Kauan

Pirut Live

Info
Uitgekomen in: 2022
Land van herkomst: Rusland
Label: Artofact Records
Weblink: https://artoffact.com/
Website: https://kauanmusic.com
Tracklist
I (4:59)
II (4:42)
III (5:21)
IV (7:53)
V (4:52)
VI (3:36)
VII (4:07)
VIII (3:30)
Anton Belov: gitaar, zang, toetsen en programmering
Alina Belova: toetsen en achtergrondzang
Anatoly Gavrylov: viool
Anton Skrynnik: drums
Les Vynogradoff: basgitaar en achtergrondzang
Pirut Live (2022)
Sorni Nai Live (2021)
Ice Fleet (2021)
Kaiho (2017)
Sorni Nai (2015)
Muistumia (2014)
Pirut (2013)
Kuu.. (2011)
Aava Tuulen Maa (2009)
Tietäjän Laulu (2008)
Lumikuuro (2007)

Nergens in Nederland, Europa of op deze wereld is er op het gebied van berichtgeving over Kauan en Anton Belov meer te vinden dan op deze site. Oké, uitgezonderd zijn eigen pagina.
Daardoor zou je kunnen denken dat de objectiviteit naar een lager niveau zakt, dat Progwereld de band en mastermind ophemelt, of in een beter daglicht plaatst.

Dat valt nog wel mee, getuige mijn laatste recensie van “Ice Fleet”. Je proeft daar als het ware de gereserveerdheid over de cd en dat is in de loop van dit jaar niet veranderd. “Ice Fleet” is de minst gedraaide Kauan plaat binnen huize Veltmaat, kan ik u melden. Het mist een.. ultiem gevoel? Dat zal het zijn. Zeker ten opzichte van de andere albums.

Qua public relations staat de band met Russische én Oekraïense banden niet meer zelfstandig in de wereld en opereert het sinds 2020 onder het Artoffact label. Dat bedrijf is ogenschijnlijk een stuk commerciëler dan Belov zelf is. Voorheen was Belov nooit echt een agressieve strateeg om zijn product op de beste manier in de muzikale media te zetten. Als je de muziek mooi vind, prima. Zo niet, dan is er geen man overboord. Daarmee wil ik zeggen dat ik zeker weet uit welke koker deze live cd’s komen, juist; uit die van het Canadese label. De opnames voor dit live document zijn afkomstig van het zelfde optreden waarover Maarten Goossensen je al eerder over geïnformeerd heeft. Nu is er van hetzelfde optreden in 2016 in Kiev ook een live versie van “Pirut” op cd uitgebracht.  De doelstelling is overduidelijk, een eenvoudige makkelijke manier van geld verdienen. Ik ga dan ook volledig mee in de kritiek van Maarten dat dit verslag van beide albums net zo goed op dvd uitgebracht kon worden. Immers, het gevoel, ziel en zaligheid van de band komt dan veel beter tot uiting. Het is en blijft dan ook een aanrader de YouTube film van dit optreden eens te bekijken.

Hoe dan ook, deze band maakt heerlijke muziek om in een comfortabele positie op de bank, stoel of welke optie je ook kiest, te beluisteren. Het studioalbum is al prachtig, maar live komt er een extra dimensie vrij die moeilijk te benoemen is. Act IV is weer het ultieme voorbeeld waar je kippenvel krijgt wanneer je jezelf totaal onderdompelt in de unieke Kauan beleving. Het is vooral de sublieme productionele kwaliteit die deze cd toch een must have maakt, ook al heb je het studioalbum in je bezit. Nou ja, een must have voor de absolute fan dus..

Het wordt tijd dat deze band Nederland eens aandoet voor een live optreden. Ik kijk er naar uit!

Send this to a friend