Karfagen

Land Of Green

Info
Uitgekomen in: 2022
Land van herkomst:  Oekraïne
Label: Caerllysi Music
Website:  https://antonykalugin.bandcamp.com/
Tracklist
Horizons (part 1) (7:34)
Horizons (part 2) (9:10)
Shade Of Green (3:00)
The Blossom (2:26)
Lunar Trip (6:48)
Sleeping Beauty (part 1) (3:12)
Sleeping Beauty (part 2) (4:27)
Horizons (single versie) (5:07)
Ivan Goritski: drums
Konstantin Ionenko: basgitaar
Andrey Kobylianskii: gitaar
Antony Kalugin: toetsen, zang, vocoder, percussie
Sergii Kovalov: accordeon
Elena Kushchii: fluit
Alexandr Pavlov: gitaar
Oleg Prokhorov: basgitaar
Yan Vedaman: saxofoon
Land Of Green (2022)
Land Of Green And Gold (2022)
The Principles And Theories Of Spektra (2020)
Birds Of Passage (2020)
The Sandpiper's Symphony (2020)
Echoes From Within Dragon Island (2019)
Messages From Afar (2017)
Spektra (2016)
7 (2015)
Magician's Theatre (2014)
Aleatorica (2013)
Lost Symphony (2011)
Solitary Sandpiper Journey (2010)
The Key To Perception (2009)
The Space Between Us (2007)
Continium (2006)

Het is een enorm hard gelag…….

Enkele weken nadat Antony Kalugin met zijn band Karfagen het album “Land Of Green And Gold” uitbracht verwoestte Russische raketten een groot deel van zijn woonplaats Charkov. Evenals veel anderen vertrok hij halsoverkop met zijn vrouw (zangeres Olha Rostovska) en kind in een met onder meer toetsenborden volgepakte auto naar het relatief veilige deel van zijn land. Vrouw en kind reisden door naar Polen. Kalugin zelf mocht het land niet uit en zocht zijn heil in Lviv, bij Dmytro Ignatov, een bevriende muzikant.

Het voorliggende “Land Of Green” is een cd met extra nummers die oorspronkelijk bedoeld waren voor het album “Land Of Green And Gold”. Dat zou een dubbelalbum opgeleverd hebben. Daarom besloot Kalugin het als apart album uit te brengen, al ligt aan marketingtechnische reden ook voor de hand. Iets wat ik hem gezien de onderhavige situatie direct vergeef.

De hoofdmoot van het veertig minuten klokkende schijfje bestaat uit het tweedelige Horizons van bijna 17 minuten. Het is een aanvankelijk lichtvoetig en dromerig stuk met hoofdzakelijk toetsen en gitaar in een ondersteunende rol. De muziek danst en twinkelt alsof de prille lentezon door je raam naar binnen prikt. Ongemerkt maakt het samenspel van toetsen en gitaar steeds meer plaats voor het zalige gitaarspel van Alexandr Pavlov. Op het tweede deel, met sterke invloeden van Focus, zijn die rollen omgedraaid en werkt men naar een climax. Het melodieuze thema, wat je ook hoort op “Land Of Green And Gold”, komt een aantal keren terug. Ik verwonder mij nog steeds over de gave van Kalugin om als het ware van niets iets prachtigs te maken. Zijn composities blijven zelden of nooit hangen. Ze zijn daarentegen een grote avontuurlijke muzikale reis waarvan het eindpunt niet bij voorbaat vast staat.

Het kalme Shade Of Green doet vanwege het retro-toetsenspel denken aan voormalig Flower Kings toetsenman Tomas Bodin. Het enige nummer met zang van Kalugin zelf is The Blossom. Het is een mooi gezongen en intieme balad. Het authentieke Karfagen hoor je op Lunar Trip. Het toetsenspel, waaronder veel piano is jazzy en de folkachtige inkleuring komt voor rekening van Sergii Kovalov op accordeon. Het geheel doet ook geïmproviseerd aan. Besloten wordt met het eveneens uit twee delen bestaande Sleeping Beauty. Een prachtig poëtisch aandoend stuk dat als een muzikale wandeling is door Antony Kalugin’s tuin.

“Land Of Green” is meer dan alleen een bonus of fan-release. Het album past naadloos in de lange rij albums die Karfagen heeft uitgebracht. Vooralsnog is het album alleen digitaal beschikbaar via zijn Bandcamp-website. Op een geschikt moment zal deze ook als cd beschikbaar komen. Ik zeg, twijfel niet en schaf de digitale versie aan. Het zal Antony Kalugin helpen zijn land ooit weer op te bouwen tot een land van groen (en goud).

Send this to a friend