Dream Theater

Lost Not Forgotten Archives: Live In NYC - 1993

Info
Uitgekomen in: 2022
Land van herkomst:  Verenigde Staten
Label: InsideOutMusic
Website:  http://www.dreamtheater.net
Tracklist
CD1:
Metropolis (9:20)
A Fortune In Lies (5:19)
Under A Glass Moon (7:22)
Surrounded (5:58)
Ytste Jam / Drum Solo (10:01)
To Live Forever (5:58)
Take The Time (10:51)

CD2:
Eve (5:26)
Pull Me Under (8:24)
Another Day (4:36)
Another Hand (2:11)
The Killing Hand (8:05)
A Change Of Seasons (20:00)
Wait For Sleep (2:49)
Learning To Live (13:27)
James LaBrie: zang
Kevin Moore: toetsen
John Myung: basgitaar
John Petrucci: gitaar
Mike Portnoy: drums

Alsof er geen klimaatcrisis bestaat, geen oorlog in Europa woedt of de inflatie hoogtijdagen doormaakt, Dream Theater en InsideOutMusic gaan onverdroten door met het in hoog tempo (opnieuw) uitbrengen van archiefmateriaal.

De volgende in de reeks “Lost Not Forgotten Archives” is het dubbel-live album “Live In NYC – 1993”. Ik moet zeggen, een interessante uitgave, al neemt het mijn scepsis over deze reeks niet weg. Waarom interessant? Eenvoudigweg omdat de tand des tijds geen vat lijkt te hebben op de nummers van bijna drie decennia geleden. De opname dateert van 4 maart 1993, tijdens het optreden in Limelight in New York. Kort daarna maakte Dream Theater de oversteek naar Europa. Daar speelde men onder meer op 23 april 1993 in de destijds befaamde Marquee in Londen. Het tastbare resultaat daarvan vind je op de cd “Live At The Marquee”, met daarop een uittreksel van de setlist van “Live In NYC”.

Op deze dubbelaar, met de aanzienlijke speelduur van 120 minuten, vind je versnipperd het volledige album “Images And Words”. Daarnaast enkele nummers van “When Dream And Day Unite”, Niets nieuws onder de zon derhalve. De bijzonderheid, of charme zo je wilt, van deze uitgave zit hem met name in de aanwezigheid van ten eerste de integrale uitvoering van A Change Of Seasons. Bedenk dat dit nummer van ruim twintig minuten pas twee jaar later officieel op cd werd uitgebracht.

Ten tweede passeren enkele minder gangbare nummers de revue. Dat zijn To Live Forever, wat dateert uit de beginperiode van Dream Theater. Het haalde nooit een officieel studio-album, maar staat wel op de fanclub cd “Cleaning Out The Closet” uit 1999. Mocht je in het bezit zijn van de verzamelaar “Greatest Hit”, dan hoor je hem ook daar. Wellicht een van de mooiste onbekende nummers van de groep is het instrumentale Eve. Ooit (helaas alleen) uitgebracht als bonus cd op de Japanse uitgave van het album “Awake”. Ten slotte The Killing Hand, voorafgegaan door het korte en als intro te boek staande Another Hand. Beide nummers uit het Dominici-tijdperk worden live niet vaak gespeeld.
Ondanks dat deze uitgave van een nieuwe mastering is voorzien, klinkt alles ruw en verre van gepolijst. Waar ‘officiële’ live-albums van Dream Theater bestaan uit zorgvuldig geanalyseerd materiaal met daaroverheen een gelikte productie, gaat met name James Labrie op dit archiefmateriaal vaak met de spreekwoordelijke billen bloot. Enerzijds siert dat de man, anderzijds is hij na al die jaren inmiddels de schaamte voorbij. Dus hij kan het lijden, zeg ik maar.

Kortom, dit album is een must voor de doofblinde verstokte verzamelaar. De meer kritische luisteraar kan zijn euro’s alleen spenderen indien hij de genoemde bijzonderheden op waarde schat.

Send this to a friend