Karfagen

Messages from Afar: Second Nature

Info
Uitgekomen in: 2024
Land van herkomst: Oekraïne
Label: Caerlyssi Records
Website: https://antonykalugin.bandcamp.com/
Tracklist
Ride Your Dream (3:42)
Fantasion (7:26)
November Blue (4:34)
Bond of Love (expanded version) (7:02)
Agora by Night (4:32)
Daybreak (3:47)
Bright Little Star (Part 1) (3:56)
Searching for Mr. Kite (11:06)
Second Nature (2:26)
Ivan Goritski: drums
Alexandr Ignatov: toetsen
Dmytro Ignatov: gitaar
Konstantin Ionenko: basgitaar
Antony Kalugin: toetsen, zang, gitaar
Vladislav Karbovski: basgitaar
Maria Panasenko: zang
Yan Vedaman: saxofoon
Max Velychko: gitaar

Met medewerking van:
Colin Bass: zang
Messages from Afar: Second Nature (2024)
Passage To The Forest Of Mysterious & Birds (2023)
Land Of Green And Gold (2022)
The Principles And Theories Of Spektra (2020)
Birds Of Passage (2020)
The Sandpiper's Symphony (2020)
Echoes From Within Dragon Island (2019)
Messages From Afar: First Contact (2017)
Spektra (2016)
7 (2015)
Magician's Theatre (2014)
Aleatorica (2013)
Lost Symphony (2011)
Solitary Sandpiper Journey (2010)
The Key To Perception (2009)
The Space Between Us (2007)
Continium (2006)

Onverdroten graat Antony Kalugin voort, het ene na het andere album afleverend. Het jaar 2024 is nog maar net begonnen of het volgende van Karfagen ligt alweer in de schappen. “Massages from Afar:  Second Nature” is weer zo’n titel die de sfeer al verraadt zonder dat je ook maar een noot van de muziek hebt gehoord. Het is een vervolg op “Messages from Afar: First Contact” uit 2017.

Meteen met de eerste klanken van Ride Your Dream zuigt Kalugin de luisteraar zijn fantasiewereld in. Het is erg dromerig en sprookjesachtig allemaal en de wat zalvende stem van Kalugin draagt hieraan bij. Uitbundig bespeelt hij zijn toetsenarsenaal en het is slechts een kwestie van tijd voordat de eerste gitaarsolo zich aandient.
Fantasion is helemaal instrumentaal en dat is eigenlijk wel zo prettig. We horen een erg mooi samengaan van toetsen en gitaar, Kalugin en Dmytrov Ignatov soleren om beurten dat het een lust heeft. We kunnen meer in de relaxstand bij November Blue. Veel toetsen uiteraard, maar de saxofoon van Yan Vedaman zorgt voor een licht lounge-/fusionsfeertje. Fraai is de hoge zang van Maria Panasenko in Bond of Love, dat verder bol staat van de contrasten. Akoestisch gitaargetokkel staat tegenover de pittigste riffs van het album. Moogish toetsenspel gaat aan messcherpe gitaarsolo’s vooraf. Dit nummer spreekt mij het meeste aan.
 

Max Velychko mag even shinen in Agora by Night. Hij gitaartokkelt fraai het hele nummer door, dat halverwege nog even mooi openbreekt door een toetseninterventie van Kalugin. Het derde en laatste gezongen stuk is getiteld Bright Little Star. Toch wel verrassend draaft Colin Bass (sinds mensenheugenis de bassist van Camel!) op als zanger in deze helaas een beetje zeikerige ballade. Met dik elf minuten is Searching For Mr. Kite weer op en top Karfagen. Weelderig, vrolijkstemmend en zweverig toetsenspel, vergezeld van al even melodieuze gitaarsolo’s brengt de symfonische rock weer erg dichtbij.

What you see is what you get. Zeg Karfagen en je krijgt dit. You love it or you hate it. Scoort laag op de Schaal van Verrassing, hoog op die van Herkenbaarheid. Voor mij mag het, met “Messages from Afar: Scond Nature” heeft Kalugins Karfagen er weer een heerlijk album, vol met warme, melodieuze klanken, bij.

Send this to a friend