Riverside

The Shorts & The Longs

Info
Uitgekomen in: 2022
Land van herkomst: Polen
Label: Vintage Vinyl
Website: https://riversideband.pl/en
Tracklist
The Shorts
Cd 1
Story Of My Dream (5:47)
In Two Minds (4:35)
Loose Heart (4:47)
Acronym Love (4:43)
Conceiving You (3:40)
I Turned You Down (4:34)
Panic Room (radio edit) (3:52)
Through The Other Side (4:05)
Forgotten Land (radio edit) (5:10)

Cd 2
The Depth Of Self-Delusion (radio edit) (4:59)
We Got Used To Us (4:09)
Shine (4:07)
Lost (5:51)
Addicted (3:58)
Time Travelers (radio edit) (5:19)
Vale Of Tears (4:48)
Guardian Angel (4:23)
Lament (5:06)
River Down Below (radio edit) (4:25)

The Longs
Cd 3
The Same River (12:07)
DNA Ts. Rednum Or F.Raf (7:20)
Second Life Syndrome (15:40)
Dance With The Shadow (11:38)
Ultimate Trip (13:13)
Rapid Eye Movement 2016 (12:40)

Cd 4
Egoist Hedonist (8:56)
Left Out (10:58)
Living In The Past (10:15)
Deprived (8:24)
Escalator Shrine (12:40)
Towards The Blue Horizon (8:08)
Wasteland (8:25)
The Curtain Falls (7:57)
Mariusz Duda: zang, basgitaar, gitaar, banjo
Piotr Grudzinski: gitaar
Piotr Kozieradzki: drums
Michal Lapaj: toetsen
Maciej Meller: gitaar op Story Of My Dream

In 2021 vierde de Poolse progressieve rockband Riverside zijn 20-jarig jubileum. Om dat heuglijke feit luister bij te zetten fêteerde de groep haar fans met twee compilatie-albums, “The Shorts” en “The Longs”. Aanvankelijk alleen als afzonderlijke digitale albums, maar na aandringen van veel fans in 2022 ook op dubbel-cd’s. Eind dat jaar kwamen deze kleinoden op de markt als de boxset “The Shorts & The Longs” met vier cd’s in een gelimiteerde oplage van 2.000 stuks.

Uitgaven als deze krijgen vaak als titel “The Best Of” of “Anthology”. Vindingrijk als de Polen zijn verdeelden zij hun oeuvre in korte en lange nummers en knoopten hier de titels “The Shorts” en “The Longs” aan vast. Daarbij kozen ze bewust nummers die het groepsgeluid niet alleen karakteriseren, maar ook de ontwikkeling daarvan in twintig jaar laten horen. Dat ze daar buitengewoon goed in geslaagd zijn laat de bijna vier uur muziek, afkomstig van al hun albums, horen. Een intensieve zit die gelijk staat aan een dagje thuiswerk, maar wel een prettige met de handen niet uit, maar in de mouwen.

Alleen het openingsnummer The Story Of My Dream is nieuw en werd speciaal voor deze compilatie geschreven. Het is het eerste nummer in de nieuwe line-up met gitarist Maciej Meller als vast groepslid. De gedachte achter dit bijna zes minuten durende nummer is om twintig jaar Riverside-geluid in één nummer onder te brengen. Een hele uitdaging met een verrassend goed resultaat.
 

De overige 32 nummers bespreek ik hier niet, check daarvoor de recensies van de Riverside-albums op deze website. Want die staan er allemaal op. Vermeldenswaardig is wel dat alle nummers opnieuw gemasterd zijn en daardoor klinken om door een ringetje met diamanten te halen.

In mijn cd-kast staan een paar zogenaamde ‘Best of’-albums en andere verzamelaars van een groep. De nummers op deze albums zijn over het algemeen subjectief gekozen. Meer dan een of twee draaibeurten maakten ze niet. Deze boxset met negentien korte en veertien lange nummers uit het oeuvre van Riverside, door de groep zelf samengesteld, is een schot in de roos. Zowel voor de ‘instapper’ als de (jarenlange) fan is dit verplichte aanschaf en dat memoreer ik niet vaak. Je moet wel haast maken, gelet op de gelimiteerde oplage.

Send this to a friend