Herinneren jullie je dat nog, die zogenaamde hitlijstjes met quasi-leuke verwijzingen naar leraren of medescholieren? Een populair tijdverdrijf voor met name de redacteuren van schoolkranten en de muzieksamenstellers/platendraaiers op schoolfeesten.

Sexy Legs voor die lerares Duits die nou nèt niet over zo’n onderstel beschikte. Of Fool On The Hill voor de directeur, Voulez Vous Coucher Avec Moi voor … nou ja, jullie begrijpen mij wel. Zo waren vooral Lazy (Deep Purple), Hot Love (T-Rex) en School’s Out (Alice Cooper) behoorlijk populair in dit soort lijstjes. Om volstrekt duidelijke redenen.

Tja, en dan heb je niks te doen thuis: je tuin ligt er picobello bij, die slaapkamer muur is eindelijk geschilderd, het schuurtje heeft een beurt gehad. Je kunt weer van het frame van je fiets eten en de vloer heeft zijn onderhoudsbeurt gehad.

Dan denk je aan songs, liedjes, nummers die toepasselijk zouden zijn in het huidige tijdperk van angst, verwarring en voorzichtig optimisme. En dan blijken er hele rijen met zeer van toepassing zijnde songs te bestaan. Zo zou de hele “Dark Side of the Moon” kunnen passen en ook veel nummers van “The Wall” komen in aanmerking. Dat geldt ook voor veel muziek van IQ, zou dat toeval zijn? Dat met name Pink Floyd en IQ goed zijn voor veel kommer en kwel, een gevoel wat de manier van denken momenteel weergeeft? Afijn, van het een kwam het ander en voordat ik me goed en wel realiseerde waar ik mee bezig was had ik dus een lijstje samengesteld met nummers die voor mijn gevoel de huidige staat van de wereld redelijk goed beschrijven.

Het is maar een beperkte opsomming, in willekeurige volgorde, verre van volledig en ook nog eens gekleurd door mijn eigen muzieksmaak en kennis van het genre. Het is trouwens een top 20 plus geworden, titels te over. Ik ben benieuwd naar jullie reacties op Facebook en Twitter en de aanvullingen die er ongetwijfeld zullen zijn. Daarnaast hoop ik van harte dat we over enige tijd (weken, maanden?) een compleet ander lijstje kunnen samenstellen met vooral veel Supertramp en Barclay James Harvest. Ofwel opbeurend en positief, maar vooral zonniger; dat kunnen we momenteel wel gebruiken. Blijf vooral gezond en op anderhalve meter van elkaar. En luister naar prog.

Genesis – Invisible Touch

Een betere omschrijving van het virus is bijna niet te maken: je ziet het niet maar je voelt het des te meer.

Transatlantic – Is It Really Happening?

Zo zal ongeveer de vraag zijn geweest toen de daadwerkelijke reikwijdte van de pandemie bekend werd. Ongeloof en angst strijden om voorrang.

Pink Floyd – Breathe

Ademhalen, zo logisch en zo noodzakelijk. Maar tegenwoordig ook een groot risico en dus vaak met behulp van een mondkapje

Brand X – Virus

In 2015 waarschuwde miljardair Bill Gates al voor een dreigende pandemie. Hij voegt de daad bij het woord als het gaat om de oplossing. Ondanks complottheorieën.

IQ – Dark Matter

En zo voelt het aan: een donker, ongrijpbaar iets wat op elk moment weer kan aanwakkeren. En erger: vele mutaties kent.

Steve Hackett – Please Don’t Touch

Tja, de titel spreekt voor zichzelf, even niet aanraken a.u.b.

David Gilmour – Rattle That Lock

Vooral de jeugd heeft het moeilijk met de beperkingen, het raakt hen immers niet, ze zijn ‘onsterfelijk’. Jongeren rammelen dus nadrukkelijk aan de poort van wat (on)mogelijk is.

Barclay James Harvest – Looking From The Outside In

De grote verliezers zijn de ouderen in verzorgingshuizen. De kwaliteit van leven was al minimaal, nu mogen ze alleen nog maar contact hebben met hun familie/bekenden achter glas.

Phil Collins – In The Air Tonight

Het virus beweegt zich mysterieus via druppels of zelfs in minuscule wolkjes, lastig te bestrijden.

Caravan – Six Feet Underground

Meer dan 400.000 slachtoffers wereldwijd, wat moet je daarop nog zeggen.

Arena – Contagious

Besmettelijk is zowel positief als negatief te gebruiken, laten we hopen dat het binnenkort nog maar één betekenis heeft.

Wishbone Ash – Way Of The World

De 1,5 meter samenleving, we kijken er al niet meer van op. Een blijvertje?

Yes – Close To The Edge

We zeilen af en toe scherp aan de wind (protestdemonstraties in de grote steden), nieuwe virus uitbraken liggen op de loer, bevinden we ons aan de rand van de afgrond?

Genesis – Land of Confusion

Complete werelddelen in rep en roer, verschillende manieren van aanpak, de totale samenleving ontregeld. En dan hebben we het nog niet eens over de wereldleiders met hun eigen belangen.

Kansas – Point Of Know Return

Als je voor een bepaalde strategie kiest dan kun je niet zomaar even het roer omgooien. Zie het verhaal van de Zweedse Jaap van Dissel. Zweden heeft met zijn controversiële aanpak het hoogste aantal sterfgevallen per 100.000 inwoners.

Marillion – F.E.A.R.

De pandemie zorgt voor angst, fysieke en mentale angst. Niet alleen voor directe besmetting maar ook voor de economische gevolgen.

Flying Colors – Mask Machine

De ‘klucht’ met de mondbescherming zal nog wel een staartje krijgen: wel of niet noodzakelijk. Wel of niet voorradig, noodzakelijke bescherming of schijnvertoning, het laatste is er nog niet over gezegd.

Caravan – Trust Me I Am A Doctor

Hoeveel specialisten hebben we niet voorbij zien komen de afgelopen maanden. Vaak nog met een tegenstrijdige mening, want zo werkt het nou eenmaal in de wetenschap: er is geen unieke, breed gedragen waarheid.

Sky – Keep Me Safe And Keep Me Warm

De pandemie kent ook een zachte, warme kant: de onderlinge saamhorigheid wordt versterkt, het respect voor zorg-, supermarkt- en politiepersoneel wordt vergroot, een nieuwe solidariteit ontstaat, evenals ooit in oorlogstijden.

Pink Floyd – Coming Back To Life

Langzaam maar zeker zet de wereld zich weer in gang. Maar waar naartoe, naar ‘het nieuwe normaal’?

Yes – Changes

Veranderingen zijn noodzakelijk, ja maar hoe? En voor hoelang, hoe ziet de wereld eruit na corona? Kunnen we iets leren van de huidige situatie?