franconian Woods In Winter's Silence (8:43)
Where at Night The Wood Grouse Plays (5:44)
Heimwärts (6:42)
Mourners (9:24)
Die Schwäne Im Schilf (6:46)
Dead Winter Ways (6:14)
Der Weiher (5:36)
Many Moons Ago (4:36)
Das Blau-Kristallne Kämmerlein (2:47)
Schwadorf: gitaar, basgitaar, toetsen, programmering, drums
Helm: zang, flügel, toetsen

Met medewerking van:
Aline Deinert: viool
Eviga: akoestische en elektrische gitaar
Konstanz: drums
Neige: akoestische en elektrische gitaar
Fursy Teyssier: basgitaar
Über Den Sternen (2021)
The Mill (ep) (2015)
The Turn Of The Tides (2014)
Into The Patheon (2013)
A Retrospective... (2006)
Weiland (2002)
Where At Night The Wood Grouse Plays (1999)
Songs Of Moors And Misty Fields (1997)
A Wintersunset... (1996)
…Der Wie Ein Blitz Vom Himmel Fel… (Demo) (1995)

“Into The Patheon” is een bijzondere mijlpaal binnen het bestaan van Empyrium. De cd is een weergave van een uniek concert tijdens het Wave-Gothic-Treffen op 11 Juni 2011 in het Pantheon van de Leipziger Volkspalastes. Het concert was het eerste live optreden sinds lange tijd, de band was immers formeel in 2002 opgeheven. Maar zelfs in de actieve jaren werd er niet of nauwelijks getoerd en werden er weinig concerten gegeven.

Hoewel de band formeel gezien uit twee bandleden bestond, namelijk Markus Stock, alias ‘Ulf Theodoor Schwadorf’ en Thomas Helm, werd er voor het concert een respectabele line up bij elkaar verzameld om een formele band te vormen. Dit, omdat de beide bandleden meerdere instrumenten bespelen op hun albums. Die line up werd gevormd door Allen Konstanz op drums (The Vision Bleak), Neige (Alcest) en Eviga (Dornenreich) op akoestische en elektrische gitaren, Fursy Teyssier op basgitaar (Les Discrets), Aline Deinert op viool en Christoph Kutzer op cello.

De voorbereiding op het concert was summier, slechts binnen drie dagen voor het concert werd er voor het eerst met de gehele groep gerepeteerd. Voor die tijd hebben Stock en Helm alleen online met de individuele muzikanten gerepeteerd en is er voor iedere instrumentalist bladmuziek uitgeschreven. Vooral “Die Schwäne Im Schilf” (“Weiland”) is meerdere keren gerepeteerd, omdat het een nummer is wat strak ingespeeld moet worden zodat het optimaal bij de luisteraar overkomt. Voor het duo Stock/Helm was het bijzonder de liedjes voor het eerst sinds vijftien jaar live te horen.

Natuurlijk is het allemaal wonderschoon wat er voorgeschoteld wordt. Empyrium op en top, het gevoel voor natuur en melancholie komt ook live optimaal naar voren. Er wordt een mooie variatie aan songs van de vier studioalbums tot aan dat moment gebracht, met een hoofdrol voor verschillende tracks van “Weiland”. Tussen de songs is er het geluid van gierende wind met als doel het natuurlijke effect te vergroten.

Een aspect wat op deze live cd prominent naar boven komt zijn de teksten. Tijdens het luisteren ga je  meer luisteren naar de combinatie van de tekst en de muziek. Tekstueel verwerkt Empyrium voornamelijk indrukken op het gebied van natuurlijke mystiek, wereld van legendes en sprookjes, melancholie en romantiek. Hoewel Stock een voorliefde heeft voor regionale schrijvers gebruikt hij ook invloeden van Britse schrijvers als Mary Shelley of Lord Byron.

Eigenlijk het enige nieuwe nummer dat live wordt gebracht is Dead Winter Ways, wat later in 2014 ook op het album “The Turn Of The Tides” zal verschijnen. Nog steeds karakteristiek Empyrium, een vleugje onderscheidend te noemen van het oudere werk maar bloedmooi!

Productioneel is dit een intense maar ook warme opname van het live concert. Wanneer je onder een hoofdtelefoon luistert en je verbeeldingskracht op volle toeren zet is het net of je fysiek aanwezig bent. Deze cd is zoals alle andere studioalbums door Markus Stock zelf gemixt en hij heeft gezorgd voor een ultieme ‘live’ sound. Knap geïntegreerd is het live effect van het geluid, terwijl alle bandleden statisch naast elkaar zitten en er weinig beweging op de bühne is, wat ook bevestigd wordt door de beelden die zijn geschoten ten behoeve van de blu- ray dvd, die apart of in combinatie met de cd te koop is.

Na afloop van het concert maakte de band bekend dat het vanaf dat moment vaker in dezelfde samenstelling wil gaan optreden, iets wat ter promotie van het nieuwe studioalbum later ook zou gebeuren. Concluderend is deze live cd een mooie kans voor de luisteraar kennis te maken met de band Empyrium. Het geeft een goede muzikale weergave in heerlijke rustieke ambiance.

Send this to a friend