Medea

A Fate Symphony

Info
Land van herkomst: Nederland
Uitgekomen in: 2020
Label: Snakebite Records
Website: medeamusic.wixsite.com/medea
Tracklist
Seizures (6:05)
Traces of a Fate Symphony (7:59)
To Change History (5:27)
Regression (5:31)
Chest Without Books (5:58)
Hungarian Dance (2:54)
Blood Countess (4:38)
Nova Zembla (Third Time's a Charm) (7:49)
Orange's Brides (5:36)
Murderer or Martyr (9:53)
- Act.I – Youth
- Act.II – Grudge
- Act.III – Betrayal
- Act.IV – Doubt
- Act.V – Relapse
Henry Meeuws: gitaar, toetsen, piano

Met medewerking van:
Igor Koopmans: drums
Frank de Groot: basgitaar
Iris Gilsing: clarinet

Zang:
Bart Schwertmann: als Lucas
John 'Jaycee' Cuijpers: als Dr. Istvan Kohary
Bas Dolmans: als Hugo Grotius
Sandra Peeters: als Maria van Reigersberch
Robbie van Stiphout: als Gyorgy Thurzo
Noor van der Voort: als Erzsebet Bathory
Ernst Le Cocq d'Armandville: als Willem Barentsz
Joss Mennen: als Balthasar Gerard
Jo de Boeck: als Gerrit de Veer & Crew
Marloes Kooter, Babz Verhoeven, Josien Obers, Inge van Asseldonk: als Orange’s Brides
A Fate Symphony (2020)
Northern Light (2017)
Room XVII (2006)
Individual Unique (2002)
Tales of a Mystic (Demo 1999)

Het fenomeen rockopera is een steeds populairder wordende muziekvorm binnen ons genre. Arjen Lucassen is hier met Ayreon zeker debet aan, maar we kennen ondertussen meerdere bands die dit fenomeen verder op de kaart zetten. Denk onder andere aan Magoria, Avantasia, Flaming Row en JJ Chardeau. En dan hebben we natuurlijk ook nog het Medea-project van Henry Meeuws.

Al ruim 20 jaar maakt Henry Meeuws onder de naam Medea symfonische rockopera’s. Net als op zijn vorige albums wordt in dit vierde conceptalbum wederom een link gelegd naar de wereldgeschiedenis en evenals in “Room XVII” houdt Meeuws het weer dicht bij huis met een link naar de Nederlandse geschiedenis. Meeuws gebruikt daarnaast ook zijn huidige baan bij een EMU (Epilepsy Monitoring Unit) als inspiratiebron. Het concept handelt over een patiënt met epilepsie die, omdat hij in ons land niet geholpen kon worden, zijn heil zoekt bij een Hongaarse neuroloog. Deze neuroloog – Dr. Istvan Koháry – claimt hem wel te kunnen helpen, maar hij heeft ook hele andere bedoelingen. Via de protagonist wil hij de geschiedenis herschrijven.

Hoewel we Medea als een éénmansproject kunnen betitelen, heeft Meeuws zich wederom weten te omringen met min-of-meer dezelfde muzikale bezetting als op zijn vorige album. Op drums vinden we weer Igor Koopmans en op basgitaar Frank de Groot. Als speciale gast horen we Iris Gilsing op clarinet. In met name Chest Without Books horen we Gilsing een prachtige rol vervullen. Hier moet ik toch wel even denken aan het fluitspel van Thijs van Leer in Ayreon’s “Into The Electric Castle”. Het meest opvallende nummer van het album is toch wel het instrumentale Hungarian Dance. Een bewerking van de klassieke composities van Johannes Brahms, een stukje folkmuziek in een uitzonderlijk modern jasje, met in plaats van een volledige orkest, moderne instrumenten met piano en clarinet.

Zoals het bij een goede rockopera hoort heeft Meeuws, naast de gastmuzikanten, een keur aan zangers en zangeressen opgetrommeld. Te beginnen met Bart Schwertmann – bekend van het laatste album “Seventeen” van Kayak – die de rol van Lucas voor zijn rekening neemt. In het openingsnummer Seizures horen we dat Schwertmann een diep melodieus stembereik heeft dat emotie en empathie oproept. In Traces Of A Fate Symphony dat aanvangt met rustgevende geluiden uit een speeltuin horen we naast Schwertmann ook de stem van John ‘Jaycee’ Cuijpers. Cuijpers – die bij de recente Ayreon optredens ook indruk maakte – hoeft hier geen verdere introductie. Als je beide zangers naast elkaar hoort valt op dat hun stemmen wel enige overeenkomsten hebben, hetgeen overigens prettig in het gehoor ligt.

In To Change History bezingt Cuijpers (in de rol van Dr. Istvan Koháry) zijn werkelijke bedoelingen met de patient Lucas. Tevens wordt hier het koor met Marloes Kooter, Babz Verhoeven, Josien Obers en Inge van Asseldonk geïntroduceerd. Dit koor krijgt later nog een hoofdrol in het nummer Orange’s Brides. In Chest Without Books krijgen we een eerste duet te horen tussen Bas Dolmans (Xystus) en Sandra Peeters (V-Male, Casual Silence). Een tweede duet met Robbie van Stiphout (Day Six) en Noor van der Voort (In-Tension) horen we in Blood Countess. Deze duetten brengen een extra dimensie met zich mee door de ‘samenzang’ en afwisseling met mannelijke en vrouwelijke zangen. Samenzang is dan weer betrekkelijk omdat de zang afzonderlijk van elkaar is opgenomen, maar dit valt verder niet op door de voortreffelijke mix van Joss Mennen.

Op Nova Zembla – dat inderdaad de historisch belangrijke reis van Willem Barentsz beschrijft – horen we Ernst Le Cocq d’Armandville (Casual Silence) en Jo de Boeck (Beyond The Labyrinth) de vocalen voor hun rekening nemen. Het nummer ligt goed in het gehoor met toegankelijke zang van Le Cocq en de meer-laagse zang van de Boeck, die daarmee de gehele crew van de boot laat meezingen.

Op het epische slotstuk Murderer or Martyr – dat verdeeld is in 5 delen – horen we tenslotte Joss Mennen (bekend van met name Zinatra). Een nummer met een hoog tempo dat vooral gedragen wordt door de zang van Mennen en het gitaarspel van Meeuws. Op het eind horen we dan nogmaals John ‘Jaycee’ Cuijpers – in de rol van Dr. Istvan Koháry – op meesterlijke wijze het album afsluiten en lijkt de ziekte van Lucas onze geschiedenis gered te hebben.

Met dit vierde album zet Henry Meeuws de lijn voort van zijn eerdere Medea albums. Door relatieve rust op andere muzikale vlakken is hij direct na “Northern Light” verder gegaan met het schrijven van dit concept album. “A Fate Symphony” maakt een sterke knipoog naar landgenoot Ayreon, maar heeft toch de eigen stijl van eerdere Medea albums weten te handhaven. Een mooie aanvulling op het Nederlands symfonische rockopera repertoire.

Send this to a friend