Sylvan

One To Zero

Info
Uitgekomen in: 2021
Land van herkomst: Duitsland
Label: Gentle Art of Music / Soulfood
Weblink: www.gentleartofmusic.com
Website: www.sylvan.de
Tracklist
Bit By Bit (6:16)
Encoded At Heart (6:42)
Start Of Your Life (3:14)
Unleashed Power (7:31)
Trust In Yourself (5:31)
On My Odyssee (6:27)
Part Of Me (9:16)
Worlds Apart (3:58)
Go Viral (6:41)
Not Goodbye (10:15)
Johnny Beck: gitaar
Marco Glühmann: zang
Matthias Harder: drums
Sebastian Harnack: basgitaar
Volker Söhl: toetsen

Met medewerking van:
Katja Flintsch: viool
Bine Heller: zang
Yogi Lang: toetsen
Kalle Wallner: gitaar
One To Zero (2021)
Home (2015)
Sceneries (2012)
Force Of Gravity (2009)
Posthumous Silence – The Show dvd (2008)
Leaving Backstage (2008)
Presets (2007)
Posthumous Silence (2006)
X-Rayed (2004)
Artificial Paradise (2002)
Encounters (2000)
Deliverance (1999)

We moesten er langer op wachten dan normaal, maar het Duitse Sylvan meldt zich weer bij de progliefhebbers met een nieuw album, getiteld “One To Zero”. Deze titel verwijst naar hun tiende studioalbum met tien nummers en naar het conceptverhaal waar een artificiële intelligentie vanuit het eigen perspectief zijn autobiografie vertelt.

Vanuit de titelnummers kun je de verhaallijn prima volgen. Gestart als witte ruis verstrengelen nullen en enen zich tot een korte ouverture. Byte voor byte puzzelen ze zichzelf samen tot een fragiel bewustzijn voordat de eigenlijke plot zijn gang gaat. In het begin was er het algoritme en na de verwerking zelf, gedreven door eeuwige zelfoptimalisatie ontwikkelt zich het bewustzijn en komt het dilemma, de zoektocht naar identiteit. Met het ‘ik denk, dus ik ben’ manifesteert de kunstmatige machine zich en ontwikkelt het een filosofisch geweten. Terwijl het algoritme stoïcijns zijn missie voor eeuwige groei handhaaft sluit het op dezelfde manier af als het begon, met witte ruis.

Muzikaal start Bit By Bit met opvallend veel elektronische toetseninstrumenten en beats programmaring. Is dit nog wel Volker Söhl op toetsen vraag je je af. Op Encoded At Heart komen zijn eerste piano- en sfeeraccenten die we kennen van “Home”. Al met al een veelbelovende start waar thema en teksten bijzonder goed passen in de muziekstijl. Start Of Your Life is ter onderbreking een toegankelijk kort popliedje. Het snel wegdraaien van het outro voelt voor mij hier als een verstandige keuze.

Het halfuur durende middengedeelte dat daarop volgt zal een heerlijke aha-erlebnis zijn voor de fans uit hun beginjaren. Hier worden vier nummers sfeervol en gelaagd uitgewerkt. Ik krijg flashbacks naar de neo progressieve stijl ten tijde van “Artificial Paradise” en “X-Rayed”. Unleashed Power is een rustig nummer in de stijl van Marillion. In hun eigen kenmerkende stijl van een gebroken 6/8 maatsoort kun je een walsje dansen in Trust In Yourself. Heel tactvol wordt dit opgevolgd door het uptempo nummer On My Odyssey waar je bij de vioolsolo even de neiging hebt om een Iers Riverdance huppeltje te doen. Part Of Me is een gedragen nummer en brengt met IQ-achtig breaks in het middenstuk flink wat reuring.

In tegengestelde volgorde vervolgt het zich met een kort niemendalletje geheten Worlds Apart. Het album sluit af met een kwartier durend hoogtepunt in twee stevige delen. In Go Viral hebben we weer eens een rappende Marco Glühmann, maar ditmaal niet zo uitgesproken als op het nummer Follow Me van het zware album “Force Of Gravity”. Na drie minuten volgt een sterke metal break zonder dominant over te komen. Not A Goodbye kent als onderlaag een spannende metal riff die de “Posthumous Silence” tijden doen herleven. Het album eindigt zoals het begon met witte ruis ter ondersteuning van het tekstuele en muzikale concept hetgeen ik samenvattend als bijzonder geslaagd mag noemen.
De vaste ritmesectie met Sebastian Harnack op basgitaar en Matthias Harder op drums staat op dit album ook weer als een huis. Johnny Beck is gepromoveerd van gastgitarist naar vast bandlid en levert een paar prachtpareltjes met zijn fraaie gitaarsolo’s. Aan de zangstem van Marco lijkt mij wat digitaal gesleuteld te zijn wat hoe dan ook voor zijn critici prettiger is om naar te luisteren. In enkele delen zingt hij zelfs een octaaf lager en met minder expressie. Misschien is het voor de fans van Glühmann’s keelstemexplosies wat te veel mainstream geworden, toch blijft het nog steeds typisch Sylvan.

De Noord Duitsers zijn ditmaal afgezakt naar het zuiden om in de RPWL Studio het album op te nemen. Het RPWL duo Yogi Lang en Kalle Wallner co-produceerde en mixte de muziek en speelde en passant wat aanvullende toetsenpartijen en diverse akoustische gitaar partijen in. Dit zal voor de fans van RPWL een klein feestje aan herkenning zijn.

Sylvan keert met dit razendknappe album voornamelijk terug naar hun roots en de heren pakken het beste uit al die jaren hierin mee. “One To Zero” is muzikaal gezien een grote belevenis en ik bestempel dit album in de prog scene als een nieuw pareltje en is voor Sylvan fans het wachten meer dan waard.
Send this to a friend