Dreamwalkers Inc

The First Tragedy Of Klahera

Info
Land van herkomst: Nederland
Label: https: http://www.layered-reality.com/
Website: https://www.dreamwalkersinc.com/
Tracklist
Justice, My Tragedy (8:38)
Child of the Bloodmoon (4:36)
Oldstead (5:49)
Broken Puzzle Piece (6:16)
It Lives (5:38)
Despicable (5:33)
Knowledge From Afar (5:07)
Celebrations (7:37)
Mother Dearest (13:40)
Pushed (4:06)
Heroes And Charlatans (4:42)
Discovery (3:51)
Chain of Consequences (11:14)
Radina Dimcheva: zang
Sander van Elferen: drums
Lennert Kemper: gitaar
Bjorn van der Ploeg: basgitaar
Norbert Veenbrink: gitaar
Tom de Wit: zang, toetsen

Met medewerking van:
Rania Bailey: stem van ‘Megonia’
Iris de Boer: stem van ‘Klahera’
Richard de Geest: stem van ‘Sonfred/Elder’
Rich Gray: stem van ‘Syrrus’
Holly Royle: stem van ‘Syriana’
The First Tragedy Of Klahera (2023)
A Night At The Theater (2020)
First Re-Draft (2019)

Als TDW:
Fountains (2021)
The Days The Clock Stopped (2020)
The Antithetic Affiliation (2017)
Aphrodisia (Ep-2016)
Anthem (Ep-2016)
Music To Stand Around And Feel Awkward To (2014)
First Re-Draft (2011)
Scrapbook (2011)
The Haunts (2008)
Up Close And Personal (2006)
Promotorium (Ep-2005)
First Draft (2004)

Dreamwalkers Inc was de liveband, geformeerd rondom zanger en tekstschrijver Tom de Wit (aka TDW). Hun belangrijkste werk tot nu toe is vastgelegd op het livealbum “A Night At The Theater“. Opgericht als de ‘begeleidingsband’ voor de muziek van TDW is deze zeskoppige bemanning uitgegroeid tot een hechte, op zichzelf staande band. Het nieuwe materiaal op dit album is de eerste echte band-inspanning met de volledige samenwerking van alle leden. Daarmee kan dit als het debuutalbum van Dreamwalkers Inc gezien worden, met een sterke oorsprong in het reeds bestaande materiaal van deze band en TDW. Live is deze band natuurlijk nog steeds imposant en het is dus ook niet verwonderlijk dat hun luisterparty – waar ze het gehele album live ten gehore hebben gebracht – tijdens ProgPower Europe 2023 was. In 2016 maakte Dreamwalkers Inc hun eerste optreden op dit festival in Baarlo.

“The First Tragedy Of Klahera” is een conceptalbum dat in ruim 87 minuten het verhaal vertelt van een jong meisje genaamd Klahera dat als wees wordt gevonden onder een bloedmaan en door een liefdevolle gemeenschap wordt geadopteerd in de stad Oldstead. Het verhaal speelt zich af in een gesloten gemeenschap waarin de ouderen de wet voorschrijven en religie en bijgeloof de waarden zijn. Klahera past hier duidelijk niet in omdat ze deze oude manieren in twijfel trekt, rebelleert en zich anders voelt dan de anderen. Parallellen naar onze huidige tijd, met de sociale druk om ergens bij te willen horen, zijn natuurlijk te trekken. Het is dan ook aan de luisteraar om een interpretatie te geven aan deze verhaallijn.

Muzikaal is dit album enerzijds gebaseerd op hun eerdere werk van TDW, maar tegelijkertijd verkent Dreamwalkers Inc ook nieuwe wegen. Is de muziek van TDW vooral stevige progmetal, muziek met stevige zang, gitaarsolo’s en hier en daar symfonische elementen, nu horen we ook emotionele melodieën, melancholische stukken, jazz-fusionelementen en klassieke invloeden. Tom de Wit wordt vocaal bijgestaan door Radina Dimcheva. Deze vrouwelijk tegenpool van De Wit geeft een extra dimensie aan de muziek. Op diverse plekken waar de dialoog tussen De Wit en Dimcheva op de spits wordt gedreven, herken ik vergelijkbare tegenstrijdige zangpartijen als tussen Gomans en Jansen op “Invisible Circles” van After Forever. De zangpartijen worden aangevuld met een vijftal gastrollen die ieder een eigen personage in het verhaal vertolken. Deze aanpak zien we natuurlijk vaker in een rockopera – waartoe we “The First Tragedy Of Klahera” ook mogen rekenen – en dat pakt hier zeker goed uit. Deels verhalend (gesproken tekst) en aangevuld met zang wordt de verhaallijn overgebracht. Iets wat we bijvoorbeeld in het werk van Clive Nolan ook horen.
Het album opent met Justice, My Tragedy. Een nummer dat in eerste instantie duidelijk aansluit bij het eerdere werk van Tom de Wit en het eerste album “First Re-Draft” van DWi. Gaandeweg het nummer horen we echter de muzikale vooruitgang van de band. Vooral de afwisseling in gitaarwerk tussen beide gitaristen Lennert Kemper en Norbert Veenbrink, die ieder hun eigen stijl tentoonstellen, is opvallend. Ook de solide basis van drums en basgitaar, waarbij een solo niet geschuwd wordt, is een belangrijk onderdeel van de muziek. Child of the Bloodmoon is een emotioneel muziekstuk, met rustige melodieën, zachte zanglijnen en kalme akoestische soundscapes. De overgang naar Oldstead is dan weer heftig. Deze continue veranderingen in ritme, diversiteit in tempo en wisseling in genres, maken dit tot een progressief interessant album.
Een ander goed voorbeeld van tempo- en genrewisselingen is het eind oktober – op halloweenavond – uitgebrachte nummer Despicable. Geïmproviseerde jazzy segmenten worden afgewisseld met djentachtige riffs (denk aan Meshuggah en Textures), melodische (hard)rock en thrashmetalgeluid. Grunts (alhoewel De Wit zich hier nog inhoudt), cleane vocalen en koorzang horen we hier voorbij komen.

Het epische nummer Chain of Consequences sluit het album af. In ruim elf minuten wordt de conclusie getrokken uit het verhaal. In een soort rechtspraak – voor zover mogelijk in deze besloten gemeenschap – wordt de buitenstaander Klahera verbannen. Alhoewel dit een duidelijke (wellicht onrechtvaardige) afsluiting lijkt van dit verhaal, is dit slechts het eerste in een reeks van albums. Het verhaal wordt vervolgd op het volgende album…

Send this to a friend