Mede door de ruimhartige bijdragen van jullie als lezers eind 2022, werden in 2023 spijkers met koppen geslagen. Maandag 20 november 2023 was een heuglijke dag voor Progwereld. Op die dag werden bij de notaris de officiële handtekeningen gezet. Daarmee is Progwereld omgevormd tot Stichting Progwereld. Iets waar jullie naar wij hopen niets van gaan merken. Progwereld is als rechtspersoon evenwel beter in staat om de continuïteit van zijn activiteiten te garanderen en een meer aantrekkelijke partij voor lezers/donateurs/zakelijke contractpartijen bij donaties, sponsoring (ANBI) en het aangaan van zakelijke overeenkomsten.

Het aanstellen van een hoofdredacteur heeft de professionaliteit van Progwereld nog een extra impuls gegeven. Daarnaast onderging mede door jullie steun onze nieuwsbrief een flinke upgrade. Zo kun je nu vanuit de nieuwsbrief in je mailbox rechtstreeks doorklikken naar een recensie, nieuwsartikel of column. Dat vonden we zo mooi dat we de nieuwsbrief nieuwe stijl enkele weken dubbel stuurden. Op de valreep introduceerden wij een Progwereldse playlist op Spotify. Het aantal volgers is nu al spectaculair.

Het stokje

Op het redactionele front deed oprichter Maarten Goossensen in 2023 een stapje terug en droeg hij het stokje over aan ondergetekende. Het waarom kun je hier teruglezen. Met Roger Pruppers hebben we er een nieuwe recensent bij die zich vooral zal buigen over het hardere werk. Daarnaast keerde Ralph Uffing na een time-out terug op het nest.

Het Progjaar 2023

In vogelvlucht vatten wij het progjaar 2023 samen aan de hand van onderstaande jaarlijsten van onze teamleden. Ieder teamlid heeft in één alinea zijn nummer 1, zijn hele lijst of dit progjaar samengevat. Deze individuele lijstjes leveren een Progwereld top 10 op. Die onthouden wij je ook niet.

Progwereld in 2023

Zoals gebruikelijk was er ook in dit jaar verhoudingsgewijs veel ruimte voor albumrecensies. Concertbezoek stond dit jaar op een iets lager pitje. Of dat de naweeën zijn van corona, wie zal het zeggen. Daartegenover stond dat we verslag deden van concerten in het buitenland, zoals het optreden van Big Big Train in Londen en het optreden van Steve Hackett in Wuppertal (Duitsland). Maar we bezochten ook de reizende tentoonstelling The Art Of Hipgnosis in Groningen en de film “Squaring The Circle” van Anton Corbijn.

Ook de columns deden het goed. Zo schreven wij onder meer gedachtenspinsels over Chat GPT (twee keer zelfs), de Metal – RIO Schaal (tuinde jij daar ook in?), de ZZP-er en de Koekoek. Verder publiceerden wij onder regie van Friso Woudstra interessante specials over de Argentijnse progband Arco Iris en de Tsjechische groep Blue Effect. Niet direct namen die bij de gemiddelde progger in het geheugen gegrift stonden.

Het nieuwe jaar

Met in het Progvizier de verwachte albums en concerten in 2024, belooft ook dat een uitdagend jaar te worden. Zoals jullie van ons gewend zijn volgen we de ontwikkelingen in de progwereld op de voet en zullen daar verslag van doen. Mis je iets? Wij staan open voor jullie tips en suggesties.

Namens het hele team wensen we je een gelukkig, gezond en progressief 2024!

Hans Ravensbergen,
Hoofdredacteur

Hieronder tref je de top tien over 2023 van alle Progwereld-medewerkers aan.


De Progwereld redactie

We hebben alle lijstjes van de redactieleden naast elkaar gelegd. De eerste van elke lijst kreeg 10 punten, de tweede 9 en zo verder. Dat leverde het volgende totaaloverzicht op.

Band / Artiest

Album

1. Moon Safari Himlabacken Vol. 2
2. Peter Gabriel i/o
3. Steven Wilson The Harmony Codex
4. AVKRVST The Approbation
5. Riverside ID.Entity
6. Jordsjø Salighet
7. Edward Reekers The Liberty Project
8. Earthside Let the Truth Speak
9. Unitopia Seven Chambers
10. The Anchoret It all began with Loneliness

De individuele lijstjes zien er zo uit:

Marcel Debets

Ik vond 2023 een heel mager jaar als het gaat om prog. Gelukkig waren er een paar lichtpuntjes. Het nieuwe album van Haken is echt geweldig, na de muzikale krachtpatserij van Vector en Virus. Hoe goed i/o van Peter Gabriel is, kwam voor mij als een volslagen verrassing. En bij het verschijnen van The Harmony Codex dacht ik dat dit mijn absolute nummer 1 zou worden, maar hoe vaker ik hem luister, hoe verder hij naar onderen zakt. Het pakt me helaas gewoon niet meer na meerdere luisterbeurten.

​​

Band / Artiest

Album

1. Haken Fauna
2. Peter Gabriel i/o
3. RPWL Crime Scene
4. Steven Wilson The Harmony Codex
5. Riverside ID.Entity
6. Jordsjø Salighet
7. Soen Memorial
8. Einar Solberg 16
9. Jethro Tull Rökflöte
10. Amplifier Hologram

Alex Driessen

Verrassing van het jaar voor mij was I Am The Manic Whale, relatief onbekend met de bestaande catalogus van deze heren. Onvervalste progressieve rock uit Engeland, uitgevoerd door uitstekende musici. Prachtige melodieën en interessante verhaallijnen, verpakt in een rasecht conceptalbum. Invloeden van Big Big Train en in het voorbijgaan gebruikmakend van hun geluidstechnicus. Mijn gedoodverfde nummer 1 totdat PG langs kwam.

Band / Artiest

Album

1. Peter Gabriel i/o
2. I Am The Manic Whale Bumper Book of Mystery Stories
3. Moon Safari Himlabacken Vol. 2
4. Steve Thorne Malice in Plunderland
5. Lazuli Onze
6. Steven Wilson The Harmony Codex
7. Jethro Tull RökFlöte
8. The Flower Kings Look At You Now
9. Trevor Rabin Rio
10. Cyan Pictures From The Other Side

Jos Driessen

In de breedte was 2023 een prima progjaar met iedere week wel een nieuw album voor elk wat wils. Echter, van de ”Grote Prognamen” kwamen voor mij louter teleurstellende albums voorbij. Ze staan dan ook niet in mijn top 10, al zijn ze niet minder dan de albums die de podiumplaatsen net niet hebben gehaald, alleen verwacht je juist van hen veel meer. Er is ook hoop, dankzij AVKRVST met hun indrukwekkend debuutalbum The Approbation.

Band / Artiest

Album

1. AVKRVST The Approbation
2. Peninsula Anemoia (A Memory In Nine Movements)
3. Earthside Let the Truth Speak
4. The Black Cat’s Eye The Empty Space Between A Seamount And Shock​-​Headed Julia
5. Giant Sky Giant Sky 2
6. The Emerald Dawn In Time
7. Northodoxian Northodoxian
8. Mariusz Duda Afr AI D
9. IO Earth Sanctuary
10. Anubis Gate Interference

Maarten Goossensen

2023 was voor mij een vreemd (prog) jaar. Het was het jaar waarin ik een stap terug deed en de dagelijkse leiding overdroeg aan Hans Ravensbergen. Het was ook het jaar van een enorme muziekdip. Zelden hoorde ik zo weinig nieuwe albums. De ommekeer kwam met de nieuwe Steven Wilson en de zalige, pakkende muziek van Moon Safari, Oblivion Protocol en tRKProject. De passie is weer terug, op naar 2024!

Band / Artiest

Album

1. Steven Wilson The Harmony Codex
2. Moon Safari Himlabacken Vol. 2
3. Oblivion Protocol The Fall Of The Shires
4. tRKProject Odyssey999
5. Mice On Stilts I Am Proud Of You
6. Fish On Friday 8mm
7. Earthside Let the Truth Speak
8. Monarch Trail Four Sides
9. Dominic Sanderson Impermanence
10. Jordsjø Salighet

Erik Groeneweg

Band / Artiest

Album

1. Steven Wilson The Harmony Codex
2. Edward Reekers The Liberty Project
3. Subsignal A Poetry Of Rai
4. Southern Empire Another World
5. OK Goodnight The Fox And The bird
6. Moon Safari Himlabacken Vol. 2
7. Stefano Panunzi Pages from The Sea
8. The View Inside Strange Destinations
9. Riverside ID.Entity
10. Crown Lands Fearless

Math Lemmen

2023 was geen slecht jaar voor progrock. Unitopia leverde met Seven Chambers voor mij de ultieme mix van melodie, ritme, harmonie en muzikaal vakmanschap af. Op de voet gevolgd door de glorieuze terugkeer van Moon Safari, de band die zichzelf met Himlabacken Vol. 2 de spreekwoordelijke schop onder de kont verschafte. Peter Gabriel overtrof zichzelf met i/o, vooral de Inside Mix op de blu ray-schijf klinkt zó mooi…

Band / Artiest

Album

1. Unitopia Seven Chambers
2. Moon Safari Himlabacken Vol. 2
3. Peter Gabriel i/o
4. The Samurai Of Prog The Man In The Iron Mask
5. The Flower Kings Look At You Now
6. Rafael Pacha A Bunch Of Forest Songs
7. District 97 Stay For The Ending
8. Tiger Moth Tales The Turning Of The World
9. Edward Reekers The Liberty Project
10. Trevor Rabin Rio

Fred Nieuwesteeg

Als er één band is die mij steeds weer weet te raken, dan is het IO Earth wel. Dat lukte deze Britten met “Sanctuary” opnieuw, met veelstijlige bombast, hemelse zang en verschroeiende gitaarpartijen, naast hele kleine melodietjes, zoals het schitterende Close By. In het niet heel bijzondere progjaar, met wel een flinke stapel behoorlijk goede platen, is er een eervolle tweede plaats voor het Nederlandse project The Foundation, met “Mask”. Deze klassieke symfonische rock is een kolfje naar mijn hand.

Band / Artiest

Album

1. IO Earth Sanctuary
2. The Foundation Mask
3. La Bocca della Verità [Un]connected
4. Unitopia Seven Chambers
5. Jordsjø Salighet
6. Moon Safari Himlabacken Vol. 2
7. The Chronicles of Father Robin The Song & Tales of Airoea – Book 1
8. RPWL Crime Scene
9. Nexus Insania
10. Phoenix Again Vision

Mario van Os

Na een paar betere jaren in de Progmuziek was 2023 toch een beduidend minder goed jaar. De ‘grote namen’ bleven achter, omdat ze ofwel dit jaar geen album uitbrachten (gelukkig wel een mooi livealbum van Marillion) of het muzikaal over een andere boeg gooiden. Steven Wilson is al een tijdje een voor mij te poppy weg ingeslagen, Peter Gabriël weet mij niet te overtuigen (dan hoor ik toch liever zijn albums uit de vorige eeuw) en Arjen Lucassen is ook niet vernieuwend bezig (en komend jaar duikt hij wederom in het verleden). Gelukkig zijn er wel een paar mooie nieuwe ontdekkingen, zoals Edward Reekers die zijn leermeester overtreft, AVKRVST die bij meerdere van mijn collega’s tot de ontdekking van het jaar gerekend wordt en Entering Polaris en The Chronicles of Father Robin die in 2023 aan een indrukwekkende reeks albums zijn begonnen.

Band / Artiest

Album

1. Riverside ID.Entity
2. Dreamwalkers Inc The First Tragedy Of Klahera
3. Edward Reekers The Liberty Project
4. Katatonia Sky Void Of Stars
5. Mariusz Duda Afr AI d
6. RPWL Crime Scene
7. Kamelot The Awakening
8. AVKRVST The Approbation
9. Entering Polaris Atlantean Shores
10. The Chronicles of Father Robin The Songs & Tales of Airoea – Book 1

Roger Pruppers

Een jaar van muzikale ontdekkingen die hun weg gevonden hebben naar de hogere regionen van mijn jaarlijst. Bands met indrukwekkende debuutalbums (The Anchoret, AVKRVST), artiesten met een vooralsnog beperkte discografie die mij volkomen onbekend waren (Compass, Earthside). Dank aan de Progwereldfamilie voor het warme welkom en de mogelijkheid om in al het moois te duiken dat progrock en progmetal (nog steeds) te bieden hebben. Een aanzienlijk deel van deze lijst zou anders onopgemerkt aan me voorbij zijn gegaan. Hoe zonde was dat geweest!

Band / Artiest

Album

1. Compass A Silent Symphony
2. The Anchoret It all began with Loneliness
3. AVKRVST The Approbation
4. The Cryptex Nimbus
5. Earthside Let the Truth speak
6. Hemina Romancing The Ether
7. Crown Lands Fearless
8. Katatonia Sky Void of Stars
9. The Ocean Holocene
10. Unitopia Seven Chambers

Hans Ravensbergen

Mijn progjaar 2023 is zo gevarieerd als onderstaand lijstje. Acht verschillende nationaliteiten, dat zegt voldoende. De nominatie ‘mijn album van het jaar’ ging lang tussen TesseracT en nieuwkomer AVKRVST. De eerste heeft zichzelf mede dankzij topzanger Daniel Tompkins glansrijk overtroffen.

Band / Artiest

Album

1. TesseracT War Of Being
2. AVKRVST The Approbation
3. Mystery Redemption
4. Isobar III
5. Riverside ID.Entity
6. John Lönnmyr Aftonland
7. Compass A Silent Symphony
8. Tritop Rise Of  Kassandra
9. Oblivion Protocol The Fall Of The Shires
10. Kong Traders of Truth

Jacco Stijkel

Voor mij is “i/o” zonder twijfel de plaat van het jaar. De nieuwe Peter Gabriel is een intrigerende plaat die mij enorm raakt. Goede tweede en derde plaatsen voor de Scandinavische bands Moon Safari en Lumsk. Daarna volgen de platen die ik heel mooi vind, maar niet in de buurt komen van de top 3. Dat geldt ook voor platen die net buiten de top 10 zijn gevallen, maar wellicht als ik die net op een ander moment had samengesteld wel erin waren gekomen (bijvoorbeeld Galahad).

Band / Artiest

Album

1. Peter Gabriel i/o
2. Moon Safari Himlabacken Vol. 2
3. Lumsk Fremmende Toner
4. Nine Skies The Lightmaker
5. Pattern Seeking Animals Spooky Action At A Distance
6. Oblivion Protocol The Fall Of The Shires
7. Riverside ID.Entity
8. IO Earth Sanctuary
9. Katatonia Sky Void of Stars
10. The Foundation Mask

Ruard Veltmaat

Niet alleen het laatste jaar, maar eigenlijk de laatste drie, vier jaar verschuift mijn muzikale voorkeur klaarblijkelijk van progrock naar progmetal en andersoortige, zwaardere soorten metal. Dat uit zich ook in mijn absolute nummer 1: Marianas Rest met “Auer”. Voor de lezers van Progwereld zal deze snoeiharde plaat niet interessant zijn, vandaar dat de recensie ook niet op deze site te vinden is. Of is de melodieuze invulling van de muziek toch een reden om eens te luisteren? Verder vind je nog steeds echte progrockplaten in mijn top tien met een speciaal plekje voor Giant Sky 2 en het fantastische The Anchoret met “It All Began With Loneliness”. Ook mijn favoriete band Galahad slaat zijn vuisten nog op de poort van de top tien.

Band / Artiest

Album

1. Marianas Rest Auer
2. Giant Sky Giant Sky 2
3. The Anchoret It All Began With Loneliness
4. Solarcycles Lunar
5. Ignea Dreams Of Land Unseen
6. Fires In The Distance Air Not Meant for Us
7. Wedingoth Five Stars Above
8. Insomnium Anno 1696
9. Shylmagoghnar Convergence
10. Galahad The Long Goodbye

Friso Woudstra

Het jaar 2023, nou mijn favoriete progjaar was het niet. Eigenlijk heeft geen enkele nieuwe release me vastgepakt, met songs ingepakt, aan mijn stereo vastgeplakt of emotioneel afgemat. Vaak lag dat aan de zang of de productie. Wel waren er een paar albums tussen met sterke instrumentale stukken. En met een andere zanger was “Fire Fortellinger” een hedendaagse retro-klassieker geworden. Voor het wereldse jaar 2024 hoop ik op wat minder ge-dat-weten-we-nou-wel. Trouwens, waarom Roger Waters op één, wiens muzikale bijdrage naast Israël/Palestina, Oekraïne en het vele natuurgeweld tot de meest opzienbarende rampen van het jaar 2023 behoorde? Ja, die was gewoon leuk om te recenseren.

Band / Artiest

Album

1. Roger Waters Dark Side of the Moon Redux
2. Jordsjø Salighet
3. Dave Newhouse Manna/Mirage – Autobiographie
4. Karfagen Dragon Island
5. Mondo Drag Through the Hourglass
6. Isobar III
7. Zopp Dominion
8. John Lönnmyr Aftonland
9. Lars Fredrik Frøislie Fire Fortellinger
10. Mice On Stilts I Am Proud Of You