Pineapple Thief, The

Hold Our Fire

Info
Uitgekomen in: 2019
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Kscope
Website: http://www.pineapplethief.com/
Tracklist
Try as I Might (4:49)
Threatening War (6:43)
Uncovering Your Tracks (4:38)
All That You've Got (3:26)
Far Below (4:46)
Not Naming Any Names (2:16)
White Mist (10:35)
Shed a Light (5:44)
3000 Days (7:17)
Gavin Harrison: drums
Steve Kitch: toetsen
Bruce Soord: gitaar, zang
Jon Sykes: basgitaar

Met medewerking van:
George Marios: gitaar, achtergrondzang
Hold Our Fire (2019)
Dissolution (2018)
Were We Stood (2017)
Your Wilderness (2016)
Magnolia (2014)
Introducing The Pineapple Thief (2014)
Build A World (ep) (2013)
All The Wars
(2012)
Show A Little Love ep (2011)
Someone Here Is Missing
(2010)
The Dawn Raids (Part 2) ep (2009)
The Dawn Raids (Part 1) ep (2009)
3000 Days (2009)
Tightly Unwound (2008)
What We Have Sown (2007)
Little Man (2006)
10 Stories Down (2005)
Variations On A Dream (2003)
137 (2001)
Abducting The Unicorn (1999)

Direct na het uitbrengen van het album “Dissolution” gaat The Pineapple Thief op een Europese headline toer waarbij ze zestien podia aandoen. Tijdens deze toer – die start 15 september 2018 in Parijs en eindigt op 6 oktober in een uitverkochte O2 Empire Shepherds Bush, te London – wordt met name het recente werk van dit laatste studio album gebracht.

Op de live registratie “Hold Our Fire” wordt een doorsnede gepresenteerd van deze toer, waarbij vanuit meerdere opnamen een totaaloverzicht is gemaakt. Op het korte nummer Pillar Of Salt na, is het volledige album “Dissolution” live vertolkt op deze livecompilatie. Vreemd genoeg is het beste nummer niet van het genoemde album, maar het nummer 3000 Days van het uit 2010 stammende album “Someone Here is Missing” is een van de hoogtepunten.

De najaarstoer van The Pineapple Thief deed natuurlijk ook Nederland aan. Op 29 September 2018 speelden ze in een goed gevulde Melkweg in Amsterdam. Jammer genoeg kon geen van onze recensenten daarbij aanwezig zijn, maar aan de verschillende collega rapportages te zien hebben we daar wel wat gemist. Ik heb overigens geen idee of er opnames van het optreden in Amsterdam zijn terecht gekomen op dit album, daar ik op dit moment geen info heb over welke nummers waar zijn opgenomen. De setlist van die avond, maar ook van alle andere avonden van deze toer, is een stuk uitgebreider dan wat op dit livealbum is terecht gekomen. Enerzijds is dat jammer, want ik had graag gehoord hoe de volledige set had geklonken. Anderzijds is het ook wel begrijpelijk, omdat eind 2017 nog het live album “Where We Stood” verscheen waar zo’n beetje alle andere nummers ook zijn gespeeld.

“Hold Our Fire” is een prima live vertolking van het genoemde studio album “Dissolution”. De nummers worden bijna perfect vertolkt. Dat is natuurlijk een prima prestatie, maar ik mis een beetje de live sfeer en ruimte voor experimenten en uitspattingen. Zeker, er zijn enkele schitterende (gitaar)solo’s die wat extra’s toevoegen en met name Gavin Harrison laat prima van zich horen, maar het klinkt allemaal te steriel, te vlak en te perfectionistisch. Ook laat de wijze waarop het album is samengesteld geen ruimte voor de interactie met het publiek, die er zeker geweest moet zijn tijdens de optredens. Een prima document dus, maar ten opzichte van het studio album is er niet veel nieuws te ontdekken.
Hoogtepunt op het album is zonder twijfel Threatening War. De emotie die in dit nummer wordt gelegd is onbeschrijfelijk. Bruce Soord is hier op z’n best, de muziek is heerlijk geproportioneerd, en ook Gavin Harrison zorgt voor een extra dimensie. Zoals Maarten al opmerkte ‘Zijn strakke en sprankelende stijl stuwt dit album tot hoge hoogtes’. Het zijn bijna de hoogtijdagen van Porcupine Tree die hier herleven. Maar ook bassist Jon Sykes en toetsenist Steve Kitch mogen niet worden uitgevlakt.

The Pineapple Thief timmert al een flink aantal jaren aan de prog-weg. Deze livecompilatie met nummers van hun laatste album laat nogmaals zien waartoe deze band in staat is. Of zoals Bruce Soord zelf aangeeft ‘It’s a great souvenir from such a memorable tour’. Voor degenen die vorige jaar het studioalbum hebben gemist, is er nu een nieuwe kans om deze muziek aan te schaffen. Voor de fans die het album “Dissolution” al in hun bezit hebben is er nu de mogelijkheid om een andere versie van de nummers te bemachtigen.

Send this to a friend