Flower Kings, The

Look At You Now

Info
Uitgekomen in: 2023
Land van herkomst: Zweden
Label: InsideOutMusic
Website: http://www.roinestolt.com/
Tracklist
Beginner’s Eyes (4:30)
The Dream (4:30)
Hollow Man (4:51)
Dr. Ribedeaux (3:02)
Mother Earth (4:14)
The Queen (5:20)
The Light In You Eyes (5:41)
Seasons End (5:21)
Scars (5:22)
Stronghold (6:37)
Father Sky (3:00)
Day For Peace (3:09)
Look At You Now (11:49)
Mirko DeMaio: drums, percussie
Hasse Fröberg: zang, gitaar, percussie
Michael Stolt: basgitaar, zang, gitaar
Roine Stolt: zang, gitaren, toetsen, percussie

Met medewerking van:
Hasse Bruniusson: percussie
Lalle Larsson: toetsen
Jannica Lund: achtergrondzang
Jörgen Sälde: akoestische gitaar
Marjana Semkina: zang
Look At You Now (2023)
By Royal Decree (2022)
Islands (2020)
Waiting For Miracles (2019)
Desolation Rose (2013)
Banks Of Eden (2012)
Tour Kaputt Live (2011)
The Sum Of No Evil (2007)
The Road Back Home (2007)
Instant Delivery dvd (2006)
Paradox Hotel (2006)
Adam & Eve (2004)
Unfold The Future (2002)
The Rainmaker (2001)
Space Revolver (2000)
Alive On Planet Earth (2000)
Flower Power (1998)
Stardust We Are (1997)
Retropolis (1996)
Back In The World Of Adventures (1995)

Ruim anderhalf jaar na By Royal Decree ligt er een nieuw The Flower Kings-album op de deurmat. Er is in die tijd wel het een en ander gebeurd in de Zweedse bloementuin.
Zack Kamins, de Amerikaanse toetsenman die het nodige muzikale avontuur terugbracht in de band, heeft afscheid genomen. De grote afstand en alle praktische obstakels die dat met zich meebracht, hebben hem hiertoe doen besluiten.

Hetzelfde besluit heeft Jonas Reingold genomen omdat het tourschema van Steve Hackett, zijn werkgever, zo intensief is dat Reingold geen tijd meer heeft voor The Flower Kings. Zijn plaats wordt, zoals tijdens de laatste tournee, ingenomen door Roine Stolt’s broer, Michael.
Sommigen zullen dat als een aderlating zien, maar daarmee doe je Michael Stolt tekort. The Flower Kings zijn in de jaren negentig groot geworden met hem als bassist. Oké, hij heeft niet die fantastische techniek van Reingold, maar is uitstekend in staat om een gevarieerde baspartij neer te zetten. Daarnaast heeft hij een dieper geluid dan Reingold en is hij vocaal gezien een verrijking.

Veel toetsen, waaronder alle Hammonds, worden op dit album door Roine Stolt zelf bespeeld. Voor het “heftigere werk” heeft hij de hulp ingeroepen van Lalle Larsson, bekend van Karmakanic en Agents Of Mercy. Larsson zal ook tijdens de komende tournee de band versterken met zijn onnavolgbare toetsenspel.
Het drumwerk van Mirko DeMaio staat op dit album prominenter en vetter in de mix dan op de voorgaande albums. Dat geeft de band beduidend meer power.

Dit zestiende album “Look At You Now” is niet het meest avontuurlijke van de Zweden. Het lijkt erop dat Stolt steeds verder wegdrijft van de Sturm und Drang-prog met de lange epics, vol met jubelende gitaren en toetsen, tempowisselingen, onverwachte twists en instrumentale apotheosen. De meeste tracks klokken tussen de drie en zes minuten met als uitzondering de afsluitende titeltrack van ruim elf minuten.
Veel van deze composities worden in een rustig tempo uitgevoerd. Daardoor hebben veel tracks een gedragen, dan wel balladachtig karakter en ontbreekt misschien daarom enigszins het speelse muzikale avontuur van weleer. Maar Stolt zou Stolt niet zijn wanneer hij niet met een subtiel gitaarrifje hier, een koortje daar, een Hammond-loopje of een keyboard-akkoord er tussenin, zoveel muzikale schoonheid weet te creëren dat je het er regelmatig warm van krijgt.

Het grote toverwoord in deze hele creatie is: MELODIE. Een aspect dat toch al hoog in het koninklijke vaandel stond maar op dit album tot een summum wordt uitgewerkt.
Twee nummers steken er in dat opzicht boven uit: The Queen, geïnspireerd door het overlijden van de Britse Queen Elizabeth II. Een prachtige, eenvoudige melodie op de Hammond, die bij elke herhaling op de gitaar verder wordt uitgepakt. Het intro en tussenspel op klassieke gitaar en spinet brengt ons terug naar het denkbeeldige hof uit de middeleeuwen.
Het tweede is Day For Peace, prachtig gezongen door Stolt zelf en Marjana Semkina, de Russische zangeres van Iamthemorning. Een mooi statement om juist deze Russische zangeres deze roep om vrede te laten zingen.
 

Tweede single The Dream heeft ook een sterke, maar eenvoudige, melodie. Mooi opgebouwd en in het instrumentale gedeelte worden de vocalen fraai ingezet om samen met de gitaar naar de climax toe te werken. Hetzelfde geldt voor The Light In Your Eyes.
De melodie van Seasons End lijkt voort te komen uit de Zweedse volksmuziek en het intro van Stronghold lijkt een beetje op The Steppes van Steve Hackett. Het vervolg van dit nummer is op en top Flower Kings: fraaie zang van Stolt en dito gitaarspel.
In Scars laat Stolt zijn blueshart spreken met een bijtende tekst over de talloze misstanden op onze planeet en een net zo bijtende gitaarsolo.

Gelukkig wordt er ook nog gegrooved op dit album. Een mooi voorbeeld hiervan is Mother Earth dat na een vlijmscherp openingskoortje heerlijk uit de startblokken schiet met een Brian May-achtige, meerstemmige gitaar. De sterke zang van Michael Stolt met zijn donkere geluid in het laag en soulvolle stemgeluid in de hoogte wordt fraai aangevuld met koortjes, een heerlijke song.
Father Sky is eigenlijk een korte herhaling van Mother Earth, maar nu in een 7/8 maat. Knap gevonden.
De liefde voor Queen klinkt ook duidelijk door in het vaudeville-achtige Hollow Man met af en toe weer dat typische Brian May gitaargeluid. In de tekst een duidelijke sneer naar de populistische leiders met hun holle kreten.
In de openingstrack, Beginner’s Eyes, klinken The Flower Kings als vanouds en gaat het alle kanten op.

De afsluitende titeltrack is de spreekwoordelijke kers op de taart. Een epic (met kleine letters) met een aantal tempowisselingen, fraaie melodieën, maar vooral met een overduidelijke Jon Anderson-vibe. Luister maar eens naar het begin en het eind (Give up give up give up give in). Deze track zou zomaar een leftover uit de “Invention Of Knowledge”-sessies  van Anderson/Stolt kunnen zijn. Voorwaar geen slechte bron.
De laatste klanken van het album komen echter letterlijk uit het slot van World of Adventures, de titeltrack van het eerste Flower Kings album, en daarmee is de cirkel weer rond.

Send this to a friend