Op 23 februari 2024 brengen de instrumentale psychrock-meesters Monkey3 hun langverwachte nieuwe album uit onder de naam “Welcome To The Machine”. Zoals we van de band gewend zijn zal Napalm Records het album uitbrengen.

De muzikale thema’s van “Welcome To The Machine” zijn geïnspireerd op films als “2001: A Space Odyssey”, “The Matrix”, “Sunshine, Solaris en 1984”, waarin specifiek de relatie tussen mens en machine uitgelicht wordt. Het album zal volgens de band als een soundtrack voor een soortgelijke film klinken. Een nummer zoals de eerder uitgebrachte  single Rackman laat perfect horen hoe Monkey3 een van de weinige instrumentale bands is die op boeiende wijze een verhaal kan vertellen zonder de invulling van vocalen.

Monkey3 beweegt zich perfect tussen beklijvende passages en progressieve breaks, maar ook tussen betoverende grooves en kolossale riffs. Dat hoor je bijvoorbeeld ook in het onlangs in première uitgebrachte Collision. Terwijl het nummer het bewustzijn van de realiteit en de vernietiging van een kunstmatig machinesysteem onderzoekt, brengt de muziek een fascinerende en beklijvende sound zoals we dat van de band gewend zijn.

Gitarist Boris de Piante zegt over het nummer: “Het samenkomen van twee elementen zorgt voor chaos, maar ook voor rust en harmonie. Hierdoor ontstaat iets compleet nieuws. Waar zijn we naar op zoek? Wat willen we bereiken?”

Het album werd geproduceerd en gemixt door Raphaël Bovey en gemasterd door Lad Agabekov. Het typerende Monkey3 artwork is gemaakt door Sebastian Jerke.

Progwereld heeft alle albums van deze band gerecenseerd, wanneer je onder aan dit bericht de albumtitel aanklinkt surf je rechtstreeks naar de recensie. Ook vind je een interview van recensent Ruard Veltmaat met de band op de site.

Bezetting:
Boris: gitaar
dB: toetsen en programmering
Jalil: basgitaar
Walter: drums

Nummers:
Ignition
Collision
Kali Yuga
Rackman
Collapse

Albums:
Sphere (2019)
Astra Symmetry (2016)
The 5th Sun (2013)
Beyond The Black Sky (2011)
Undercover (2009)
39 Laps (2006)
Monkey3 (2003)

www.monkey3official.com