Kauan

Kuu..

Info
Land van herkomst: Oekraïne
Label: BMM/Firebox
Website: kauanmusic.com
Tracklist
Tähtien Hiljainen Laulu (14:58)
Kauniin Kuun Sävelen (7:35)
Ikuinen Junan Kulku (10:36)
Suora Liila Sydänkäyrä (11:45)
Anton Belov: toetsen, gitaar, programmering, zang
Lyubov Mushnikova: viool

Met medewerking van:
Alina Belova: zang
Vladimir Seroukhov; gitaar
Vitaly Tretjakov: basgitaar
Aleksander Zasipkin: drums
Kaiho (2017)
Sorni Nai (2015)
Muistumia (2014)
Pirut (2013)
Kuu..
(2011)
Aava Tuulen Maa (2009)
Tietäjän Laulu (2008)
Lumikuuro (2007)

“Kuu..” is het vierde officiële album van Kauan. De band zetelt al jaren in Oekraïne maar op het moment van opnames verbleef de formatie nog in Chelyabinsk, Rusland. Mastermind achter het project is Anton Belov, een Russische muzikale duizendpoot. “Kuu..” staat in de Finse taal voor ‘maan’. Al met al een mooi rondje Oeralgebergte.

Na “Aava Tuulen Maa” neemt deze cd ferm afstand van de ‘metalen’ ondergrond die tijdens de twee eerste albums te horen is. Evenals “Aava Tuulen Maa” etaleert ook deze cd de kracht van de muziek van Kauan; je fantasie kan alle kanten op tijdens het luisteren. Zijn het besneeuwde velden? Zijn het uitgestrekte bossen, sprankelende watervallen of een heerlijk verlaten eiland in de zon? Hoewel sommige intro’s van de tracks een voorzetje geven laat de muziek genoeg ruimte over om je eigen fantasie te gebruiken.

Op “Kuu…” komt in feite alles samen wat de band in zijn mars heeft. Je kunt zeggen dat waar de vervolmaking van het Kauan geluid bij “Kaiho” eindigt, de herkenbaarheid bij “Kuu..” begint. En misschien komt dat wel doordat Alina Belova voor het eerst haar opwachting op een Kauan cd maakt. Zij verzorgt de vrouwelijke zang op het album en wordt daarmee (mede) bepalend voor het toekomstige geluid van de band. Haar aandeel zit slechts in de achtergrondzang van één nummer, maar is daarmee gelijk fundamenteel voor het herkenbare geluid van Kauan. Wanneer je haar zang beluistert, weet je meteen dat je te maken hebt met Kauan, de band uit Oekraïne. Maar, zoals gezegd vervult ze op dit album slechts een bijrol en wordt ze in de credits genoemd als gastmuzikant en niet als permanent bandlid. Daarnaast is er nog een belangrijke verandering op muzikaal gebied: in tegenstelling tot andere albums maakt Belov tijdens de opnames gebruik van een echte drummer in plaats van een drumcomputer. Tot slot een elementaire verandering ten opzichte van de eerste albums: er wordt op “Kuu..” slechts in één track een elektrische gitaar gebruikt.

De cd herbergt vier tracks waarvan er slechts één maar acht minuten duurt, de andere klokken ruim over de tien minuten. Die totale veertig minuten zijn stuk voor stuk van een unieke schoonheid. Het typische Kauan geluid kun je vinden in Tähtien Hiljainen Laulu. Het nummer wordt gedomineerd door toetsen en viool en duurt veertien minuten. Hier vind je de engelachtige zang van Alina Belova, die dus mede de herkenbaarheid gaat geven aan de volgende albums van Kauan. De track ademt nostalgie en melancholie en ontroert mij na talloze luisterbeurten nog steeds.

De link met de Finse band Tenhi ligt duidelijk op de loer in Kauniin Kuun Sävelen. Dat is in al zijn eenvoud een bloedstollend mooi nummer en lijkt sterk geïnspireerd door de Finse band. Niet vreemd als je weet dat Belov veel naar de progfolkband heeft geluisterd aan het begin van deze eeuw, wanneer hij nog diep in zijn muzikale ontwikkeling verbleef. Min of meer is de bandnaam zelfs naar aanleiding van die luisterbeurten gekozen, verteld Belov in het interview wat hij in augustus 2020 met Progwereld had.

Ikuinen Junan Kulku komt erg in de buurt van het solowerk van Belov, zoals je dat kunt vinden in “Piano Works” 1 en 2. Het bevat een sterk filmische stijl met ambiente invloeden. De mix van zowel piano als elektronische toetsen domineren, maar in tegenstelling tot zijn solowerk zingt Belov in dit nummer, hoewel hij dat beperkt houdt.

Suora Liila Sydänkäyrä is de enige track waar de elektrische gitaar in gebruikt wordt en wellicht het meest progressief van de vier. Veruit de stevigste track van het album en op en top genieten.

“Kuu..” toont ons een band die wellicht nog zoekende is naar een definitief geluid, maar Belov toont hier wel zijn kwaliteit. Alle composities zijn doordacht, de cd brengt in mijn optiek intense progressieve muziek met veel instrumentale passages waarin toetsen een prominente rol opeisen.

Send this to a friend